Belediye Yasası'nın mali özellikleri

 

19.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Belediye Yasası'nın mali özellikleri

Veysi Seviğ - 19 Temmuz 2005 Salı - Dünya

Belediyelerin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 5393 sayılı "Belediye Kanunu" 13 Temmuz 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. (Resmi Gazete No: 25874) (x)

Yasal tanımlamadan da anlaşılacağı üzere "Belediye; belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğini" ifade etmektedir.

Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. Bu bağlamda il ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur. İçme ve kullanma suyu havzaları ile SİT ve diğer koruma alanlarında ve meskun sahası kurulu ve bir belediyenin sınırlarına 5.000 metreden daha yakın yerleşim yerlerinde belediye kurulamaz.

Belediye Kanunu'nun 14'üncü maddesi "Belediyenin görev ve sorumlulukları"nı belirlemiş bulunmaktadır. Buna göre belediye, mahalli müşterek nitelikte olmak üzere;

. İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel altyapı; coğrafi ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı; temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım, nikah, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar ve yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000'i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açmakla yükümlüdür.

. Okul öncesi eğitim kurumları açabilir; devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir; sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir, kültür ve tabiat varlıkları ile tarihi dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekanların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir; bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir. Gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurtiçi ve yurtdışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Gıda bankacılığı yapabilir.

Belediye, yasalarla başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalli müşterek nitelikteki diğer görev ve hizmetleri yapar ve yaptırır.

Yasal düzenleme gereği hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin mali durumun ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenecektir. Bu bağlamda da belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar.

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Belde "belediyesi bulunan yerleşim yerini" ifade eder. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması gerekmektedir.

Hemşehrilik hukuku açısından belediye hemşehrileri arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesini ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapmak zorundadır. Bu çalışmalarda üniversitelerin kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemleri almakla yükümlüdür.

Belediye sınırları içinde oturan, bulunan veya ilişiği olan her şahıs,

belediyenin yasalara dayanan kararlarına, emirlerine ve duyurularına uymakla ve belediye vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarını ödemekle yükümlü tutulmuştur. (Madde: 13)

Belediyeler bütçe dışı harcama yapamaz. (Madde: 61) Bu bağlamda da "belediye başkanı ve harcama yetkisi verilen görevliler, bütçe ödeneklerinin verimli, tutumlu ve yerinde harcanmasından sorumludur."

Belediyenin gelirleri yasal belirleme gereği aşağıdaki kaynaklardan oluşur.

. Yasa ile gösterilen belediye vergi, resim, harç ve katılma payları,

. Genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan pay,

. Genel ve özel bütçeli idarelerden yapılacak ödemeler,

. Taşınır ve taşınmaz malların kira, satış ve başka suretle değerlendirilmesinden elde edilecek gelirler,

. Belediye meclisi tarafından belirlenecek tarifelere göre tahsil edilecek hizmet karşılığı ücretler,

. Faiz ve ceza gelirleri,

. Bağışlar,

. Her türlü girişim, iştirak ve faaliyetler karşılığı sağlanacak gelirler,

. Diğer gelirler,

Büyükşehir belediyelerinde büyükşehir sınırları ve mücavir alanları içinde belediyelerince tahsil edilen emlak vergisi tutarının tamamı ilgililerce ve ilk kademe belediyeleri tarafından alınacaktır. Bunlardan büyükşehir belediyesine veya özel idareye ayrıca pay kesilmeyecektir.

Belediyelerin yapacakları harcamalar tadadi olarak yani sayılmak suretiyle belirlenmiştir. (Madde: 60) Buna göre belediye giderleri şunlardır:

. Belediye binaları, tesisleri ile araç ve malzemelerin temini, yapımı, bakımı ve onarımı için yapılan giderler,

. Belediyenin personeline ve seçilmiş organlarının üyelerine ödenen maaş, ücret, huzur hakkı, yolluklar, hizmete ilişkin eğitim harcamaları ile diğer giderler,

. Her türlü altyapı, yapım, onarım ve bakım giderleri,

. Vergi, resim, harç, katılma payı, hizmet karşılığı alınacak ücretler ve diğer gelirlerin takip ve tahsili için yapılacak giderler,

. Belediye zabıta ve itfaiye hizmetleri ile diğer görev ve hizmetlerin yürütülmesi için yapılacak giderler,

. Belediyenin kuruluşuna katıldığı şirket, kuruluş ve katıldığı birliklerle ilgili ortaklık payı ve üyelik aidatı giderleri,

. Mezarlıkların tesisi, korunması ve bakımına ilişkin giderler,

. Faiz, borçlanmaya ilişkin diğer ödemeler ile sigorta giderleri,

. Dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile özürlülere yapılacak sosyal hizmet ve yardımlar,

. Dava takip ve icra giderleri,

. Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri,

. Avukatlık, danışmanlık ve denetim hizmetleri karşılığı yapılacak ödemeler,

. Yurtiçi ve yurtdışı kamu ve özel kesim ile sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılan ortak hizmetler ve proje giderleri,

. Sosyo-kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinlikler için yapılan giderler,

. Belediye hizmetleriyle ilgili olarak yapılan kamuoyu yoklaması ve araştırma giderleri,

. Yasa ile verilen görevler ve hizmetlerin yürütülmesi için yapılan diğer giderler,

. Şartlı bağışlarla ilgili yapılacak harcamalar,

. İmar düzenleme giderleri,

. Her türlü proje giderleri.

Belediyeler yukarıda sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunan harcamaları yapabilecekler ve bu harcamalar yine yasal düzenleme gereği denetim altında olacaktır.

(x) Söz konusu yasanın öyküsü ayrı bir yazı konusudur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2110

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Belediye Yasası'nın mali özellikleri