"Gümrük mevzuatı dahil tüm yönleriyle ithalatta KDV"

 

15.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

"Gümrük mevzuatı dahil tüm yönleriyle ithalatta KDV"

 Veysi Seviğ - 15 Temmuz 2005 Cuma - Dünya

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 10'uncu maddesi "Vergiyi Doğuran Olay"ı saymak suretiyle (tadadi) olarak belirlemiş bulunmaktadır. Buna göre ithalatta, katma değer vergisi, Gümrük Kanunu'na göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlerde ise gümrük beyannamesinin tescili ile gerçekleşmektedir.

Bu bağlamda ithalde alınan katma değer vergisi, gümrük vergisi ile birlikte aynı zamanda ödenir. (Katma Değer Vergisi Yasası madde: 46/2)

Yasal düzenleme gereği gümrük vergisine tabi olmayan ithalata ve ikametgahı, kanuni merkezi ve iş merkezi yurt dışında bulunanlar tarafından yapılan taşımacılık ile transit taşımcılığa ait katma değer vergisi, bu işlemlere ait özel beyannamelerin verme süresi içinde ödenir.

Diğer yandan Katma Değer Vergisi Yasası'na göre vergisi ödenmeden veya eksik ödenerek yurda sokulan eşyaların hiç alınmamış veya eksik alınmış katma değer vergileri hakkında Gümrük Yasası'ndaki esaslara göre işlem yapılır. (Katma değer vergisi madde: 48)

Mevcut düzenlemeler çerçevesindeki ithalatta alınan katma değer vergisi, Vergi Usul Yasası kapsamında işleme tabi tutulamaz. Bu bağlamda gümrük idarelerince alınan bir veri olması ve Katma Değer Vergisi Yasası'nda yer alan göndermeler doğrultusunda, uygulamaya gümrük mevzuatındaki hükümler yön vermektedir.

Gümrükte tarh edilen katma değer vergisi, tarh sırasında hazır bulunan mükellefe, kanuni temsilcisine, adına hareket eden komisyoncusu ile gümrük veya geçiş işlemine muhatap olanlara tebliğ edilir. Bu tebliğ üzerine açılacak davalar için gümrük vergisinin tabi olduğu usul ve esaslar uygulanır. (Katma değer vergisi madde: 50)

Bu güne kadar katma değer vergisi uygulaması ile ilgili olarak yayımlanan çalışmalarda gümrükte alınan katma değer vergisi konusu devamlı surette ihmal edilmiş, bu konuda vergilendirme ile ilgili işlemlerin farklı bir mevzuata tabi bulunması nedeniyle yapılan işlemlerin ayrıntısına yeterince girilememiştir.

Bunun nedeni; Katma Değer Vergisi Yasası'nın ithalatta alınan katma değer vergisine ilişkin hükümlerinin gümrük idarelerince uygulanıyor olması dolayısıyla ortaya çıkan hukuki farklılıktır.

Konuyu, mesleki yaşantısındaki başarıları ile özdeşleştiren Maliye Bakanlığı Gelirler Başkontrölörü Cahit Yerci "Gümrük Mevzuatı Dahil Tüm Yönleriyle İthalatta KDV" başlıklı bir çalışma altında toplamıştır.

Sayın Yerci'nin başarılarla dolu meslek yaşantısı içersinde Gümrükler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, Gümrükler Genel Müdür Yardımcılığı ve Müsteşarlık Müşavirliği gibi görevlendirmeleri de yer aldığından yapmış olduğu bir çalışma ayrı bir önem arz etmektedir.

Çalışma 15 bölüm ve 401 sayfadan oluşmaktadır. Çalışmada yer alan bölümler ise;

. Katma değer vergisinin konusu olarak ithalat,

. Katma değer vergisini doğuran olay

. İthalatta katma değer vergisinin yükümlüsü,

. İthalatta katma değer vergisi matrahı,

. İthalatta katma değer vergisi oranı,

. İthalatta katma değer vergisi istisnası,

. Teminatlı işlemler,

. Katma değer vergisinin tarhı,

. Katma değer vergisinin ödenmesi,

. Katma değer vergisi yükümlülüğünü ortadan kaldıran sebepler,

. Gecikme faizi,

. Cezalar,

. İthalatta ödenen katma değer vergisinin indirimi,

. Eksik ödenen ya da hiç ödenmeyen katma değer vergisi,

. Gereksiz yere ya da fazla ödenen vergiler,

başlığı altında toplanmış bulunmaktadır.

Geniş ve yoğun bir çalışmaya dayandırılmış bulunan "Gümrük Mevzuatı Dahil Tüm Yönleriyle İthalatta Katma Değer Vergisi" başlıklı eser "Yaklaşım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret AŞ" tarafından titiz ve özenli bir çalışma ile bastırılmıştır. Söz konusu çalışma serbest muhasebecilik, mali müşavirlik ve yeminli müşavirlik mesleğini ifa edenler, şirket yöneticileri ve muhasebe finansman konularında meslek ifa edenlere, sınava hazırlananlara akademik çalışma yapanlara ve gümrük müşavirlerine başvurabilecekleri temel kaynak niteliğindedir. Çalışmanın sonunda yer alan ekler ve kaynakça konuya ilgi gösterenlere katkı sağlayacak özelliktedir.

Söz konusu çalışmayı edinmek isteyenler Yaklaşım Yayıncılık'ın "Bülten Sokak No: 54,06700 Kavalıdere-Ankara" adresine başvurabilecekleri gibi, (0312 468 76 46 telefon veyahut da (0312) 468 72 13 numaralı fark aracılığı ile de istemde bulunabilirler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 3443

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"Gümrük mevzuatı dahil tüm yönleriyle ithalatta KDV"