Önümüzdeki yıldan itibaren Hazine bonosu ve devlet tahvili faizlerinde yeni vergilendirme rejimi geçerli olacaktır.

 

23.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi Danışmanınız

Veysi Seviğ - 23 Temmuz 2005 Cumartesi - Dünya


Soru: Önümüzdeki yıldan itibaren Hazine bonosu ve devlet tahvili faizlerinde yeni vergilendirme rejimi geçerli olacaktır. Ancak bu yıl ve geçen yıllarda satın aldığımız devlet tahvilleri yeni rejime tabi olacak mıdır? Eğer geçmiş yıllarda satın alınan devlet tahvilleri yeni rejime tabi olursa bu kağıtların satışı olacaktır?

Diğer bir sorum da yurtdışında satın aldığımız Hazine kağıtları hangi rejime tabi tutulacaktır?

Yanıt: Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmü gereği olarak 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş bulunan her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresi tarafından çıkarılan menkul kıymetlerin elde tutulması veya elden çıkarılması suretiyle sağlanan gelirlerin vergilendirilmesinde geçici 67'nci madde hükmü uygulanmayacak bu kağıtlar 2005 yılında geçerli olan hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.

Dolayısıyla, bu kıymetlerin elde tutulması süresince veya elden çıkarılması sonucunda oluşan gelirler için bankalar ve aracı kurumlarca geçici 67'nci maddeye göre tevkifat yapılmayacaktır. Bu kıymetlerle ilgili olarak 2006 yılı veya sonrasında elde edilen getiriler, Gelir Vergisi Yasası'nda bu gelirlerin vergilendirilmesine yönelik olarak 31.12.2005 tarihi itibariyle yer alan hükümler çerçevesinde işlem yapılacaktır.

Bu durumun istisnası, dar yükümlü kurumlar tarafından bu kıymetlerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen gelirlerdir. Bu gelirler üzerinden bankalar veya aracı kurumlar tarafından tevkifat yapılması gerekecektir. Dar yükümlü kurumlar tarafından söz konusu kıymetlerin elde tutulması süresince veya itfasında elde edilen gelirler için geçici 67'nci madde hükmü uygulanmayacaktır.

Uygulama söz konusu kıymetlerin itfasına kadar devam edecektir. Bu bağlamda bu kıymetlerin elde edilme tarihi önem arz etmektedir. Başka bir anlatım tarzıyla 01.01.2006 tarihinden sonra satın alınsa dahi 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş bulunan devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde edilen gelirler için yeni rejim uygulanmayacaktır.

Kısaca 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan devlet tahvili ve Hazine bonosu için 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olacak rejim uygulanmayacaktır.

Ayrıca mevcut yasal düzenleme gereği olarak Hazine tarafından yurtdışından ihraç edilen menkul kıymetlerin alım satımı, itfası sırasında elde edilen getiriler ile bunların dönemsel getirilerinin tahsilinde geçici 67'nci madde hükmü uygulanmayacaktır.

Soru: Ben özel bir kuruluşta çalışıyorum. Bana işe başlarken söz verdikleri gibi yabancı dil tazminatı ödüyorlar. Ancak bu tazminatın ödenmesi nedeniyle benim toplam ücretim arttığından ödediğim gelir vergisi de artıyor.

Merak ettiğim için soruyorum. Yabancı dil tazminatları vergiye tabi midir? Dil bilgi demektir. Tercümanların (mütercimlerin) elde ettiği kazançlar vergiye tabi değil? Buna karşılık dil tazminatı vergiye tabi bu çelişki değil mi?

Yanıt: Gelir Vergisi Yasası'nın 61'nci maddesi gereği olarak; ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye gibi veya başka adlar altında ödenmiş olması vergilendirme açısından mahiyetini değiştirmemektedir.

Bu bağlamda dil tazminatları da gelir vergisinin matrahına dahil edilmektedir.

Diğer yandan mütercimlerin yani tercümanların bağımsız çalışmaları halinde elde ettikleri gelirler serbest meslek faaliyeti olarak kabul edilmekte ve Gelir Vergisi Yasası'nın 18'inci maddesi uyarınca vergiden müstesna tutulmaktadır. Dolayısıyla bu kişilerin işverene bağlı olmaksızın çalışmaları halinde elde ettikleri gelirler beyan edilmemektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1109

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Önümüzdeki yıldan itibaren Hazine bonosu ve devlet tahvili faizlerinde yeni vergilendirme rejimi geçerli olacaktır.