Roaming" hizmeti katma değer vergisine tabi midir? Bu hizmetler bazı ülkelerde vergi dışı bırakılmıştır

 

24.09.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 24 Eylül 2005 Cumartesi - Dünya


SORU: "Roaming" hizmeti katma değer vergisine tabi midir? Bu hizmetler bazı ülkelerde vergi dışı bırakılmıştır. Ancak Türkiye'de Katma Değer Vergisi Kanunu'nda yapılan bir değişikle katma değer vergisinden istisna edilirken, bu hizmetlerin özellikleri dikkate alınmamıştır.

YANIT: Katma Değer Vergisi Yasası'nın 11/1 maddesi uyarınca "İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurtdışındaki müşteriler için Türkiye'de verilen roaming hizmetleri" katma değer vergisinden bağışık tutulmuş bulunmaktadır.

Uluslararası dolaşım olarak da adlandırılan ve bağlı bulunulan GSM şebekesi aracılığıyla yurtdışında da cep telefonu hattının kullanılmasını sağlayan uygulama "roaming" olarak adlandırılmaktadır.

Buna göre, GSM şebeke işleticileri, abonelerinin kendi kapsama alanları dışına çıkması durumunda bu abonelerin iletişim hattının kesilmemesi için diğer şebekelerle anlaşma arayışına ve yoluna gidilmektedir. Sonuçta yapılan dolaşım anlaşmaları çerçevesinde yurtdışı görüşmelere açık ve roaming yapabilen bir şebeke abonesi, yurtdışına çıktığında otomatik olarak anlaşmalı şebeke üzerinden haberleşme olanağına kavuşmaktadır.

Katma değer vergisinde yer alan ve yukarıya aktarılmış olan düzenleme gereği yurtdışındaki GSM operatörleri roaming hizmetlerinde katma değer vergisi uygulamaması halinde, ülkemizde faaliyet gösteren GSM şebekesinin roaming hizmetlerini katma değer vergisine tabi tutmak mevcut anlaşmalar çerçevesinde mümkün değildir. Ayrıca böyle bir durum rekabeti olumsuz etkilemektedir.

Dolayısıyla Türkiye'de roaming hizmetleri karşılıklı olmak koşuluyla katma değer vergisine tabi tutulmamaktadır. Bu istisna "ihracat istisnası"nı düzenleyen Katma Değer Vergisi Yasası'nın 11/1'inci maddesinde hükme bağlanmıştır.

SORU: Önümüzdeki yılbaşından itibaren Hazine bonosu ve devlet tahvili alım satım kazançları ile faiz ödemeleri yüzde 15 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.

Diyelim ki alınan Hazine bonosu yüzde 15 oranında faiz ödemesi yapsın, bu durumda bono sahibine ödenen net faiz yüzde 15 olmayacaktır. Çünkü yüzde 15 faiz üzerinden ayrıca yüzde 15 gelir vergisi kesilecek, dolayısıyla 15 birim faiz gelirinden 2.25 gelir vergisi kesilince ele gecen net faiz (15.00, 2.25=) 12.75 olacaktır.

Burada aklımıza bir soru gelmektedir. Eğer tasarruf sahibi için bu oran düşükse ve piyasada daha fazla gelir getirebilen yatırım araçları mevcutsa, bu takdirde yapılan vergi kesintisi ile tasarrufların yön değiştirmesi konusu gündeme gelecektir.

Veyahut da faiz oranları net yüzde 15 verecek şekilde yükselecektir. Böyle bir durumda faizlerin brüt 17.64 olması halinde ele geçen net faiz miktarı yüzde 15 olarak hesaplanacaktır.

Diğer yönden Hazine bonosuna ve devlet tahviline faizi devlet ödemektedir. Bu açıdan devletin harcama kalemleri arasında yer alır. Transfer ödemesi niteliğindedir. Kesinti yolu ile alınan vergi de devletin geliri niteliğindedir. Bu takdirde de karşımıza iki alternatif çıkmaktadır. Faiz ödemeleri gider, stopaj yoluyla alınan vergi ise gelirdir. Bu bağlamda eğer stopaj uygulanmaz ise, bu nedenle de faiz oranları düşürülürse, örneğimizde olduğu gibi 12.75'e düşülürse aynı sonuç ortaya çıkacaktır. Bu konu acaba yetkililerce tartışılmıyor mu?

YANIT: Sayın okurumuzun yapmış olduğu açıklamalar ve değerlendirmelerle örtüşen yorumlar ve değerlendirmeler devlet yönetiminde üst düzey görev almış bazı teknokratlar tarafından da zaman zaman zaman kamuoyuna yansıtılmaktadır. Ancak Gelir Vergisi Yasası'nın 67'nci maddesi ile Hazine bonosu ve devlet tahvili faizleri alım satım kazançları üzerinden tevkifat yapılması öngörülmüş bulunmaktadır.

Uygulama ile birlikte öngörülen yeni düzenlemelerin piyasayı ne şekilde etkileyeceği konusu daha net görülecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2292

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Roaming" hizmeti katma değer vergisine tabi midir? Bu hizmetler bazı ülkelerde vergi dışı bırakılmıştır