Ceza hukukunda gün para cezası

 

01.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Ceza hukukunda gün para cezası

Veysi Seviğ - 01 Temmuz 2005 Cuma - Dünya

Türk Ceza Yasası'nda yer alan adli para cezası ilke olarak hapis cezası ile birlikte değil bu cezaya alternatif olarak uygulanmak üzere yürürlüğe konulmuştur. Buna karşılık ekonomik kazanç elde etmek amacının güdüldüğü belli suçlarda, yasada ayrıca gösterilmesi koşuluyla hapis ve adli para cezasına birlikte hükmedilecektir.

Gerçekten para cezalarından söz edildiğinde ilk akla gelen ve esas para cezası türünü oluşturan adli para cezalarıdır. Bunlara, kamu para cezası da denilmektedir. (Karagülmez, Ali "Gün Para Cezası Sistemi," Kartal Yayınları, Ankara Sf: 25)

Yürürlükte bulunan Ceza Yasası ile birlikte suç işleyen kişinin ekonomik durumu dikkate alınmadan hükmolunan para cezası, eşitlik ilkesine aykırı sonuçlar doğurduğundan, ödeme gücü olan kişi üzerinde etkisi olmayan, ödeme gücü olmayanı ise sonuçta yine infaz kurumuna gönderilmesini sonuçlayan sistemden vazgeçilerek, gün para cezası olarak adlandırılan ve bir çok ülkede uygulanan bir sisteme geçilmiştir.

Gün para cezası sistemi, ceza hukukunun bir yaptırım türü olan "para cezalarının" belirlenmesine ilişkin farklı bir sistemi ifade etmektedir. (Karagülmez, Agk Sf: 42)

Türk Ceza Yasası'nın 52'nci maddesi uyarınca;

* Adli para cezası, beş günden az ve yasada aksine hüküm bulunmayan hallerde yedi yüz otuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesi'ne ödenmesinden ibarettir.

* En az yirmi ve en fazla yüz Yeni Türk Lirası olan bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak takdir edilir.

* Kararda, adli para cezasının belirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ayrı ayrı gösterilir.

* Hakim, ekonomik ve şahsi hallerini göz önünde bulundurarak, kişiye adli para cezasını ödemesi için hükmün kesinleşme tarihinden itibaren bir yıldan fazla olmamak üzere mehil verilebileceği gibi, bu cezanın belirli taksitler halinde ödenmesine de karar verebilir. Taksit süresi iki yılı geçemez ve taksit miktarı dörtten az olamaz. Kararda taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde geri kalan kısmın tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrileceği belirtilir.

Türk Ceza Yasası'nın 61'inci maddesi gereği olarak hakim somut olayda;


* Suçun işleniş biçimini,

* Suçun işlenmesinde kullanılan araçları,

* Suçun işlendiği zaman ve yeri,

* Suçun konusunun önem ve değerini,

* Meydana gelen zarar ve tehlikesinin ağırlığını,

* Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını,

* Failin güttüğü amaç ve saiki,

göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirleme yetkisine sahiptir.

Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıllık dava zaman aşımı öngörülmüş bulunmaktadır. (Ceza Yasası Madde: 66/1-e)

Diğer yandan faiz yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin bulunması halinde beşte bir oranında indirim yapılması mümkün bulunmaktadır. Ceza Yasası Madde: 62/1)

Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilinden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulur. Bu bağlamda yasal düzenleme gereği olarak "Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir."

Türk Cezası Yasası'nın 50'nci maddesi gereği olarak da "Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre adli para cezasına çevrilebilecektir. Ancak "Suç tanımında hapis cezası ile adli para cezasının seçenek olarak öngörüldüğü hallerde, hapis cezasına hükmedilmişse; bu ceza artık adli para cezasına çevrilmez."

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2647

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ceza hukukunda gün para cezası