Gayrimenkul sermaye iradında beyan üzerinde indirim hakkı

 

08.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Gayrimenkul sermaye iradında beyan üzerinde indirim hakkı

Veysi Seviğ - 08 Mart 2006 Çarşamba - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın 89'uncu maddesi "diğer indirimler"i tadadi olarak belirlemiş bulunmaktadır. Buna göre gelir vergisi beyannamesi vermekle yükümlü gayrimenkul sermaye iradı sahipleri de beyanname üzerinde aşağıda özetlenmiş olan bağış ve yardımlar ile harcamalarının tamamını veya belli tutarını safi iratlarından indirim konusu yapabileceklerdir.

. Şahıs ve bireysel emeklilik sigorta primleri:

Beyan edilen gelirin (safi iradın) bireysel emeklilik sistemi için yapılan ödemelerde yüzde 10'u, bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için yüzde 5'i ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak koşuluyla, yükümlünün şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları indirim konusu yapılabilecektir.

. Eğitim ve sağlık harcamaları:

Beyan edelen gelirin (safi iradın) yüzde 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılmış olan ve gelir veya kurumlar vergisi yükümlülüğü bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınan belgelerle kanıtlanabilen yükümlünün kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ait eğitim ve sağlık harcamaları indirim konusudur. Ancak bu haktan yararlanabilmek için aynı harcamaların ücretli konumunda olanlara sağlanan indirim hakkının kullanılması sırasında dikkate alınmamış olması gerekmektedir.

. Okul, yurt ve sağlık tesisleri için yapılan bağış ve yardımlar:


Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşaası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşaası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin inşaası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar, mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı, indirime konu edilebilecektir.

. Diğer bağış ve yardımlar:

- Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilen gelirin (safi iradın) yüzde 5'ini (kalkınmada öncelikli yöreler için yüzde 10'unu) aşmamak üzere, makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar.

- Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen kültür ve sanat faaliyetleri, kültürel varlıkların korunması, yapımı, onarımı vb. ilişkin olarak Gelir Vergisi Yasası'nın 89'uncu maddesi çerçevesinde yapılan her türlü bağış ve yardımlar,

. Bakanlar Kurulu tarafından yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığı ile makbuz mukabili yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı,

beyanname üzerinde indirim konusu yapılabilecektir.

Yasal düzenleme gereği olarak gayrimenkul sermaye iradına konu olan sermayenin kendisinde meydana gelen eksilmeler zarar sayılmamaktadır, bu nedenlede iradın gayrisafi miktarının belirlenmesi sırasında gider olarak indirim konusu yapılamaz.

Gayrimenkul sermaye iradının gider indirimi hesabında gider fazlalığı dolayısıyla meydana gelen zararlar gelecek yıllarda elde edilen kira gelirinden gider olarak düşülebilecektir. Ancak, sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedelini indirim konusu yapması durumunda, zarar doğmuş bulunuyorsa, bu zararın gelecek yıllarda elde edilen gayrimenkul sermaye iradından indirim konusu yapılması da mümkün değildir.

Yukarıda da ifade edilmeye çalışıldığı üzere gayrimenkul sermaye iradı sahiplerinin bu gelirlerini beyan yolu ile bildirmeleri halinde beyan edilen safi gelirden yukarıda belirtilen giderleri beyanname üzerinde ayrıca indirim konusu yapabileceklerdir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 777

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gayrimenkul sermaye iradında beyan üzerinde indirim hakkı