Vergi dairesi başkanlıkları

 

16.09.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi dairesi başkanlıkları

Veysi Seviğ - 16 Eylül 2005 Cuma - Dünya

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasa'nın 24'üncü maddesinde başkanlığın taşra teşkilatının doğrudan merkeze bağlı vergi dairesi başkanlıkları ile vergi dairesi başkanlığı kurulmayan yerlerde de vergi dairesi müdürlüklerinden oluşması hususu hükme bağlanmıştır.

Söz konusu yasanın 24'üncü maddesinde de Vergi Dairesi Başkanlığı'nın amacı ile görev ve yetkileri belirlenmiştir. Buna göre, Vergi Dairesi Başkanlığı'nın amacı, yetki alanı içinde ekonomik faaliyetleri ve gelişmeleri yakından takip etmek, sektör ve mükellef gruplarının ihtiyaçlarına uygun hizmetleri en iyi şekilde sunmak ve yetkinliklerini geliştirmek suretiyle vergi yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlamaktır. (16.05.2005 gün ve 25817 sayılı R.G.)

Bu bağlamda yasal düzenleme gereği Vergi Dairesi Başkanlığı; yetki alanı içindeki mükellefi tespit etmek, vergi ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin tarh, tahakkuk, tahsil, terkin, tecil, iade, ödeme, muhasebe ve benzeri işlemleri yapmak, bu işlemlere ilişkin olarak yaratılan ihtilaflarla ilgili yargı mercileri nezdinde talep ve savunmalarda bulunmak, gerektiğinde temyiz ve tashihi karar talebinde bulunmak, yargı kararlarının uygulanması işlemlerini yürütmek, vergi uygulamalarını geliştirmek ve iyileştirmek, mükelleflere kanunların uygulanması ile ilgili görüş bildirilerek mükellefi hakları konusunda bilgilendirmek ve uygulamalarında mükellef haklarını gözetmek, mükellef hizmetleri ile bilgi işlem, istatistik, bilgi toplama, eğitim, satın alma, kiralama, vergi inceleme ve denetimi, uzlaşma, takdir ve benzeri görevleri ve işlemleri yürütmekle görevli ve yetkilidir.

Vergi dairesi başkanlıkları bünyesinde oluşacak birimler yasal düzenleme ile belirlenmiş bulunmaktadır. Buna göre vergi dairesi başkanlıkları bünyesinde mükellef hizmetleri, vergilendirme, denetim, tahsilat ve hukuk işleri, muhasebe, insan kaynakları, destek hizmetleri ve benzeri fonksiyonlar için grup müdürlükleri ve bunlara bağlı müdürlükler ile yetki alanlarında ekonomik analizler yapmak ve mükellef hizmetlerini en yakın yerden sunmak üzere şubeler kurulacaktır. Merkez ile taşra birimleri arasındaki ilişkiler bundan böyle doğrudan sağlanacaktır. Bunların orgnazisyon yapıları, görevleri, yetki ve sorumlulukları merkez teşkilatıyla ilişkileri ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenecektir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan "Vergi Dairesi Başkanlıklarının Kuruluş ve Görev Yönetmeliği"nin 11'inci maddesinde vergi dairesi başkanlıklarının birimleri sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunmaktadır. (07.09.2005 gün ve 25929 sayılı R.G.)

* Vergilendirme Grup Müdürlüğü,

* Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü,

* Tahsilat Grup Müdürlüğü,

* Hukuk ve İhtilaflı İşler Grup Müdürlüğü,

* Denetim Grup Müdürlüğü,

* Muhasebe Grup Müdürlüğü,

* Strateji Grup Müdürlüğü,

* İnsan Kaynakları Grup Müdürlüğü,

* Destek Hizmetleri Grup Müdürlüğü'dür.

Ancak vergi dairesi başkanlığının yetki alanındaki ilin ekonomik durumu, mükellef sayıları, büyüklükleri, mükellef grupları, vergi türleri, sektörler, iş yükü ve diğer ölçütler dikkate alınarak ya da vergi dairesi başkanının devrettiği yetki çerçevesinde; bir veya birden fazla vergi dairesi müdürlüğünün ita amirliği, ret ve iade işlemlerine onay verme görevleri ile yetkilendirdiği diğer işlemleri yapmak üzere bir veya birden farklı grup müdürlüğü kurulabilecektir.

Vergi dairesi başkanlıklarının kuruluş yerleri ve sayıları ile bunlara ilişkin değişiklikler Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecektir. Bu bağlamda Bakanlar Kurulu ülkemizde 29 ilde vergi dairesi başkanlığı kurulmasına karar vermiştir. (13.06.2005 gün ve 2005/9064 sayılı BKK, 06.07.2005 gün ve 25867 sayılı R.G.)

Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde vergi dairesi başkanlığı, Vergi Usul Yasası hükümlerine göre "vergi dairesi", "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa" uyarınca da "tahsil dairesi"dir. Ancak, vergilendirme, muhasebe, tahsilat grup müdürlükleri veya bu fonksiyonları haiz daha az sayıda grup müdürlüğü kuruluncaya kadar vergi dairesi başkanlığının "vergi dairesi" ve "tahsilat dairesi" sıfatı bulunmayacaktır. (5345 sayılı yasa geçici md: 3)

Vergi dairesi başkanlığı kurulan illerde bulunan veya yeni kurulacak olan bağımsız vergi dairesi müdürlükleri vergi dairesi başkanlığına bağlı olarak "Vergi Dairesi Kuruluş ve Görev Yönetmeliği"nde yer alan düzenlemeler çerçevesinde faaliyetlerini yürüteceklerdir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1754

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi dairesi başkanlıkları