Nisan ayı muhtasar beyanname verme süresi uzatıldı

 

20.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Nisan ayı muhtasar beyanname verme süresi uzatıldı

Veysi Seviğ - 20 Mayıs 2005 Cuma - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesi uyarınca söz konusu yasa maddesinde tadadi olarak belirlenmiş bulunan ödemelerin hakden veya hesaben yapılması sırasında, hak sahiplerinin gelir vergisine mahsuben tevkifat (kesinti) yapılması gerekmektedir.

Yasal düzenleme gereği olarak yaptıkları ödemelerden vergi tevkifatı (kesintisi) yapmakla yükümlü olanların bir ay içinde yapmış oldukları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri k‰rlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın yirminci günü akşamına ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmek zorundadırlar. (Gelir Vergisi Yasası Madde: 98)

Aynı belediye hudutları içinde muhtelif yerlerde yapılan ödeme ve tahakkuklar ile bunlara ait vergilerin bir merkezden bildirilmesi mümkündür.

Zirai ürün bedelleri üzerinden tevkifat yapanlar hariç olmak üzere, çalıştırdıkları hizmet erbabı sayısı 10 ve daha az olanlar, yaptıkları tevkifatla ilgili muhtasar beyannamelerini, bağlı bulundukları vergi dairesine önceden bildirmek suretiyle her ay yerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarının yirminci günü akşamına kadar verebilirler.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi vergi tevkifatı hak sahiplerine hesaben veya nakden yapılan ödemeler üzerinden yapılmaktadır. "Hesaben ödeme deyimi, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade etmektedir. Bu bağlamda para yahut para ile temsil edilebilen ayın şeklindeki ödemeler ise nakdi ödeme olarak kabul edilmektedir.

Gelir Vergisi Yasası'nın 119'uncu maddesinde "Vergi tevkifatının yatırılması" ödenmesi zaman açısından belirlenmiş bulunmaktadır. Buna göre yükümlüler tarafından vergi tevkifatı, vergi kesenler tarafından beyanname verecekleri ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairesine yatırılır."

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde bir aylık süreç içerisinde yükümlüler tarafından nakden veya hesaben yapılan vergi tevkifatının ertesi ayın 20. günü akşamına kadar muhtasar beyanname ile ilgili vergi dairesine bildirilmesi (beyan edilmesi) ve yirmi altıncı günü akşamına kadar da ödenmesi gerekmektedir.

Yaptıkları nakdi ve hesabi ödemeler üzerinden kendilerine vergi kesme görevi verilenlere teknik açıdan "vergi sorumlusu" denilmektedir. Bu bağlamda da "yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar." (Vergi Usul Yasası madde: 11)

Maliye Bakanlığı tarafından 35 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri ile Nisan 2005 dönemine ait muhtasar beyannamelerin verildiği ayda ilk üç aylık döneme ait geçici vergi beyannamesi de verileceğinden, söz konusu beyannamelerin 26.05.2005 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar verilebileceği açıklanmış bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bu açıklama gereği olarak Nisan 2005 dönemine ait aylık muhtasar beyannamenin 26 Mayıs 2005 Perşembe günü mesai bitimine kadar ilgili vergi dairesine verilmesi mümkün bulunmaktadır. Dolayısıyla beyan edilen vergilerin de aynı tarihe kadar ödenmesi gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından beyannameleri verme süreleri, beyan edilen vergilerin ödeme sürelerine kadar uzatılmak suretiyle, bir anlamda beyanname verme süreleri ile vergi ödeme süreleri birleştirilmiş olmaktadır.

Bir süredir sürdürülen bu uygulama ile beyanname verme süreleri ile beyan edilen vergilerin ödeme süreleri arasındaki farklılık, Maliye Bakanlığı tarafından kaldırılmış olmaktadır.

Beyanname verme sürelerinin uzatılması bazı hallerde mevcut koşullar dikkate alınarak yapılmaktadır.

Maliye Bakanlığı beyanname verme sürelerinin uzatımında Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesinde yer alan "Mühlet verme" yetkisini kullanmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2840

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Nisan ayı muhtasar beyanname verme süresi uzatıldı