Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması

 

07.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması

BİZE GÖRE

Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması

Veysi Seviğ - 07 Mart 2006 Salı - Dünya

Ülkemizde uzun süredir yakınmalara neden olan kredi kartı kullanımı ile ilgili olarak hazırlanan "Banka kartları ve kredi kartları" yasası, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Söz konusu yasanın amacı "banka kartları ve kredi kartlarının çıkarılmasına, kullanımına, takas ve mahsup işlemlerine ilişkin husus ve esasları düzenlemek suretiyle kartlı ödemeler sisteminin etkin çalışmasını sağlamaktır."

Söz konusu yasanın geçici 4'üncü maddesi uyarınca kredi kartı kullanımı nedeniyle borcunu zamanında ödeyemeyenler nisan ayı sonuna kadar başvurmak suretiyle kendilerine sağlanan ödeme kolaylığından yararlanabileceklerdir. Şöyle ki;

Kendisine dönem sonu borcunun ödenmesi için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış ya da 31.01.2006 tarihine kadar temerrüde düşmüş olan kredi kartı borçluları; nisan ayı sonuna kadar ilgili kredi kartı veren kuruluşa veya avukatına yazılı olarak güncel tebligat adresi de belirtmek suretiyle müracaat ederek, borçlarını taksitle ödemek istediklerini beyan etmeleri halinde, düzenlenecek ödeme planlarını imzalamaları ve ilk taksidi de peşin ödemeleri şartıyla kendisine bildirilen son dönem borcu tamamen tahsil edilinceye kadar yıllık yüzde 18 faiz oranı üzerinden hesaplanacak borç tutarını; icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçları, vekalet ücreti ile birlikte onsekiz eşit taksitte ödeme hakkına sahip olabileceklerdir.

Mevcut yasal düzenleme çerçevesinde "Temerrüt tarihindeki ana para borcu kart çıkaran kuruluş tarafından kart hamiline o tarihte gönderilen son dönem borcunu belirten toplam borç tutarıdır." Bu bağlamda kredi kartı borçlusunun kendisine sağlanan bu hak dolayısıyla alacaklıya müracaat etmesi ve yapılan ödeme planı doğrultusunda taksit tutarlarını ödemesi koşuluyla, halihazırda yapılmış işlemler geçerli kalmak üzere icra işlemi durdurulacak, İcra ve İflas Yasası'nda belirtilen süreler işlemeyecektir.

Kredi kartı borçlusunun ödeme planına karşı itiraz etme hakkı mevcuttur. Ancak bu itiraz hakkı plan doğrultusunda ödeme yapmak ve ödemeleri aksatmaksızın devam etmek suretiyle kullanılabilecektir. Bir başka anlatımla kredi kartı borçlusu planda öngörülen şekilde kredi taksitlerini öderken ödeme planına karşı itiraz yoluna başvurabilecektir.

Ancak yeniden yapılandırılan borçlarla ilgili olarak borçlunun yapılandırma öncesi dönemde varsa vaki itirazları kalkmış sayılacaktır.

Yeniden yapılandırılan borçlarda ödeme planı uyarınca son taksidin vadesinde ödenmesi üzerine de icra takibi sona erecektir.

Ödeme planına bağlanan bir kredi kartı borcunun ödeme planındaki takvime uygun olarak taksitlerinin ödenmemesi halinde kendilerine sağlanan bu istisnai taksitlendirme hakkı geçersiz olacak ve kendileri hakkında "Banka kartları ve kredi kartları" yasası hükümleri çerçevesinde gecikme faizi uygulanmak suretiyle icra takibine devam edilecektir.

Kredi kartı borçlarını süresinde ödeyemedikleri için haklarında yasal takibat yapılanlara sağlanan bu yeni olanak çerçevesinde kart mağdurları mevcut borçlarını onsekiz eşit taksitte ödeme olanağına sahip olmuşlardır. Bu bağlamda yapılacak ödeme planı sırasında yıllık yüzde 18 faiz oranı dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır.

Kredi kartı mağdurlarının bu hükümden yararlanabilmek ve haklarında yapılan icra takibini durdurabilmek için kredi kartını veren kuruluşa veya avukatına başvurarak düzenlenecek ödeme planını imzalaması gerekmektedir.

Ancak ödeme planının başlangıcında taksitlendirmeye esas alınacak miktarın tespiti aşamasında ortaya çıkması muhtemel uyumsuzlukların da kanımızca ileri tarihlerde sorun yaratması beklenmektedir.

Yeni yasal düzenleme gereği bundan böyle kredi kartı düzenlenmesi, verilmesi ve kullanımı da belli koşullar çerçevesinde olabilecektir.

Yasal düzenleme gereği olarak kart çıkaran kuruluş tarafından bir gerçek kişinin sahip olduğu tüm kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartları limiti, ilk yılı için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci yıl için ise dört katını aşamayacaktır. Bu bağlamda bin Yeni Türk Lirası'na kadar olan limitler hariç olmak üzere, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyi kart hamili tarafından beyan edilen ve ilgili kuruluşlarca teyit edilen gelirler üzerinden belirlenecektir. (Madde: 9)

Kart çıkaran kuruluşlar kart limitlerini güncelleyebilirler. Ancak kart hamilleri talep etmedikçe kart limitlerinin artırılması mümkün değildir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kredi kartı hesap özeti düzenlenmesi ile ilgili usul ve esasları belirleme yetkisine sahiptir. Buna göre yazılı veya kart hamilinin istemi üzerine elektronik ortamda veya başka yollarla hesap özetinin kart hamiline ulaştırılması zorunludur.

Kart çıkaran kuruluşlar, kart ve ek kart hamillerinin kart kullanımıyla ilgili olarak yapacakları şikayet ve itiraz başvurularını, başvuru tarihinden itibaren yirmi gün içinde hamilin başvuru yöntemi kullanılarak ve gerekçeli bir şekilde cevaplandırmak zorundadır. Bu bağlamda söz konusu kuruluşlar kart ve ek kart hamillerinin şikayet ve itirazlarının ilgili birimlerine kolaylıkla ulaşmasını sağlayacak önlemleri almak zorundadır.

Kredi kartı ile yapılan işlemlere, son ödeme tarihinden itibaren on gün içinde, kart çıkaran kuruluşa başvurmak suretiyle itiraz edebileceklerdir. Bu bağlamda süresi içersinde itiraz edilmeyen hesap özeti kesinleşmiş sayılacaktır. Ancak hesap özetinin kesinleşmiş olması genel hükümler çerçevesinde dava hakkını düşürmemektedir. Dolayısıyla itiraz süresinde itiraz edemeyenlerin genel hükümler çerçevesinde dava hakkı saklı kalacaktır.

Yeni düzenleme gereği bir hesap dönemine ilişkin toplam borç tutarı veya hesap bakiyesi üzerinden, o döneme ilişkin hesap özetinin düzenlendiği hesap kesimi tarihinden önceki bir tarih itibariyle faiz yürütmek mümkün olmadığı gibi sözleşmelerde bu yönde var olan hükümler de geçersizdir.

Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanabilecektir. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar üzerinden ödeme yapılması halinde akdi yani sözleşmede yer alan faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması halinde ise gecikme faizi uygulanacaktır.

Borcun ödenmemesi hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlara bileşik faiz uygulanmayacaktır.

Kredi kartı uygulamasında hesap kesimi tarihi ile son ödeme tarihi arasında on günden az süre olamayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 3776

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması