Kirlilik Önlem Payı (KÖP) nedir?

 

11.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kirlilik Önlem Payı (KÖP) nedir?

Veysi Seviğ - 11 Temmuz 2005 Pazartesi - Dünya


"İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş Görevleri Hakkındaki 2560 sayılı Yasa"nın 13'üncü maddesi uyarınca söz konusu kuruluşun (İSKİ) gelirleri aşağıdaki kaynaklardan oluşmaktadır.

. Su satışı ve kullanılmış suların uzaklaştırılmasına tarifesine göre abonelerden alınacak ücretler,

. Belediye Gelirleri Yasası uyarınca, su ve kanalizasyon tesislerinden yararlananlardan ilgili belediye adına alınacak katılma payları,

. Hizmet alanındaki belediyelerin, İller Bankası'nca "Belediye ve İl Özel İdarelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkındaki Yasa gereğince nüfus esasına göre dağıtılan paylardan bankaca tutularak İSKİ'ye gönderilecek yüzde 10'lar,

. Büyük ve temel yatırım programları karşılığında devletçe yapılacak yardımlar,

. İSKİ'ye devredilecek tesis ve işletmelerden sağlanan gelirler,

. Şahıs, kurum ve kuruluşlar için yapılacak özel hizmetlerden alınacak ücretlerle ortaklıklardan ve üretilen malların satışından elde edilecek gelirler,

. Her türlü yardım ve bağışlar ile diğer gelirler.

Yasal düzenleme gereği İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içersinde ihtiyaç duyulan içme ve kullanma sularının temini ve temin edileceği yüzey ve yeraltı suyu kaynakları ile bu kaynakların korunması "İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü"nün görevidir.

Ayrıca; atıksuların kanalizasyon şebekesine bağlanması, vidanjör ve benzeri bir araç ile taşınarak kanalizasyon şebekelerine bağlanması, kanalizasyon şebekesi bulunmayan yerlerde çevre kirlenmesine yol açmayacak bir şekilde arıtılarak uzaklaştırılmasına ve uygun alıcı ortama verilmesiyle kanalizasyon şebekesi arıtma tesislerinin kullanımı ve korunması ile ilgili usul ve esaslar İSKİ Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

Bu yönetmeliğin 24'üncü maddesi uyarınca "Atıksu kaynakları atıksuları ile ilgili ön arıtma kurmaları istendiği ve mehil verildiği halde" verilen mehil içinde arıtma tesisi kurmayan, arıtma tesisi kurduğu halde işletmeyenlerle, işlettiği halde limitleri sağlayamayanların, yönetmelikte öngörülen sağlanıncaya veya atıksu kaynağı işletme yönetmelik esaslarına göre kaldırılıncaya veya faaliyetine son verilinceye kadar Kirlilik Önlem Payı (KÖP) ödemeleri gerekmektedir. Bir başka anlatımla "Kirlilik Önlem Payı;" Arıtma gerektiren atıksu üreten kaynaklardan gerekli tedbirler alınana kadar veya yeterli ölçüde olmadıklarının tespiti neticesi alınan bir cezadır.

Uygulamada yapılan denetimler sonucunda söz konusu "Kirlilik Önlem Payı" (KÖP) kirliliğe neden olanlardan talep edilmektedir.

Ancak bu tür tarhiyatlara karşı açılan davalarda 2560 sayılı İSKİ Yasası'nın "Gelirler" başlığını taşıyan 13'üncü maddesinde gelir kaynaklarının tadadi olarak sayıldığını, bu gelirler arasında "Kirlilik Önlem Payı" adı altında bir gelirin bulunmadığını ileri sürerek tarhiyatın kaldırılması talep edilmektedir.

Oluşan yargı kararlarına göre "Belediye Gelirleri Yasası'nda ve İSKİ Yasası'nda öngörülmeyen bir mali yükümün yönetmeliğe dayanılarak istenilmesinde hukuka uyarlık" bulunmamıştır.

Bir başka anlatımla "2560 sayılı yasada sayılan İSKİ'nin gelirleri arasında ve Belediye Gelirleri Kanunu'nda ...yer almadığı, yasalarda öngörülmeyen mali yükümlülerin yönetmelikle ihdası temel hukuk prensiplerine aykırı olduğundan İSKİ Tarifeler Yönetmeliği'nin 23. maddesine dayanılarak yapılan tahakkukta isabet görülmemektedir." Danıştay 9. Dairesi E. No: 2003/1309, K. No: 2004/5712)

Danıştay 9'uncu Dairesi'nin söz konusu kararı artık istikrar kazanmış bulunmaktadır. Çünkü Danıştay 9'uncu Dairesi daha önce vermiş bulunduğu bir kararda da İSKİ Atık Sularının Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği'nin Kirlilik Önlem Payı'na (KÖP) ilişkin 24 maddesini iptal eden İstanbul 6. Vergi Mahkemesi kararını onamıştır. (Danıştay 9. Dairesi E. No: 1999/4768 K. No: 2001/1715)

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere özellikle İstanbul'da devamlı olarak yaşanan akarsu, kıyı ve çevre kirliliği karşısında parasal yaptırım açısından hukuksal bir tıkanıklık mevcuttur. Bunun temel nedeni yasa tasarılarını hazırlayanların ve söz konusu çalışmalar yasallaştıktan sonra ortaya çıkan boşlukları değişik şekillerde doldurmaya çalışanların hukuk bilgisinden yoksun çözüm arayışlarıdır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 3250

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kirlilik Önlem Payı (KÖP) nedir?