Kuş gribi ile ilgili mücbir sebep hali

 

10.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kuş gribi ile ilgili mücbir sebep hali

BİZE GÖRE

Kuş gribi ile ilgili mücbir sebep hali

Veysi Seviğ - 10 Mart 2006 Cuma - Dünya


2006 yılının Ocak ayı içerisinde ülkemiz genelinde yaygın biçimde ortaya çıkan kuş gribi hastalığı nedeniyle zarar gören kanatlı hayvan eti ve her türlü yumurta üreticisi olan mükelleflerin durumu Vergi İdaresi Başkanlığı tarafından mecbir sebep hali olarak kabul edilmiş bulunmaktadır.

Mevcut yasal düzenleme çerçevesinde mücbir sebep hallerinde, mücbir sebebin başladığı tarih ile ortadan kalktığı tarih arasında geçen süreler işlememekte, ancak vergi ödevlerinin yerine getirilmesi bakımından mücbir sebep halinin başlangıç tarihi belirsizlik arzetmekte, başladığı ve sona erdiği tarihin tespiti mükellef yönünden güçlük yaratmaktadır. Bu gibi hallerde mücbir sebep halinin başladığı ve ortadan kalktığı tarihin diğer bir anlatımla, işlemeyen sürenin Vergi Usul Yasası'nın 14'üncü maddesi uyarınca idarece belirlenmesi gerekmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı kuş gribinden zarar gören yükümlüler için mücbir sebep halinin 03 Ocak 2006 tarihinden başlayarak 03 Nisan 2006 tarihi sonuna kadar devam etmesi ve dolayısıyla bu sürenin mücbir sebep hali nedeniyle işlemeyen süre olarak kabulünü uygun görmüş bulunmaktadır.

Buna göre, bahsi geçen mükelleflerin bu faaliyetlerine münhasır olmak üzere;

. 20 Ocak 2006 tarihi mesai saati sonuna kadar verilmesi gereken Aralık 2005 vergilendirme dönemine ait gelir (stopaj) vergisine ilişkin muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin 21 Nisan 2006 tarihi mesai saati sonuna kadar,

. Ocak, Şubat, Mart/2006 vergilendirme dönemlerine ait gelir (stopaj) vergisine ilişkin muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin 23 Nisan 2006 tarihi mesai saati sonuna kadar verilmesi gerekmekte ise de bu tarihin resmi tatil günü olması nedeniyle 24 Nisan 2006 tarihi mesai saati bitimine kadar,

. 2005 takvim yılına ait olup 15 Şubat ve 15 Mart 2006 tarihleri mesai saati sonuna kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannameleri ile 15 Nisan 2006 tarihi mesai saati sonuna kadar verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannamesinin 18 Nisan 2006 tarihi mesai saati sonuna kadar,

. 10 Mayıs 2006 tarihi mesai saati sonuna kadar verilmesi gereken 2006 yılı birinci geçici vergi dönemine ait geçici vergi beyannamesinin 13 Mayıs 2006 tarihi mesai saati sonuna kadar, verilmesi öngörülmüştür.

Verilme süreleri mücbir sebep hali kapsamına giren diğer beyannamelerin de beyanname verme süreleri yukarıda açıklandığı şekilde hesaplanacak ve belirlenecektir.

Beyanname verme süresi mücbir sebep halinin başladığı ve bittiği tarihler arasına rastlayan 2005 yılı dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin olarak bu dönemi kapsayan geçici vergi beyannamesinin verilmesine ise idarece gerek görülmemiştir. Bir başka anlatımla kuş gribinden zarar gören mükellefler 2005 yılı dördüncü beyan dönemine ilişkin olarak geçici vergi beyanında bulunmayacaklardır.

Yukarıda belirtilen süreler içersinde verilmiş olan beyannameler ise yasal süresi içersinde verilmiş sayılacaktır.

Diğer yandan Vergi Usul Yasası'nın 111'inci maddesi uyarınca, mücbir sebep nedeniyle uzayan sürelerin sonuna kadar verilecek beyannamelere ilişkin vergilerin ödeme süreleri de 03 Temmuz 2006 tarihi mesai saati sonuna kadar uzatılmış bulunmaktadır. Bu bağlamda verilme süreleri mücbir sebep hali kapsamına giren ve bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen süreler içersinde verilen beyannamelere ilişkin olarak tahakkuk ettirilen vergiler de 03 Temmuz 2006 tarihi mesai saati sonuna kadar ödenecektir.

Mücbir sebep halinin sona ermesi ile birlikte vergi beyanları yasal süresi içersinde ilgili vergi dairelerine verilecek ve tarh, tahakkuk işlemleri tamamlanan vergiler bu bağlamda süresi içinde ödenecektir.

Yukarıda özetlendiği üzere Gelir İdaresi Başkanlığı kuş gribinin kanatlı hayvan ve yumurta üreticileri üzerinde ağır tahribe neden olması dolayısıyla, bu işlerle iştigal edenler için 03 Ocak 2006 ile 03 Nisan 2006 tarihleri arasında mücbir sebep halinin varlığını kabul etmiş, beyanname verme ve beyanname üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilecek olan vergilerin ödenme sürelerini yeniden belirlemiş bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 864

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kuş gribi ile ilgili mücbir sebep hali