Vergi danışmanınız

 

14.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi danışmanınız

SORU-CEVAP

Veysi Seviğ - 14 Mayıs 2005 Cumartesi - Dünya

Soru: Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13/a maddesinde deniz araçlarının tesliminde katma değer vergisinin uygulanmayacağı, bu teslimlerin istisna kapsamında olduğu belirtilmiştir. Söz konusu maddeye göre faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.

Kanun hükmünde yer alan deniz araçlarının kapsamı uygulamada tereddüt doğurmaktadır. Örneğin deniz üzerinde spor yapmak için satın alınan ve aktifleştirilen araçlar söz konusu istisna kapsamına girer mi?

Bir motel işletmesinin aktifine dahil etmiş bulunduğu bazı sportif amaca yönelik deniz araçları ile benzeri araçlar bu istisnanın kapsamında mütalaa edilebilir mi?

Yanıt: Konu uygulamada duraksama yaratmasına karşılık Maliye Bakanlığı yayımlamış bulunduğu 31 sayılı Katma Değer Vergisi Sirküleri ile söz konusu duruma açıklık getirmiş bulunmaktadır. Şöyle ki; Katma Değer Vergisi Yasası'nın 13'üncü maddesinin gerekçesinde de ifade edildiği gibi araçlara ilişkin bu istisna hükmünün düzenlenmesinde esas alınan amaç ülkenin deniz ve hava ticareti filosu ile demiryolu ulaşım sisteminin geliştirilmesinin teşviki ve dış rekabete tahammül edilecek duruma getirilmesini sağlamaktadır.

Ancak bilindiği üzere sportif eğlence amacına yönelik hizmet veren deniz motosikletleri, paraşüt çekme tekneleri, sürat motorları, motorsuz lazer yelkenli tekneleri, motorlu paraşüt ve balonlar ile benzeri araçlar deniz ve hava taşıma aracı niteliğinde olmadığından, bu tür edinimlerin istisnadan yararlandırılması mümkün görülmemiştir. Bir başka anlatımla bu araçlar taşıma aracı niteliğinde olmaması nedeniyle Katma Değer Vergisi Yasası'nın 13'üncü maddesinde yer alan istisnadan yararlandırılmamaktadır.

Soru: Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298'inci maddesi hükmüne göre "Münhasıran sürekli olarak işlenmiş; gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler kanunda öngörülen diğer şartlara bakılmaksızın enflasyon düzeltmesi yapmak" zorundadırlar.

Maliye Bakanlığı 2005 yılının birinci üç aylık dönemi ile ilgili olarak kanuni şartlar oluşmadığı için enflasyon düzeltmesinin yapılmayacağını duyurdu.

Bu durumda örneğin, bu tür kıymetli madenler ile bu madenlerden üretilmiş mücevherat ticareti ile uğraşanlar artık enflasyon düzeltmesi yapmayacaklar mı?

Yanıt: Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 298'inci maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendinde, kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde yüzde 100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde yüzde 10'dan fazla olması halinde mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutacakları hususu hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Diğer yandan söz konusu yasa maddesinin (A) fıkrasının 9 numaralı bendine göre de; münhasıran sürekli olarak işlenmiş, altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapması öngörülmüş bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden ve kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın 2005 ve izleyen yıllarda da her geçici vergi dönemi ve hesap dönemi sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi yapması zorunludur.

Konu Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanmış bulunan 348 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği'nin birinci bölümünde de açıklanmış bulunmaktadır. (12.05.2005 gün ve 25813 sayılı Resmi Gazete)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 653

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız