Yüzde 8 oranında KDV'ye tabi yeni ürünler

 

13.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yüzde 8 oranında KDV'ye tabi yeni ürünler

BİZE GÖRE

Yüzde 8 oranında KDV'ye tabi yeni ürünler

Veysi Seviğ - 13 Mart 2006 Pazartesi - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 28'inci maddesinde hükme bağlandığı üzere söz konusu verginin oranı, vergiye tabi her bir işlem için yüzde 10'dur. Bu oranı, dört katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.

Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanarak (1) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için yüzde 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için yüzde 8 oranında, bu listeler dışında kalan vergiye tabi işlemler için yüzde 18 oranında katma değer vergisi uygulanmasını öngörmüş bulunmaktadır.

Son olarak Bakanlar Kurulu'nun 06.03.2006 gün ve 2006/10138 sayılı kararı ile yüzde 8 vergiye tabi işlemleri belirliyen (II) numaralı listenin "B diğer mal ve hizmetler" bölümüne aşağıdaki teslimler eklenmiş bulunmaktadır. (08.03.2006 gün ve 26102 sayılı Resmi Gazete)

Şöyle ki;

. İplikler ve iplik imali için hazırlanan her nevi filamentler, lifler, vb. (Pamuktan, yünden, tiftikten, hayvan kıllarından, ipekten, sentetikten, suni maddelerden, dokumaya elverişli her nevi maddelerden veya bunların karışımlarından elde edilenler).

. Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme dahil her nevi mensucat (pamuk, keten, ipek, sentetik, suni, kauçuk, iplik, lif ve benzerleriyle, hayvan kıllarıyla, dokumaya elverişli maddelerle veya bunların karışımları ile birlikte; el tezgahlarında veya diğer şekillerde dokunsun dokunmasın, ağartılmış, boyanmış, baskılı ve benzeri şekillerde olsun olmasın) emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş dokumaya elverişli mensucat, dokunmamış, mensucat, vatka, keçe ile her nevi dantela, kordela, kordon ve işlemeler.

. Yukarıda belirtilmiş bulunan mensucat, vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşgol, kemer, çorap, eldiven ve benzeri dahil) havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil).

Bu kapsama yataklar dahil değildir.

. İşlenmiş post, deri ve köseleler ile bunların taklitleri ve bunlardan mamul giyim eşyası (şapka, kemer, kravat, eldiven ve benzeri dahil)

. Her nevi maddeden mamul ayakkabı, terlik, çizme ve benzerleri.

. Her nevi maddeden mamul çanta, bavul, valiz ve benzerleri.

. Halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları, 09 Mart 2006 tarihinden itibaren yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi olacaktır. Bir başka anlatımla söz konusu malların 09 Mart 2006 tarihi de dahil olmak üzere teslimlerinde katma değer vergisi yüzde 8 oranında uygulanacaktır. 09.03.2006 tarihinden önce yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi olarak satın alınan ve işletmelerin aktifinde yer alan yukarıda sayılmak suretiyle belirtilmiş olan malların bu bağlamda 09.03.2006 tarihi de dahil olmak üzere teslimleri yeni belirlenen oran üzerinde gerçekleştirilecek, bu oran yurtdışından ithal edilen mallar içinde bu tarihten itibaren aynı oranda katma değer vergisine tabi tutulacaktır.

Bir başka anlatımla iç piyasada söz konusu malların teslimi bundan böyle yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulacağı için, bu ürünlerin nihai tüketiciye katma değer vergisi dahil maliyeti daha düşük olacaktır. Ancak bu durum ithal mallar içinde geçerli bulunmaktadır. Dolayısıyla ülkemize değişik kanallardan giren daha açıkçası ithal edilen mallarda fiyat düşüklüğünden kaynaklanan talep artışına yapılan bu indirimin herhangi bir katkısı olmayacaktır.

Diğer yandan iç üretim konusu olan bu tür malların ilk girdileri içersinde yer alan yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi mal ve hizmetlerden dolayı yüklenilen katma değer vergisi, bundan böyle yüzde 8 oranında vergiye tabi teslimler dolayısıyla sağlanan katma değer vergisinden indirim konusu yapılacaktır.

Gerçekten; 09.03.2006 tarihinden itibaren yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulması öngörülen malların ihraç edilmesi durumunda Maliye Bakanlığı'nın bu mallarla ilgili olarak yapacağı vergi iadesi veya mahsubu rakamları bundan böyle önemli bir düşüş gösterecektir.

Not: Gelir vergisi beyanname verme süresi 24 Mart 2006 Cuma günü akşamına kadar uzatılmıştır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1447

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yüzde 8 oranında KDV'ye tabi yeni ürünler