Bir bankada mali analist olarak çalışıyorum

 

20.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU-CEVAP

Vergi danışmanınız

 Veysi Seviğ - 20 Ağustos 2005 Cumartesi - Dünya

Soru: Bir bankada mali analist olarak çalışıyorum. Bizim bankanın değişik nedenlerle satın almış olduğu mal ve hizmetler üzerinden ödemekte olduğu katma değer vergisi, bankacılık hizmetleri katma değer vergisine tabi tutulmadığı için kayıtlara gider olarak intikal ettirilmektedir. Bazı hallerde de aktife alınan varlıklar için ödenen katma değer vergisi maliyet unsuru olarak kabul edilmektedir.

Diğer yandan bilindiği üzere bankaların lehine kalan paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir. Bu verginin büyük bir bölümü verilen kredi faizleri üzerinden hesaplanmakta ve alınmaktadır.

Oysa kredi kullananların krediye ihtiyacı olması dolayısıyla bu maliyeti kabullendiği bilinmektedir. Borç alandan ayrıca vergi almak sizce doğru mudur? Kaldı ki, bankalar yapmış oldukları hizmetler dolayısıyla almış oldukları bedeller üzerinden banka ve sigorta muameleleri vergisi alırken, bu vergiden ödemiş oldukları katma değer vergisini indirememektedirler.

Bu durum da ayrıca bir adaletsizlik örneği oluşturmaktadır.

Yanıt: Katma Değer Vergisi Yasası'nın 17/4-e maddesi uyarınca "Banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ve tali acenteler dahil sigorta acente ve prodüktörlerinin sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 7'nci maddesinin 24 numaralı bendi hükmüne göre yabancı ülkeler veya uluslararası finans kuruluşları ile yapılan mali ve teknik işbirliği anlaşmaları çerçevesinde münhasıran küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi teminatı sağlamak üzere kurulan ve bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları teminat sorumluluk fonlarına ekleyen ve sahip oldukları bu fonları ortaklarına dağıtmayarak küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi sağlayan banka ve kuruluşlara yatıran kurumların kredi teminatı sağlama işlemleri katma değer vergisinden bağışık tutulmuştur.

Bankaların alış işlemleri katma değer vergisinden bağışık tutulmamasına karşılık, bankacılık faaliyetlerinden elde edilen gelirler katma değer vergisine tabi olmadığı için ödenen katma değer vergisi uygulamada ya maliyete intikal ettirilmekte veyahut da giderleştirilmektedir.

Bu nedenle söz konusu vergi bir anlamda bankaların gider unsuru haline dönüşmektedir.

Katma değer vergisinin genel oranını yüzde 18 olarak kabul edecek olursak, bu takdirde bankaların ödemiş bulunduğu her 100 YTL'lik bir gider için ödenen 18 YTL katma değer vergisi giderleştirilmekte, dolayısıyla vergi matrahı bu miktar kadar düşmektedir.

Bu miktar üzerinden giderleştirme dolayısıyla (18x0.30=) 5.40 YTL eksik veyahut da az kurumlar vergisi ödenmekte, dolayısıyla banka ve sigorta muamelesi vergisine tabi işlem yapanlar üzerinde kalan vergi miktarı her 18 YTL'de (18.00-5.40=) 12.60 YTL olmaktadır.

Gerçekte banka ve sigorta muameleleri vergisi, uygulamada vergi adaletini ve vergilendirmenin anayasal özelliğini de bozmaktadır.

Bunun için Katma Değer Vergisi Yasası'nın 17/4-e maddesi kapsamında olan işlemlerin düşük oranlı katma değer vergisi kapsamına alınması ve dolayısıyla bankaların ve benzeri kuruluşların yüklendikleri katma değer vergisini bu bağlamda indirim olanağının sağlanmasında yarar olacaktır.

Soru: Son aylarda birçok döviz büfesi ve gerçekte hemen hemen tümü döviz satışları için Maliye Bakanlığı'nın belirlemiş oldukları çerçevede makbuz vermekten kaçınmakta, döviz sipariş fişi veyahut da altında bu işlem döviz satışı değildir, şeklinde açıklama bulunan yazar kasa fişi benzeri fişler vermekte, gerçek Maliye'nin belirlemiş bulunduğu fişlerden istendiğinde makinenin bozukluğundan bahis edilmektedirler. Bu durum acaba ilgililerce bilinmiyor mu?

Yanıt: Sayın okurumuzun tespiti aynen yukarıya aktarılmış olup, özellikle okurumuzun İstanbul ili içerisinde mevcut döviz büfelerinin son zamanlarda edindiği bir alışkanlığı ilgililerin bilgisine sunuyoruz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1652

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bir bankada mali analist olarak çalışıyorum