Kıymetli evrak hukuku açısından elektronik imza

 

05.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kıymetli evrak hukuku açısından elektronik imza

Veysi Seviğ - 05 Mayıs 2005 Perşembe - Dünya


Borçlar Kanunu'nun 14'üncü maddesi uyarınca "İmza, üzerine borç alan kimsenin el yazısı olmak lazımdır." Elektronik İmza Kanunu'nun 22 maddesi ile söz konusu yasa maddesine yapılan ekleme uyarınca da "Güvenli elektronik imza elle atılan imza ile aynı ispat gücüne haizdir."

Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın 15'inci maddesinde öngörüldüğü üzere "İmzanın, borç altına girenin el yazısıyla atılması zorunludur. Güvenli elektronik imza da el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğurur.

İmzanın el yazısı dışında bir araçla atılması ancak örf ve adetçe kabul edilen durumlardan ve özellikle çok sayıda çıkarılan kıymetli evrakın imzalanmasında yeterli sayılabilir."

Usulüne göre onaylanmadıkça veya imza ettikleri sırada metnin içeriğini bildikleri ispatlanmadıkça, körlerin imzaları onları bağlamaz.

Açığa atılan imzanın üzerine sonradan yazılan metnin, imza atanın iradesine uygun olduğu kabul edilir. Durumun özelliği aksini göstermedikçe, imzayı atan yazılan metnin anlaşmaya aykırı olduğunu ispatlamakla yükümlüdür."

Diğer yandan yürürlükte bulunan Türk Ticaret Kanunu'nun 668'inci maddesinde hükme bağlandığı üzere "Poliçe üzerindeki beyanların el yazısı ile imza edilmesi lazımdır.

El yazısı ile olan imza yerine mihaniki herhangi bir vasıta veya el ile yapılan veyahut tasdik edilmiş olan bir işaret yahut resmi bir şahadet name kullanılamaz.

"Amaların el yazısı ile imzalarının usulen tasdik edilmiş olması lazımdır."

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın 756. maddesinde öngörüldüğü üzere;

. Poliçe üzerindeki beyanların el yazısı ile imza edilmesi gerekir.

. El ile atılan imza yerine, mekanik bir araç veya el ile yapılan veya onaylanmış bir işaret veya kamusal belgeleme kullanılamaz.

. Körlerin el yazısı ile imzalarının yönetimine göre onaylanmaları gerekir.

Türk Borçlar Kanunu ile elektronik imzanın geçerli olacağı kabul edilmesine karşılık gerek uygulamadaki Türk Ticaret Kanunu ve gerekse yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nda elektronik imzanın poliçesinin düzenlemesi aşamasında kabul edilmesine yönelik bir düzenlemeye yer verilmemiş bulunmaktadır.

Oysa Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 295/A maddesi uyarınca da "Usulüne göre güvenlik elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılır."

Dava sırasında bir tarafı kendisine karşı ileri sürülen ve güvenli elektronik imza ile oluşturulmuş veriyi inkar ederse "bu takdirde ilgili yasa maddesi uygulanacaktır."

Yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde Borçlar Kanunu ile Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle elektronik imzayı kabul ederken, Türk Ticaret Kanunu ve tasarısı özellikle senet düzenlenmesi aşamasında elektronik imzayı kabullenmemiş, bunu açıkça uygulamada bulunan Türk Ticaret Yasası'nda değişiklik yapılmak suretiyle ve yeni hazırlanan Türk Ticaret Yasası'nda yer alan hüküm önerileri arısında "elektronik imza" kavramına yer verilmeyerek belirtmiş bulunmaktadır.

Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan düzenleme gereği olarak herhangi bir kişi borç senedini elektronik imza kullanmak suretiyle imzalayamayacaktır. Bir başka anlatımla kıymetli evrak hukuku açısından elektronik imza geçersiz kabul edilmiştir.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nda yer alan hüküm bir anlamda emredici niteliktedir. Dolayısıyla el ile atılan imza yerine onaylanmış bir işaret veya kamusal belgeler ile imza atılması mümkün değildir.

Eğer poliçe ve dolayısıyla senetlerin elektronik imza ilkesi dışında bırakılması gerekli görülüyorsa bu özelliğin yasa maddelerinde ayrıca belirtilmesi kanımızca gereklidir.

Elektronik imza uygulaması ile ilgili yasal düzenleme 23 Ocak 2004 gün ve 25355 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Söz konusu yasa Resmi Gazete'de yayım tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girmiş bulunmasına karşılık gerekli düzenlemeler henüz tamamlanamamıştır

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 938

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kıymetli evrak hukuku açısından elektronik imza