Kuyumculuk faaliyeti ve enflasyon düzeltmesi

 

20.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kuyumculuk faaliyeti ve enflasyon düzeltmesi

Veysi Seviğ - 20 Temmuz 2005 Çarşamba - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 298'inci maddesinin (A) fıkrasının (9) numaralı bendi uyarınca "Münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler, enflasyon düzeltmesi yapılması" ile ilgili yasal koşullar oluşmamış olsa bile enflasyon düzeltmesi yapmakla yükümlüdürler.

Bir başka anlatımla söz konusu yasal düzenleme ile münhasıran sürekli işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden yükümlüler açısından enflasyon düzeltmesi yapılması, zorunlu kılınmıştır.

Ancak bu zorunluluk, 31.12.2003 tarihi kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2004 yılında biten hesap dönemi sonu itibariyle aktif toplamı 7.5 trilyon Türk Lirası'nı ve hesap dönemine ait ciroları toplamı 15 trilyon Türk Lirası'nı aşmayan kuyumcular için 01.01.2005 tarihinden itibaren başlamış bulunmaktadır.

Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde münhasıran sürekli işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden ve kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerinin enflasyon düzeltme koşullarının oluşup oluşmadığına bakmadan 2005 ve müteakip yıllarda her geçici vergi dönemi ve hesap dönemi sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi yapacaklardır.

Maliye Bakanlığı tarafından 19 sayılı Vergi Usul Yasası Sirküleri ile yapılan açıklama uyarınca bu bağlamda yükümlüler düzeltilmiş bilançolarını geçici vergi beyannamelerine eklemek zorunda değildirler.

Diğer yandan esas faaliyetleri olan kuyumculuk işi yanında bu faaliyetlerinin bir cüzü niteliğinde olan platin, kıymetli taş alım-satımı veya imali gibi faaliyetleri bulunan yükümlüler de enflasyon düzeltmesi yapacaklardır.

Buna karşılık kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan market işletmesi, gıda ticareti, beyaz eşya alım-satımı, kafe işletmesi gibi başka faaliyetlerinin bulunması durumunda "münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali" faaliyetinden söz edilemeyeceğinden enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır.

Maliye Bakanlığı sirkülerle yapmış olduğu yönlendirme ile uygulamada çok rastlanılan bir olayı da açıklığa kavuşturmuş bulunmaktadır. Çünkü bazı hallerde altın alım-satımı diğer işlerle beraber yapıldığı gözlenmektedir. Bu gibi durumlarda enflasyon düzeltmesinin yapılması zorunluluğu; ana faaliyetin altın alım-satım işinin olması halinde söz konusudur. Buna ek olarak Maliye Bakanlığı kuyumculuk yanında platin ve kıymetli taş alım-satımı ve imalatı ile uğraşanların da enflasyon düzeltmesi yapmasını uygun bulmuştur.

Uygulamada özellikle kıymetli madenlerin gerek işlenerek ve gerekse işlenmeden alım satımından doğan gerçek kazancın hesaplanması çok zordur. Çünkü bu mallar dünyada para ve benzeri değişim aracı olarak kabul edilmekte ve dolayısıyla bunların alım-satımından doğan kazancın hesaplanmasında alış yani edinim maliyeti değil, yerine konma fiyatı önem arz etmektedir. Diğer yandan bu işle uğraşanların diğer uğraş alanlarına göre korunma ve koruma açısından daha riskli olduğunu ve bu riskin de korunma maliyetini artırdığını kabullenmek gerekmektedir.

Ayrıca, söz konusu kıymetli madenlerin işlenmesi sanatsal bir olgu olarak kabul edildiğinde durum daha da ilginç olmaktadır. Bu bağlamda sanatsal çalışmaların korunması ve özellikle de ulusal bir özelliği olan ülkemizde altın işlemeciliğinin ve alım-satımın normal ticari işlerden ayrı bir statüye kavuşturulmasını bir anlamda gerekli kılmaktadır.

Daha önce Gelir Vergisi Yasası'nın 38'inci maddesinde yer alan düzenleme ile altın alım-satım ve imalinde has altında oluşan değer artışlarının vergi matrahı dışında kalması sağlanmıştır.

Enflasyon düzeltmesi uygulaması ile Gelir Vergisi Yasası'nın 38'inci maddesinde konuya ilişkin olarak var olan fıkra yürürlükten kaldırılmış buna karşılık altın-alım satımı ile imalatında sürekli enflasyon düzeltmesi yapılması hususu zorunlu hale getirilmiştir.

Ancak yapılan bu düzenleme ve uygulama şekli kuyumculuk faaliyetlerinin özellikleri dikkate alındığında yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla konunun özellikleri de dikkate alınarak yeniden gündeme taşınması ve gerekli koruyucu düzenlemelerin yapılması kanımızca kaçınılmaz olmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2434

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kuyumculuk faaliyeti ve enflasyon düzeltmesi