Anonim şirket özelliğinde olan ve aktifinde yaklaşık üç yıldır bir gayrimenkul bulunan şirket

 

27.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 27 Ağustos 2005 Cumartesi - Dünya

Soru: Anonim şirket özelliğinde olan ve aktifinde yaklaşık üç yıldır bir gayrimenkul bulunan şirket bu gayrimenkulünü satmış olsa ve bu satıştan k‰r değil zarar etmiş bulunsa, söz konusu satış katma değer vergisine tabi tutulacak mıdır?

Bu konuda tereddüde düştük. Çünkü söz konusu gayrimenkul şirketin aktifinde yer almaktadır. Satış işlemi ise eylül ayı içerisinde gerçekleşecektir. Satış bedeli ise Euro bazında tespit edilmiş olup, taksitler halinde alınacaktır.

Normal olarak satış işlemini faturaya bağlamamız ve fatura üzerinde de katma değer vergisi hesaplamamız gerekmektedir.

Yanıt: Katma Değer Vergisi Yasası'nın 17/4-r maddesi hükmü gereği olarak "Kurumların en az iki tam yıl süreyle aktifinde yer alan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerinin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimleri, bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık gayrimenkul ve iştirak hisselerinin bankalara devir ve teslimleri" katma değer vergisinden müstesna tutulmuş bulunmaktadır.

Bu bağlamda yasal düzenleme gereği olarak; "istisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapanların, bu amaçla ellerinde bulundurdukları gayrimenkul ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır. Bu şekilde teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır."

Yukarıya aynen aktarılan yasal düzenlemeden de anlaşılacağı üzere iki tam yıl aktifte tutulan gayrimenkullerin satışı hali, Kurumlar Vergisi Yasası'nda yer alan istisnadan farklı olarak değerlendirilmiş olup, söz konusu gayrimenkulün k‰rlı satılması veyahut da bedelinin peşin veya belli bir vade içerisinde tahsili koşuluna yer verilmemiş bulunmaktadır.

Bir başka anlatımla gayrimenkullerin kurum aktifinde iki tam yıl tutulduktan sonra satışı halinde, satış sonucu oluşacak durumdan ve satış k‰rının tabi olacağı işlemlerden bağımsız olarak katma değer vergisi istisnası uygulanmaktadır.

Söz konusu istisna satış yoluyla gerçekleştirilen devir ve teslimler de uygulanabilecek olup, bağış veya hibe şeklindeki devir ve teslimler istisnaya tabi tutulmayacaktır.

Sizin; şirket aktifinde iki yıldan daha uzun süre bulundurmuş olduğunuz gayrimenkulü bu bağlamda satmanız halinde satış işlemi katma değer vergisine tabi tutulmayacaktır.

Soru: Sahibi bulunduğum otomobil 03.05.2005 tarihinde evimin önünden çalındı. Bu konuda karakola başvuruda bulundum. Yapılan çalışmalar ve soruşturmalardan herhangi bir sonuç alınamadı.

Sigorta şirketine başvurarak durumu bildirdim. Eylül ayı içerisinde sigorta şirketinden çalınma dolayısıyla sigorta bedelini alacağım.

Ancak otomobilin trafik kaydından silinmesini yapamadım. Bu konuda ne yapmam gerekmektedir?

Yanıt: Karakol tutanağı ile İl Trafik Müdürlüğü'ne başvurarak otomobilinizin çalındığını bildirerek trafik tescil kaydından düşülmesini talep etmeniz gerekmektedir.

Bilindiği üzere trafik kaydı, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Tescil Müdürlükleri'nce yapılmakta olup, tescilli bir aracın herhangi bir nedenle trafik dışı kalması söz konusu ise bu durumda kayıttan düşülmesi gerekmektedir. Sizin de elinizdeki belgelerle birlikte İl Trafik Müdürlüğü'ne başvurarak arabanızın kaydının silinmesini talep etmeniz halinde gerekli işlem yapılacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1235

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Anonim şirket özelliğinde olan ve aktifinde yaklaşık üç yıldır bir gayrimenkul bulunan şirket