Teşvik Yasası'nda yeni olanaklar

 

26.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Teşvik Yasası'nda yeni olanaklar

Veysi Seviğ - 26 Mayıs 2005 Perşembe - Dünya


"Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 5084 sayılı Yasa'nın ikinci maddesinde yapılan değişiklikle söz konusu yasanın; (Yasa No: 5350)

. Vergi ve sigorta primi teşvikleri ile enerji desteği açısından Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı'nca 2001 yılı için belirlenen fert başına gayri safi yurtiçi hasıla tutarı, 1500 ABD Doları veya daha az olan iller ile bu iller dışında kalan ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nca 2003 yılı için belirlenen sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre endeks değeri eksi olan illeri,

. Bedelsiz arsa ve arazi temini açısından yukarıdaki özelliklere sahip iller ile kalkınmada öncelikli yöreler kapsamındaki illeri, kapsaması öngörülmüş bulunmaktadır.

Yasal düzenleme gereği olarak 2001 yılı için belirlenen gayrisafi yurtiçi hasıla tutarı 1500 ABD Doları veya daha az olan iller ile bu iller dışında kalan ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından 2003 yılı için belirlenen sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre endeks değeri eksi olan illerde; 31.12.2008 tarihine kadar uygulanmak üzere;

. 01.04.2005 tarihinden itibaren yeni işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin en az otuz işçi çalıştırmaları koşuluyla, bu işyerlerinde çalıştırdıkları işçilerin,

. 01.04.2005 tarihinden önce işe başlamış olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 01.01.2005 tarihinden önce ilgili idareye vermiş oldukları en son aylık prim ve hizmet belgelerindeki işçi sayısını en az yüzde yirmi oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari otuz kişiye ulaşması halinde, bu işyerlerinde çalıştırılan toplam işçi sayısını geçmemek üzere, artırdıkları işçi sayısı ile mevcut işçilerden artırdıkları işçi sayısının iki katı kadar işçinin,

ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin; organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu işyerleri için tamamı, diğer yerlerdeki işyerleri için yüzde sekseni, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecektir.

Bu bağlamda terkin edecek tutar, işçi sayısı ve asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken gelir vergisinin çarpımı sonucu bulunacak değer üzerinden yukarıda belirtilen oranlara göre saptanan tutarı aşamayacaktır.

Bu konudaki uygulamaya yönelik usul ve esasları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na ait bulunmaktadır. (Madde: 3)

Diğer yandan aynı şekilde hesaplanacak olan sigorta primlerinin işveren hissesi Hazine tarafından karşılanacaktır.

Hazine'ce karşılanması öngörülen tutar, işçi sayısı ile Sosyal Sigortalar Yasası uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınıra göre hesaplanan işveren hissesi çarpımı sonucu bulunacak değer üzerinden, yukarıda belirlenen oranlara göre saptanan tutarı aşamayacaktır.

İşveren hissesine ait primlerin Hazine tarafından karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak Sosyal Sigortalar Yasası uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin işçi hissesine isabet eden tutarı ile Hazine'ce karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması gerekmektedir. Bu aşamada işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde Hazine tarafından Sosyal Sigortalar Kurumu'na yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işvenden tahsil edilecektir.

Sigorta primine ilişkin uygulamaya yönelik usul ve esaslar ise, yasal düzenleme gereği olarak Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı tarafından birlikte belirlenecektir. (Madde: 4)

Ayrıca vergi ve sigorta primi işveren katkısı ile ilgili kolaylıklardan yararlanması söz konusu olup, 01.04.2005 tarihinden itibaren faaliyete geçen, fiilen ve sürekli olarak; hayvancılık (su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu yatırımlarında asgari on, imalat sanayii, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında ise asgari otuz işçi çalıştıran işletmelerin, elektrik enerjisi giderlerinin yüzde yirmisi Hazine'ce karşılanacaktır. Bu oran organize sanayi veya endüstri bölgelerinde faaliyette bulunan işletmeler için yüzde elliyi, diğer alanlarda faaliyette bulunan işletmeler için yüzde kırkı geçemeyecektir.

01.04.2005 tarihinden önce faaliyete geçmiş bulunan ve yukarıda belirtilen konularda faaliyet gösteren işletmeler ise 01.01.2005 tarihinden önce idareye vermiş oldukları en son aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirdikleri işçi sayısını 01.04.2005 tarihinden itibaren fiilen ve sürekli olarak; hayvancılık (su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil) seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu yatırımların~da en az yüzde yirmi oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari on kişiye ulaşması; imalat sanayii, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında ise en az yüzde yirmi oranında artırmaları ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari otuz kişiye ulaşması halinde, yüzde yirmi oranında elektrik enerjisi desteğinden yararlanması mümkün olacaktır.

Asgari oranı aşan her işçi için ayrıca destek oranı 0.5 puan artırılacaktır.

Uygulamaya yönelik usul ve esasları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı birlikte belirleyeceklerdir. (Madde: 6)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 786

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Teşvik Yasası'nda yeni olanaklar