Menkul Sermaye İratlarını Elde Etme

 

05.11.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Menkul Sermaye İratlarını Elde Etme

Veysi Seviğ - 05 Kasım 2010 Cuma 

Gelir Vergisi Yasası'nın 75 inci maddesinde yer alan tanımlamaya göre; sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde et­tiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır."

Bu tanımlamadan anlaşılacağı üzere menkul sermaye iratlarında;

* Gelir, nakdi sermaye veya para ile temsil edilebilen değerlerden oluşan sermaye dolayısıyla elde edilmiş olmalıdır. Bu bağlamda para ile temsil edilen değerler tahvil, hisse senedi, mevduat sertifikaları, menkul ve gayrimenkul yatırım fonlarını temsil eden benzeri nitelikteki menkul kıymetlerdir.

Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67 inci maddesinin 13 üncü fıkrasında söz konusu maddede geçen menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı ifadesi özel bir belirleme yapılmadığı sürece Türkiye'de ihraç edilmiş ve Sermaye Piyasası Kurulunca kayda alınmış ve /veya Türkiye'de kurulu menkul kıy met ve vadeli işlem ve opsiyon borsalarında işlem gören menkul kıymetler veya diğer sermaye piyasası araçları ile kayda alınmamış veya diğer sermaye piyasası araçları ile kayda alınmamış olsa veya menkul kıymet ve vadeli işlem borsalarında işlem görmese dahi Hazinece veya diğer kamu tüzel kişilerince ihraç edilecek her türlü menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçlarını ifade etmektedir.

Diğer yandan mevcut yasal düzenleme çerçevesinde bankaların ve aracı kurumların taraf olduğu veya bunlar aracılığıyla yapılan; belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte, ekonomik veya finansal göstergeye dayalı olarak düzenlenenler de dahil olmak üzere, para veya sermaye piyasası aracını, malı, kıymetli madeni ve dövizi alma, satma, değiştirme hak ve/veya yükümlülüğünü veren vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri diğer sermaye piyasası aracı olarak kabul edilmektedir.

* Gelir, sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışındaki faaliyetlerden elde edilmiş olmalıdır.

Gelir Vergisi Yasası'nın 75 inci maddesinde yer alan"..ticari,zirai veya mesleki faaliyeti" dışında ifadesi, nakdi sermaye ve menkul kıymetlerin söz konusu faaliyetlere bağlılığı veya bağımsızlığı anlamına değil; ticari, zirai veya serbest faaliyetlerine yöneltilen(tahsis edilen), bir başka anlatımla bu alanlarda değerlendirilen sermaye ve menkul kıymetlere veya faiz karşılığı borç verme alanlarına yöneltilen sermayeyi birbirinden ayırmak, daha açıkçası olası anlam farklılıklarını önlemek için kullanılmıştır. Çünkü ticari faaliyete yöneltilmiş bulunan bir sermayenin de sonuçta bir nakit varlıktan karşılanmış olduğu, dolayısıyla ticari faaliyetten elde edilen karın da menkul sermaye iradı sayılması gerektiği ileri sürülebilecektir. Bu tür tartışmalara baştan yanıt verebilmek için tanımda "dışında" deyimine yer verilmiş bulunulmaktadır.

Menkul sermaye iratlarında "elde etme" vergilendirme açısından önem arzetmektedir. Hukuken elde etme, alacağın nakden veya hesaben hak sahibine ödenmesini ifade etmektedir. Geçmişte oluşan bir yargı kararma göre "menkul sermaye iradı niteliğindeki gelirin ancak ödeme ile elde edilebileceği ve o dönemin geliri olarak vergilendirileceği” sonucuna varılmış ve verilen karar bu sonuca göre oluşmuştur. (Danıştay 4.Dairesi E.No:1992/68, K. No: 1993/1725)

Menkul sermaye iratlarında vergiyi doğuran olay "Gelirin elde edilmesi"dir. Dolayısıyla menkul sermaye iratlarında elde etme'nin beyan için varlığı zorunlu olmaktadır.

Menkul sermaye iratlarında elde etme olgusu gelir türlerine göre farklı şekillerde meydana gelmektedir. Şöyle ki;

* Adi komandit şirketlerde, komanditer ortaklar, kar paylarını bilanço tarihinde hesap döneminin sonunda elde etmiş sayılmaktadırlar.

* Kurumların yönetim kurulu başkan ve üyelerine verilen kar payları için de dağıtım kararı verilmiş olan payların ödenmesine başlanan tarih, elde etme tarihidir.

* Tahvil faizlerinde elde etme faiz kuponunun üzerinde yazılı vade tarihidir. Hazine bonosu faizleri için de elde etme. bonunun ihracında belirlenmiş olan itfa tarihidir.

* Alacak faizlerinde, faiz peşin alınmışsa alındığı tarih, faiz vade sonunda alınacaksa vade tarihi, elde etme tarihi olarak kabul edilecektir.

* İskonto edilen senetlerden elde edilen faiz geliri için, iskontoyu yapan kişinin çeki veya poliçeyi bankadan tahsil ettiği tarih, elde etme tarihidir.

* Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kar payları ile kar-zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kar paylarında ödemenin yapılmaya başlandığı tarih, elde etme tarihidir.

* Hisse senetlerinden elde edilen kar paylarında, ödemeyi yapacak kuruluş tarafından ödemenin fiilen yapılma imkânının doğduğu tarihte elde edilmiş sayılmaktadır. Bir başka anlatımla kurumun temettüleri (kar paylarını) ödemeyi kararlaştırdığı ve kar paylarının emre hazır tutulduğu tarih elde etme tarihidir.

Menkul sermaye iratlarında, iradın hak sahibinin emrine hazır tutulduğu tarih elde etme tarihi olup, bu tarih itibariyle sözü edilen gelirin herhangi bir şekilde alınmamış olması, elde etme fiilinin gerçekleşmediğine karine oluşturmaz. Tam aksine elde etme fiili gerçekleşmese dahi gerçekleşmiş gibi kabul edilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 675

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Menkul Sermaye İratlarını Elde Etme