Alış ve satışların bildirilmesi zorunluluğu

 

29.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Alış ve satışların bildirilmesi zorunluluğu

Veysi Seviğ - 29 Temmuz 2005 Cuma - Dünya

Vergi Usul Yasası'nın 148'inci maddesi hükmü gereği olarak "Kamu idare ve müesseseleri, mükellefler veya mükelleflerle muamelede bulunan diğer gerçek ve tüzel kişiler, Maliye Bakanlığı'nın veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgileri vermeye mecburdurlar."

Diğer yandan söz konusu yasanın 149'uncu maddesi uyarınca "Kamu idare ve müesseseleri ile gerek tüzel kişiler vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Maliye Bakanlığı ve vergi dairesince kendilerinden yazı ile istenecek bilgileri belli fasılarla ve devamlı olarak yazı ile vermeye mecburdurlar."

Maliye Bakanlığı söz konusu yasa maddeleri ile mükerrer 257'nci madde uyarınca bilanço esasına göre defter tutan yükümlülerin bir kişiden satın alınan mal ve/veya hizmetlerin tutarı toplamı belli bir miktarı aşması halinde bildirimde bulunmalarını öngörmüştür.

Vergi Usul Yasası 350 sıra numaralı Genel Tebliği ile yapılan yönlendirme gereği olarak Maliye Bakanlığı bilanço esasına göre defter tutan yükümlülerden mal ve hizmet alışları bilgileri yanında mal ve hizmet satışlarına ilişkin bilgilerinde alınması ve bazı mükelleflerin söz konusu bilgileri elektronik ortamda vermeleri öngörülmüş bulunmaktadır. (21 Temmuz 2005) gün ve 25882 sayılı Resmi Gazete.)

Yapılan yönlendirme gereği olarak "Gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorunda olan yükümlüler" ile katma değer vergisi beyannamesini ihtiyari olarak elektronik ortamda veren yükümlüler gerek alışları ve gerekse satışları ile ilgili bilgileri elektronik ortamda eylül ayı sonuna kadar vermek zorundadırlar.

Vergilendirme döneminde bir kişiden satın alınan mal ve/veya hizmetlerin tutarları toplamı katma değer vergisi hariç 30.000 YTL (Otuz bin Yeni Türk Lirası'nı aşıyor ise bu alanlara ilişkin bilgiler "Form Ba"nın II No.lu tablosuna yazılacaktır. Bir kişiden vergilendirme dönemi içinde satın alınan mal ve/veya hizmetlerin tutarları toplamı katma değer vergisi hariç 30.000 YTL'yi aşmıyor ise bu kişilerden yapılacak alımlar bildirime yazılmayacaktır.

Vergilendirme döneminde bir kişiye satılan mal ve/veya hizmetlerin tutarları toplamı katma değer vergisi hariç 30.000 YTL'yi aşıyor ise bu alanlara ilişkin bilgiler "Bs" formunun II. No.lu tablosuna yazılacaktır. Bir kişiye vergilendirme dönemi içinde mal satılan mal ve/veya hizmetlerin tutarları toplamı katma değer vergisi hariç 30.000 YTL'yi aşıyor ise bu kişilere yapılan satışlar bildirime yazılmayacaktır.

Formların elektronik ortamda gönderilmesi işlemi yeminli mali müşavirlerce gerçekleştirilecek ise formu düzenleyen kısmına varsa serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavire ait bilgiler yazılacaktır.

Yükümlünün serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşaviri bulunmuyor ise ilgili kısma yükümlüye ait bilgiler yazılacaktır. Formu gönderen kısmına ise formu elektronik ortamda gönderen yeminli mali müşavirin bilgileri yazılacaktır.

Formun elektronik ortamda gönderilmesi işlemi, formu düzenleyen serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gerçekleştirilecek ise formu düzenleyen kısmına serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirin bilgileri yazılacaktır. Formun yeminli müşavire ait kısmına ise yeminli mali müşavire ait bilgilerin yazılması gerekmektedir.

Formun elektronik ortamda gönderilmesi işlemi kullanıcı kodu, parola ve şifre almış yükümlülerce yerine getirilmesi halinde, formdaki yeminli mali müşavir kısmına yeminli mali müşavire ilişkin bilgiler, formu düzenleyen kısmına ise yükümlüler ile ilgili bilgiler yazılacaktır.

2004 yılına ilişkin alış ve satışların bilgilendirileceği Ba ve Bs formları birer örnek düzenlenecektir.

Ba ve Bs formlarını elektronik ortamda, katma değer vergisi beyannamesi ise kağıt ortamında verenler bu hususu katma değer vergisi beyannamesinin birinci sayfası üst kısmına "formlar, elektronik ortamda verilecektir" notunu yazıp ayrıca paraf edeceklerdir.

Tam otomasyonlu vergi dairesi yükümlüsü olup da gelir veya kurumlar vergisi beyannamesini elektronik ortamda vermek zorunda olmayan ve katma değer vergisi beyannamesini ihtiyari olarak elektronik ortamda vermeyen yükümlüler istemeleri halinde Ba ve Bs formlarını elektronik ortamda eylül ayı sonuna kadar verebileceklerdir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 809

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Alış ve satışların bildirilmesi zorunluluğu