Ticari iş gereği olarak kendisine satış yaptığımız bir müşterimiz vefat etti.

 

06.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CAVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 06 Ağustos 2005 Cumartesi - Dünya


SORU: Ticari iş gereği olarak kendisine satış yaptığımız bir müşterimiz vefat etti. Söz konusu müşterimizin varisleri mirasi reddettiler. Bizim yaptığımız araştırmalar sonucunda da müşterimizin borçlarının çok fazla olduğu dolayısıyla mirasçılarının bu nedenle reddi miras yaptıkları kanaatine vardık.

Mahkemeye başvurarak vefat eden mirasçımızın mal varlıkları üzerinde alacaklı olarak hakkımıza düşen kısmı almak istedik. Ancak alacaklılar içerisinde yer alanlarla yaptığımız görüşmede hakkımıza pek bir şey düşmeyeceği sonucuna vardık.

Hatta hakim bize bu kişinin hiçbir varlığı yoktur. Bu durumda size ileride belki diğer yerlerde gayrimenkul veya benzeri bir mal varlığı çıkarsa pay düşebilir dedi.

Mahkeme isteyene yapılan tespit ve beyanlar neticesinde alacaklılara herhangi bir pay düşmeyeceğine dair vesika verebileceğini söyledi.

Böyle bir durumda bizim ne yapmamız lazım? Bu alacağımızı vergi matrahımızdan düşebilir miyiz?

YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 322'nci maddesi uyarınca kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline imkan kalmayan alacaklar değersiz alacak olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda değersiz alacaklar değerleme gününde mükellef için tasarruf değeri olmayan bir aktif niteliğini göstermektedir.

Dolayısıyla; değersiz alacaklar bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerce doğrudan gider olarak kayıtlara intikal ettirilebilir.

Değersiz alacaklar geçici vergi dönemi itibariyle de dikkate alınmaktadır.

Yıllık kazancın belirlenmesinde değersiz alacakların bu hale geldikleri hesap döneminde gider yazılmaktadır. Bir hesap dönemi içindeki geçici vregilendirme dönemlerinde değersiz hale gelen bir alacağın, hesap dönemi aşılmamak kaydıyla gider olarak yazılması gerekmektedir. Ancak bu bağlamda da geçici vergi dönemi itibariyle değersiz alacağı giderleştirmeniz mümkündür. (Daha fazla bilgi için bakınız: Beyanname Düzenleme Kılavuzu 2005, Sf: 456)

SORU: Ben bir kamu görevsiliyim. Bazı yerlerden almış olduğum fişler bir süre sonra okunamaz hale gelmektedir. Yine bazı fişler ıslandığı vakit veya güneşte durduğu zaman yazılar uçmaktadır.

Bu konuyu birkaç defa çalıştığım yerin muhasebesine de söyledik. Ancak bugüne kadar bir çözüm bulunamadı.

Maliye Bakanlığı bu fişlerin okunaklı kalması için herhangi bir önlem alamaz mı?

YANIT: Bu durum hem fiş biriktirerek vergi indiriminden yararlanmak isteyenlerin ve hem de vergi iadesinden yararlanmak isteyenlerin ortak sorunu haline gelmiştir.

Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklama uygulamada çoğu kez dikkate alınmamaktadır.

"Yazar kasa" fişlerinde kullanılan kağıdın özelliğinden kaynaklanan bu durumun giderilebilmesi için konuya ilişkin ciddi önlemlerin alınması ve uygulanması gerekmektedir.

Toplanan fişlerin bir süre sonra okunamaz hale gelmesinden sonra bu fişleri veren firmalar hakkında işlem yapmak zorlaşmaktadır. Çünkü bu fişler üzerindeki yazıların ve rakamların kaybolmasına neden olan faktörler dikkate alındığında kesilen cezaların yargıya intikal etmesi halinde iptali de gündeme gelebilecektir.

Kanımızca fişlerin kağıt türünü belirleyen bir yönetmelik değişikliği yapılması ve burada özellikle yazar kasalarda kullanılacak fiş üretimine yönelik olarak kullanılacak kağıt türünün özelliklerine yer verilmesi gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 719

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ticari iş gereği olarak kendisine satış yaptığımız bir müşterimiz vefat etti.