"Türkiye'de net mali yansıma"

 

07.06.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

"Türkiye'de net mali yansıma"

Veysi Seviğ - 07 Haziran 2005 Salı - Dünya


Vergi gelirlerinin oluşumundaki yapı hem Maliye politikası uzmanlarını ve hem de iktisatçıları ilgilendirmektedir. Bu konuda özellikle son yıllarda vergi gelirlerinin içersinde dolaysız vergilerin payı giderek artarken bu bağlamda üretilen görüşler ve eleştiriler de giderek yoğunlaşmaktadır.

Diğer yandan vergi yükünün artması ve yükü taşıyanların yakınmaları gündem oluştururken, vergi gelirlerinin dağılımı anlamına gelen kamu harcamalarının milli gelir oluşumu üzerindeki etkisi dikkate alınmamaktadır.

Bir başka açıdan "Bütçe tartışmaları her yıl gündemi önemli ölçüde meşgul ettiği halde, mevcut istatistiklerin yeterince bilgiyi üretememesi nedeniyle vergi ve kamu harcamalarına ilişkin tartışmalar, özellikle vatandaşı ilgilendiren yönüyle sağlıklı yapılamamaktadır." (Pınar, Abuzer "Türkiye'de Net Mali Yansıma: DİE Hanehalkı Verileri ile Bir Tahmin Denemesi,")

Vergi gelirlerinin harcama yolu ile dağılımı sonucunda ülke ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlanabiliyorsa, bu takdirde konunun daha anlamlı değerlendirilmesi söz konusu olabilecektir. Bu bağlamda da toplumun değişik kesimlerinin yüklenmek zorunda kaldığı vergi ve yararlandıkları kamu hizmetleri açısından yapılacak olan değerlendirmeler vergilendirme olgusunun önemini ve başarısını daha net ve açık ortaya koyacaktır.

Günümüzde özellikle ülkemizde vergilendirmeye yönelik getirilen eleştirilerin önemli bir bölümü uygulamada çıkardığı sorunlara veyahut da belli kesimler ve işlemler üzerine getirilen yeni vergi yüklerine yönelik olmaktadır. Örneğin "en çok vergiyi biz ödüyoruz" veya bazı rakamlar verilmek suretiyle uygulanan vergi oranlarının veyahut da tarifelerinin yüksekliğine dikkat çekmeye yönelik başlıklar bu eleştirilerin manşetleri haline gelmektedir.

Buna karşılılık her nedense ülkemizde bütçe harcamalarının toplumun değişik kesimlerine nasıl yansıdığı konusunda açık, anlaşılabilir çalışmalara rastlanamamaktadır. Ancak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Abuzer Pınar yapmış bulunduğu bir çalışma ile "...vatandaşın ne kadar vergi ödediğini ve bunun karşılığında kamu hizmetlerinden ne kadar yararlandığını amprik olarak test etmeyi" denemiştir.

23-27 Mayıs 2005 tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından ev sahipliği üstlenilen 20. Türkiye Maliye Sempozyumu'nda Doç. Dr. Sayın Abuzer Pınar tarafından sunulan "Türkiye'de Net Mali Yansıma: DİE Hanehalkı Verileri ile Bir Tahmin Denemesi" konulu tebliğ bu bağlamda önem arz etmektedir.

Söz konusu tebliğde yer alan net mali yansıma analizi"nin en genel tanımı "gelir dağılımının vergi ve harcama öncesi ve sonrası yapısının karşılaştırılmasıdır. Bu bağlamda "Vergi yansıması analizi dolaylı ve dolaysız vergilerin tümü hesaba katılarak yapılmaktadır. Harcama yansıması analizi ise önemli gelir dağlımı etkisi yaratan altyapı, eğitim ve sağlık gibi harcama alanlarına göre yapılabilmektedir."

"Vergi yansıması analizinde belirli vergilerin tahsili öncesi ve sonrasında ortaya çıkan gelir dağılımı karşılaştırılması yapılmaktadır." (agç)

Söz konusu çalışmada da ifade edildiği üzere "... önemli olan... harcamaların hayat standardı üzerindeki etkisidir. Örneğin eğitime ayrılan harcamaların artması eğitimin kalitesini, ya da sağlık harcamalarının artması sağlık hizmetinin kalitesini artırmakta mıdır? Dolayısıyla uygulanan politikanın geliri nasıl yeniden dağıttığından ziyade refah düzeyini artırıp artırmadığı önemlidir. Diğer yandan bazı harcama programlarının dolaylı etkisi de ortaya çıkabilir, örneğin yüksek öğretim doğrudan düşük gelir gruplarına katkıda bulunmadığı halde, yönetimde ve diğer kamu hizmetlerinde meydana gelen iyileşmeler yoksul kesimin hayat standardını yükseltebilir. Bu etkileri ölçmek zor olmakla beraber, varlığı halinde bu tür analizlerden çıkan politika önerilerinin ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi gerekebilir. Kamu hizmetlerinin daha ziyade bir altyapı hizmeti olarak, ya da özel sektörü tamamlayıcı nitelikte görülmesi halinde aynı miktardaki kamu harcamalarının değişik gelir grupları üzerindeki etkisi farklı olacaktır. Örneğin bina, personel ve diğer cari ödemelerin devlet tarafından yapılması yanında hane halkının bilgisayar benzeri altyapı harcamalarına katkıda bulunması öğrenim gören çocuklara verilecek hizmetin kalitesini artıracaktır. Katkıda bulunamayan düşük gelirli gruplar ise aynı miktardaki kamu harcamalarına rağmen daha düşük kalitede hizmet alacaklardır.

Ülkemizde vergi gelirlerinin harcamaya dönüşüm aşamasında daha çok faiz geliri elde edenlerin bu bağlamda ön plana çıktıkları gözlenmektedir. Bir başka anlatımla 80'li yıllardan itibaren kamu harcamalarının finansmanında tercihin borçlanma politikalarının üzerine oturtulmuş olması sonucunda vergi gelirlerinin borç faizlerinin ödenmesine tahsis edilmesi zorunluluğu ile karşı karşıya kalınmıştır.

Sayın Abuzer Pınar'a göre de "Genel olarak reel harcamalar ve sosyal transferlerin düşük gelir grupları lehine bir sonuç doğurduğu söylenebilir. Ancak iki önemli noktanın vurgulanması gerekir. Bunlardan birisi, en yüksek gelir grubu bütçeye net katkıda bulunan kesim olarak ortaya çıkmakla beraber, en düşük gelir grubunun aldığı pay sınırlı kalmaktadır. Diğeri ise, ele alınan dönemde harcamaların yaklaşık olarak yarısını oluşturan faiz giderleridir. Hanehalkı bazında yapılan bir çalışmada bu kalemin dağılım etkisini ölçmek zordur. Ancak, faiz ve kira gelirlerinin değişik gelir dilimlerine dağılımı çok çarpıcı sonuçlar vermektedir. Bu gelirlerin hemen hemen tamamı üst gelir grubu tarafından elde edilmektedir."

Yıllar öncesinde katma değer vergisi uygulamasına geçilmeden önce Maliye Bakanlığı bünyesinde kurulan bir komisyonda bu verginin hangi kesimler üzerinde gelir gruplarına göre ne gibi bir etkisi olabileceği yönünde özel bir çalışma yapılması denenmiştir.

Ülkemizde bu güne kadar vergi gelirlerinin yansımasına yönelik ayrıntılı herhangi bir akademik çalışmanın yapılmamış olması konuya gereken önemin verilmemiş olduğunu göstermektedir.

"Türkiye'de net mali yansıma: DİE Hanehalkı Verileri ile Bir Tahmin Denemesi" başlıklı çalışması nedeniyle Doç. Dr. Abuzer Pınar'ın göstermiş olduğu özveri ve konuyu seçimindeki bilimsel tercihi nedeniyle örnek olmasını dileriz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2012

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"Türkiye'de net mali yansıma"