Su dağıtım işi ile uğraşıyorum. Gerçek usulde birini sınıf defter tutan gelir vergisi mükellefiyim.

 

03.09.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 03 Eylül 2005 Cumartesi - Dünya


Soru: Su dağıtım işi ile uğraşıyorum. Gerçek usulde birini sınıf defter tutan gelir vergisi mükellefiyim. Zaman zaman pikapla yapmakta olduğumuz dağıtımda veyahut da dükkan içerisinde bidon patlaması dolayısıyla zaiyat olmaktadır. Bu zayiat yaz aylarıyla ve kışın da don olaylarında artmaktadır. Bu durumda zayi olan su bidonlarının depozitolarına ait veyahut da su bedelleri için katma değer vergisi indirim konusu yapılabilir mi?

Zayi olan malların katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı söylenmektedir.

Yanıt: Bazı iş kollarında işin gereği olarak belli bir zayiat olması kaçınılmaz olmaktadır. Su ve meşrubat satış işlemlerinde de bu durum ayrı bir özellik göstermektedir. Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin olarak vermiş bulunduğu bir özelgeden de anlaşılacağı üzere naylon poşetler halinde olan... kaynak sularının taşınması sırasında meydana gelen normal zayiatın kayıtlara intikali için özel bir işleme ve kayda gerek bulunmamaktadır. Alış bedelleri tam olarak giriş kaydedilmek, buna mukabil satış hasılatı da zayi olan miktar kadar eksik yazılmak suretiyle meydana gelen zarar kendiliğinden kayıtlara intikal etmiş olacağından bu şekilde ortaya çıkan normal ölçülerdeki zayiat için Vergi Usul Kanunu'ndaki "zayi olan emtia" ile ilgili prosedürün uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.

Bu açıklamalar çerçevesinde -normal ölçülerde- zayiata uğrayan poşet su ve meşrubat şişelerinin iktisabında ödenen katma değer vergilerinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Dolayısıyla su dağıtım işinde; işin gereği olarak zayi olan su bidonları ve su için ödenmiş bulunan indirilecek katma değer vergisi hesabında izlenen katma değer vergisinin, elde edilen hasılat üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirimi söz konusu olabilmektedir.

Bir başka anlatımla alım-satım veya üretime bağlı olarak ortaya çıkan normal fireler Katma Değer Vergisi Yasası'nın 30/c maddesi kapsamı dışındadır.

Soru: Bazı işyerleri tarafından verilen yazarkasa fişleri çok silik ve okunaksız olmaktadır. Yine bazı yerlerce verilen yaklaşık birbuçuk iki santim genişliğindeki yazarkasa fişleri üzerinde yer alan rakamlar zaman içerisinde solmakta ve okunamaz hale gelmektedir. Bu fişlerin üzerine su damladığında fişler üzerinde siyahlaşma olmaktadır.

Bu tür fişlerin vergi indiriminde ve iadesinde kullanılması muhtemelen söz konusu olamayacaktır.

Bu tür fiş veren işyerleri için nasıl bir uygulama söz konusudur?

Yanıt: Konuya ilişkin yakınmalar bir süredir artmış bulunmaktadır. Bu bağlamda Maliye Bakanlığı tarafından verilen B.07.1.GİB.65/6508-102-035079 sayılı genel yazı gereği olarak "Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanun"la ilgili 52 seri numaralı genel tebliğde termal yazıcılı ödeme kaydedici cihazlarda tebliğde sayılan özelliklere sahip Türk Standardları Enstitüsü tarafından onaylanan ve arkasında buna dair yazı ve işaretlerin kayıtlı olduğu kağıt ruloların" kullanılması gerekmektedir.

"Diğer taraftan silik ve okunaksız ödeme kaydedici cihaz fişlerini düzenleyen mükellefler hakkında yapılacak işlemler 02.07.1991 gün ve 046419 sayılı 91/2 seri numaralı Ödeme Kaydedici Cihaz İç Genelgesi'nde açıklanmıştır.

Söz konusu düzenlemelerde belirtilen özellikleri ihtiva etmeyen ödeme kaydedici cihaz fişlerini düzenleyenler hakkında Vergi Usul Kanunu'nda ön görülen cezalar" kesilecektir.

"Buna göre, sürdürülmekte olan yaygın ve yoğun denetimlerde mükelleflerin ödeme kaydedici cihazlarda anılan tebliğ ve iç genelgede belirtildiği şekilde usulüne uygun kağıt ruloları kullanıp kullanmadıklarının da denetlenmesi, müşteriye silik ve okunaksız fiş vermemeleri konularında uyarılmaları, aksine hareket ettikleri tespit edilenler hakkında kanunda öngörülen cezaların kesilmesi gerekmektedir."

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1204

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Su dağıtım işi ile uğraşıyorum. Gerçek usulde birini sınıf defter tutan gelir vergisi mükellefiyim.