Efsane Hoca Hayri Domaniç, artık aramızda değil

 

24.07.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Efsane Hoca Hayri Domaniç, artık aramızda değil

Veysi Seviğ - 24 Temmuz 2010- Cumartesi - Referas

Temmuz ayının başında Türk hukuk camiası değerli bir büyüğünü, duayen bir hocasını kaybetti. Profesör Doktor Hayri Domaniç ticaret hukukunda birbirinden önemli sayısız çalışmaya imza atmış, inandığı konularda sonuna kadar görüşlerini muhafaza eden, savunan ve yazılı hale getiren, ilginç bir çalışma yöntemine sahip bir bilim adamı idi.

Hocamızın Kabataş Seti üzerindeki çalışma ofisine gidenler, O'nun gönlübol ikramlarından hiçbir vakit kaçamazlardı. Hocamız misafirlerine mutlak suretle özel olarak hazırlattığı mercimek, nohut, kurufasulye, pilav gibi milli yemekleri sunar, bilahere ballı yoğurt ikram eder, misafirlerini uğurlarken onlara önceden hazırlamış bulunduğu yeni kâğıt paralardan vermekten ayrıca haz duyardı. Hocalık döneminde ciddi bir hoşgörülülük çerçevesinde öğrencileriyle ilgilenir, mezuniyet sonrası onlara iş olanağı sağlar, onların çalışmaları ve iş hayatları ile de yakından ilgilenirdi.

1923 yılında Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde doğan hocamız, Pınarbaşı İlkokulu'nu bitirdikten sonra 1937 yılında Galatasaray Lisesi'ne girmiş ve 1944-45 devresinde mezun olmuştu. 1945 sonbaharında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenci olan Hayri Domaniç, 1949 yılında mezun olmuş ve bir yıl sonra da aynı fakültenin İcra ve İflas Hukuku kürsüsünde asistan olarak göreve başlamıştır.

Hocamız doktorasını İcra-İflas Hukuk kürsüsünde tamamlamış, 1956 yılında aynı fakültenin Kara Ticaret Hukuku kürsüsüne geçmiştir.

1958 yılında doçent, 1967 yılında profesör olan Domaniç hem hukuk pratiği hem de teorisi ile iç içe yaşamış, hukuken çok karmaşık olan problemlerin çözümünde göstermiş olduğu başarı ile birçok ilke imza atmıştır.

Hayri Domaniç Hoca; bilgisini tam anlamı ile mahir bir biçimde öğrencilerine aktaran, onları yakından tanımaya çalışan ve yaptıkları çalışmalara göre değerlendiren, onlara iş olanağı sağlayan bir kişiliğe sahipti.

Zaman zaman asistanlarını mükâfatlandırır, kitap yazmaya yönlendirir, yazdıkları kitapların bir bölümünü satın alır, bir kısmını da eşine dostuna aldırtırdı. Hayri Domaniç Hoca kendisi üzerinde durduğu, daha açıkçası önem verdiği konularda özel çalışmalar yaptırır, çalışmayı yapanları yüreklendirir, onlara yeni yeni çalışma ortamı ve olanakları sağlardı.

Duraksamaya düştüğü konularda konuyu açık ve anlaşılır hale getirmek için inatçı bir çalışması vardı. Bir süre özel nitelikte büyük kuruluşlara bugünkü deyişle hukuk müşavirliği yapmış, bu çalışmaları sırasında da birçok çözülmesi gereken ilginç hukuk problemlerini çözerek bir anlamda ülkemizde ticaret hukukunun önemini ve aynı zamanda bilimselliğini kabul ettirmiştir.

Hayri Domaniç'in 10.000 sahifeden fazla yazılı eseri bulunmaktadır. Yazmış olduğu kitapları asistanlarına ve dostlarına parasız verir, onları bu çalışmalardan yararlandırmaktan adeta haz duyardı.

Yaklaşık 20 yıl önce ülkemizde ilk defa yaşanan ticaret hukuku-vergi hukuku bileşimi bir sorunda, beni evimden arayarak bürosuna davet etmiş, konuyu uzun uzun tüm ayrıntıları ile aktardıktan sonra, "Bak bu konu ileride bu ülkede çok sorun yaratacak, bu konu üzerinde senin çalışmanı istiyorum" diyerek bana bir görev vermişti. Benim için hocamın güveni adeta bir onur nişanı gibiydi. Ancak çalışmayı sürdürürken karşımıza çıkan ayrıntılar ve bu ayrıntılara yönelik sorunları çözmede hocamın gösterdiği sabır ve özen, çözüm bulma özelliği erişilmez bir hukuk dehasının adeta göstergesi idi.

Hoca, yazılı çalışmayı severdi. İnanmadığı veya kendi çizgisi ile örtüşmeyen konuları derhal yazıya döker ve yazılı metinleri güvendikleri ile paylaşırdı.
Hocamız Latince, Fransızca, İngilizce, Almanca ve Çerkezce dillerini bilirdi.

Son yıllarında, benim de içinde bulunduğum uğraş ve zaman zaman İstanbul'dan uzak kalmam dolayısıyla görüşmelerimiz azalmıştı.

Hocamızın vefatından gecikmeli olarak haberim oldu. Bana yıllar önce bir araba ile asistanlarına dağıtılmak üzere gönderdiği ciltli çalışmalarından bende kalan bir takımı, kütüphanemde halen her an başvurduğum bir eserdir.

Ticerat hukuku dersi aldığım Hayri Domaniç Hoca, öğrenciliğimde beni o kadar çok etkilemişti ki iş hayatımın başlangıcında girmiş olduğum tüm sınavlarda ticaret hukuku konusunda almış olduğum yüksek notlar, onun hocalık emeğinin hakkı ödenemez bir kanıtıdır.

Domaniç hoca benim için bir efsanedir. Yerini doldurmak mümkün değildir. O'nun haftanın belli günlerinde işyerinde dostluğunu hiçbir vakit kaybetmediği hoca arkadaşları ile yaptığı sohbet toplantıları, hiçbir vakit belleğimden silinmeyecektir.

Hayri hoca artık yok. Bana geçen hakkını ödemem mümkün değil.

Hocamı rahmetle anıyorum. Nur içinde yatsın.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 734

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Efsane Hoca Hayri Domaniç, artık aramızda değil