Geçici vergi beyan süresi uzatıldı

 

09.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Geçici vergi beyan süresi uzatıldı

Veysi Seviğ - 09 Mayıs 2005 Pazartesi - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın mükerrer 120'nci maddesi hükmü gereği olarak ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, ticari ve mesleki kazançların tespitine yönelik ilkeler çerçevesinde geçici vergi ödemek zorundadırlar. Buna paralel olarak Kurumlar Vergisi Yasası'nın 25'inci maddesi hükmü gereği olarak kurumlarda geçici vergi ödemekle yükümlü tutulmuşlardır.

Yasal düzenleme gereği olarak geçici vergi beyanında bulunarak söz konusu vergi ödemek zorunda olanlar;

. Kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden ticari kazanç sahipleri,

. Kazançlarını işletme hesabı esasına göre tespit eden ticari kazanç sahipleri,

. Serbest meslek erbabı,

. Kazançlarını beyan etmek zorunda olan kurumlardır.

Geçici vergi;

. Cari vergilendirme döneminin kazançları üzerinden alınır. Cari dönem kazancının tespitinde Gelir Vergisi Yasası'nın ticari kazanç tespitine ilişkin hükümlerine uyulur. Gelir vergisi uygulaması açısından serbest meslek kazanç sahipleri kendilerine ait yasal düzenlemeler çerçevesinde dönemsel kazançlarını hesaplarlar.

. Geçici vergi matrahının belirlenmesinde fiili envanter yapılmayıp, kaydi envanter sonuçları dikkate alınabilir.

. Geçici vergi üçer aylık dönemler itibariyle hesaplanarak, geçici vergi dönemini izleyen ikinci ayın 10'uncu gününe kadar beyan edilir ve aynı ayın 17. günü akşamına kadar ödenir. Ancak 2005 yılının 1'inci 3 aylık dönemi için beyanname verme süresi Maliye Bakanlığı tarafından 17 Mayıs 2005 tarihi akşamına kadar uzatılmış bulunmaktadır.

. Geçici vergi dönemi içinde tevkif yoluyla ödenen söz konusu vergiler hesaplanan vergiden indirilir, yani mahsup edilir.

. Beyan edilen ve ödenen geçici vergi, yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir. Mahsup edilemeyen geçici yükümlüye ret ve iade edilir. Ödenmeyen vergiler ile sonradan ikmalen veya resen tarh edilen vergiler terkin olunur, ancak bu vergiler üzerinden gecikme faizi hesaplanarak ödenir. Ödenmeyen geçici vergi yıllık kazanç üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilemez.

. Geçmiş dönemlere ait geçici verginin, ancak yüzde 10'u aşan tutarlarda eksik beyan edilmesi halinde cezai işleme konu edilir.

. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinden elde edilen kazançlar geçici vergi kapsamı dışındadır.

Maliye Bakanlığı tarafından 34 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri ile yapılan duyurudan anlaşılacağı üzere Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 257'nci maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin internet ve diğer elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında doğrudan yükümlü tarafından gönderilmesine izin verme ve zorunluluk getirme yetkisine sahip bulunmaktadır. Bu bağlamda söz konusu beyannameler internet ve diğer elektronik bilgi iletişim araçları ile gerçek ve tüzel kişilerin yetkilendirilmiş kişileri aracılığı ile de gönderilebilir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 346 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği ile yapılan yönlendirme uyarınca geçici vergi beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesi uygulaması ilk defa tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine verilecek beyannameleri kapsamak üzere, 2005 yılına ilişkin verilecek geçici vergi beyannameleri için de geçerli bulunmaktadır.

Geçici vergiye ilişkin e-beyannamenin ilk uygulama dönemi olması nedeniyle, Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesindeki yetkiye dayanılarak, gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerinin 2005 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin birinci geçici vergi beyannamesinin verilme süresi 17 Mayıs 2005 Salı günü akşamına kadar uzatılmış bulunmaktadır. Bu uygulama kağıt ortamında verilen beyannameler için de geçirli bulunmaktadır.

Yasal düzenleme gereği beyanname verme süresinde yapılan süre uzatımı ödeme açısından herhangi bir değişikliğe neden olmayacaktır. Bu nedenle yükümlülerin geçici vergileri 17 Mayıs 2005 Salı günü mesai bitimine kadar ödemeleri gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1322

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Geçici vergi beyan süresi uzatıldı