Geçici vergi dönemleri itibariyle vergi matrahı tespit edilirken yabancı paraların değerlendirilmesinde esas alınacak kur hangisi olacaktır?

 

25.06.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 25 Haziran 2005 Cumartesi - Dünya


Soru: Geçici vergi dönemleri itibariyle vergi matrahı tespit edilirken yabancı paraların değerlendirilmesinde esas alınacak kur hangisi olacaktır? Bu dönemler itibariyle ortaya çıkan kur değişmeleri bazen artı, bazen eksi olmaktadır.

Yanıt: Vergi Usul Kanunu uygulaması ile ilgili olarak yayımlanmış bulunan 130 ve 217 sıra numaralı genel tebliğlerle yapılan açıklamalardan ve yönlendirilmelerden anlaşılacağı üzere değerleme günü itibariyle Maliye Bakanlığı tarafından kur ilan edilmemiş bulunuyorsa, bu takdirde TC Merkez Bankası tarafından ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu bağlamda yapılacak olan değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun, bu kurun bulunmaması halinde döviz alış kurunun, döviz cinsinden yabancı paralar için ise döviz alış kurunun dikkate alınması gerekmektedir.

Geçici vergiye ilişkin kazancın veyahut da olumsuz sonucun tespit edilmesinde yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere TC Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kurları esas alınmaktadır. TC Merkez Bankası'nın değerleme gününün resmi tatil günü olması veya başka nedenlerle kapalı olması nedeniyle, kur ilan etmediği durumda değerleme gününden geriye doğru en yakın gün için ilan edilen kur dikkate alınacaktır.

Diğer yandan bilindiği üzere Maliye Bakanlığı'nın ilan ettiği kurlar efektif kur ve döviz kuru olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım, ülkemizdeki bankacılık uygulamasında nakit ve yabancı paranın efektif, bunun dışındaki yabancı para cinsinden ödeme araçlarının, örneğin çek, poliçe, Hazine bonosu, tahvil ve benzerlerinin ise döviz olarak adlandırılmasından kaynaklanmaktadır.

283 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, efektif alış kurları yükümlülerin nakit yabancı paraları için uygulanmaktadır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi değerlemeye esas alınacak yabancı nakit para için efektif kur bulunmadığı takdirde döviz alış kurunun uygulanması gerekmektedir.

Soru: Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalardan öğrendiğimiz üzere ülkemizde bazı iş kollarında asgari ücretli kadar dahi kazanç beyan edilmemiştir.

Birçok iş kolunda beyan edilen matrahlar çok düşüktür. Oysa bu kişiler eğer zarar etmiş bulunuyorlarsa neden zararına faaliyet gösteriyorlar? Bu sorunun sorulması gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı beyanları açıklamasına rağmen, hiçbir sektörde yapılan açıklamalara itiraz edilmedi. Demek ki, bu konuda bilinen birçok şey var. Onun için konuşulmuyor.

Ben de ilan edilen sektörlerden birinde faaliyet gösteriyorum. Geçtiğimiz yıl da benim de işim geçtiğimiz yıllara nazaran durgundu. Ancak ilan edilen miktarlardan daha yukarılarda beyanda bulundum.

Maliye Bakanlığı dilerse kimin ne kadar kazandığını belirleyebilir ve ona göre de tarhiyat yapabilir. Ancak benim görüşüme göre artık vergi kanunlarında otokontrol sistemi bulunmadığı için yapılan tespitler ve değerlemeler de gerçeği yansıtmayacaktır.

Bana göre vergi matrahını düşük belirleyenlerin tümü belki sıkıntıda değildir. Ancak Maliye Bakanlığı düşük beyan edenlerin bu durumlarını araştırabilecek elinde geçerli silahları yoktur.

Sonuçta vergi kanunlarında otokontrol yapılabilecek düzenlemelere gerek vardır.

Yanıt: Gerçekte Türk vergi sistemi içerisinde beyanların etkileyebilecek otokontrol müesseseleri yoktur. Daha önce var olan bazı kurumlarda zaman içerisinde yürürlükten kaldırılmıştır.

Gelir Vergisi Yasası'nın yeniden yazılımı sırasında kanımızca bu durum dikkate alınacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 3798

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Geçici vergi dönemleri itibariyle vergi matrahı tespit edilirken yabancı paraların değerlendirilmesinde esas alınacak kur hangisi olacaktır?