Ben deniz kıyısındaki (X) belediyesinden kiralamış bulunduğum bir büfeyi açmış bulunuyorum.

 

13.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 13 Ağustos 2005 Cumartesi - Dünya


SORU: Ben deniz kıyısındaki (X) belediyesinden kiralamış bulunduğum bir büfeyi açmış bulunuyorum. Bu büfede tost ve benzeri beslenme maddeleri ile meşrubat satıyorum. Ayrıca isteyenlere gölgelik veya şezlong gibi deniz kıyısında yararlanılması söz konusu olan malzemeleri kiralıyorum.

Benim bu işyerimi açışım belediyeden kiralama dolayısıyla oldu. Oysa işyerinin açılışı ayrıca harca tabi imiş. Benden bilahare cezalı olarak harç talep ettiler.

Ben harcın miktarını bilmiyorum. Bu borç nasıl hesaplanıyor? Bana kumsalın tamamı işyeri diyorlar. Benim kumsalın tamamında işyerim yok ki. Belediyenin bana tahsis etmiş bulunduğu kulübenin yüzölçümü belli.

İşyeri açma harcı konusunda bilgilenmek istiyorum.

YANIT: Belediye Gelirleri Yasası'nın 81'inci maddesi uyarınca "Belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir işyerinin açılması işyeri açma izni harcına tabidir."

"Belediye Gelirleri Kanunu'nun Çeşitli Harçlarla İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik"in 10'uncu maddesi gereği olarak "Bu harcın uygulanmasında işyeri, mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, fabrika, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence, dinlenme ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai ve mesleki bir faaliyetle başka iş ve girişimin yapılmasına ayrılan ya da bu faaliyet, iş ve teşebbüslerde kullanılan yerlerdir."

İşyeri açma izni harcı, Belediye Gelirleri Yasası uyarınca belediye meclisince gösterilen ilkeler içinde aynı yasada yer alan tarifeye göre alınmaktadır.

Buna göre işyeri açma izni harcı beher metrekare için on yeni kuruş ile bir Yeni Türk Lirası arasında hesaplanmaktadır. Ayrıca harcın hesaplanmasında gösterilen faaliyet alanında faydalanılma koşuluyla, işyerinin üzerinde kurulduğu arsanın tamamı göz önünde tutulur. Bu şekilde hesaplanan işyerinin kapalı ve açık alanlarının toplam beş bin metrekareye kadar olan kısmı harca tabidir. Bu miktarı aşan kısımlardan "işyeri açma izni harcı" alınmaz.

Belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde yeni bir işyeri açacak olan veya mevcut işyerindeki faaliyet türünü değiştirmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, işyerini faaliyete geçirmeden önce belediyeye, işyerine ait bilgiler içeren bir beyanname vermeye ve hesaplanacak harç miktarını ödemeye mecburdurlar. (Yönetmelik; Madde: 13)

Bir işyerindeki faaliyet türünün veya müstecirin değişmesi Belediye Gelirleri Yasası'nın uygulanması bakımından yeniden işyeri açma sayılmaktadır.

Yukarıdaki bilgilere göre sizin söz konusu belediyece faaliyet alanınız büfenizin bulunduğu kumsalın tamamı olarak kabul edilmiş olabilir.

SORU: Yapılan son vergi düzenlemeleri ile yerli sigaraların fiyatı arttı. Ancak memlekette kaçak sigara pazarı giderek büyüdü. Stat kapılarında satılan sigaralara bakın. Bunların hepsi kaçak.

Anadolu'nun her tarafında kaçak sigara bulmak mümkün.

Bizim yerli sigaramız artık ne satılıyor, ne de aranıyor.

Oysa eskiden TEKEL vardı. Hem tütün ekenler ve hem de TEKEL bu işten gelir sağlıyordu. Bir ara özel tüketim vergisi kullanılan tütünün cinsine göre belirlenmişti. Şimdi ise sistem değiştirildi. Piyasa kaçak sigaraya açık hale getirildi.

YANIT: Benzer soruları birçok okurumuzdan almaktayız. Üzülerek belirtelim ki; ülkemizde kaçak sigara pazarı her geçen gün genişlemektedir. Bu konuda dileğimiz bu piyasanın oluşumunu engelleyici önlemlerin en kısa zamanda alınmasıdır.

Gelecek günlerde vergi yöntemi ile gelen maliyetlerin analizini "Bize Göre" köşesinde daha ayrıntılı olarak yapacak

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1096

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ben deniz kıyısındaki (X) belediyesinden kiralamış bulunduğum bir büfeyi açmış bulunuyorum.