Hukuki açıdan fatura ve özellikleri

 

21.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hukuki açıdan fatura ve özellikleri

BİZE GÖRE

Hukuki açıdan fatura ve özellikleri

Veysi Seviğ - 21 Mart 2006 Salı - Dünya


Fatura sözlük anlamı ile "Satılan bir malın cinsini, miktarını ve fiyatını bildirmek için, satıcının alıcıya verdiği hesap pusulası"dır. (Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük 10. Baskı, 2005 Sf: 683)

Türk Ticaret Yasası'nın 23'üncü maddesi uyarında "Ticari işletmesi icabı bir malı satmış veya imal etmiş veyahut bir iş görmüş yahut menfaat temin etmiş olan tacirden, diğer taraf kendisine bir fatura verilmesini ve bedeli ödenmiş ise bunun da faturada gösterilmesini isteyebilir."

Yasal düzenleme gereği olarak "Bir faturayı alan kimse, aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde münderacatı hakkında bir itirazda bulunmamışsa münderacatı (içerik) kabul etmiş sayılır."

Vergi Usul Yasası'nın 229'uncu maddesinde yer alan tanımlamaya göre de fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan ve işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."

Yasal düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere; faturanın düzenlenebilmesi için bir emtianın satışı veya bir işin yapılması gerekmektedir.

Vergi hukuku açısından fatura bir malın satışını veyahut da bir hizmetin yapılışını kanıtlayan bir belgedir. Çünkü "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;

. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

. Serbest meslek erbabına;

. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

. Vergiden muaf esnafa;

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler." (Vergi Usul Yasası Madde: 232)

Diğer yandan yine yasal düzenleme gereği olarak "yukardakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 2006 yılında 520.- YTL'den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir."

Fatura vergi hukuku açısından verilmesi ve alınması zorunlu bir belgedir. Çünkü "Verilmesi ve alınması icabeden faturanın verilmemesi, alınmaması..." 2006 yılında 129.- YTL'den aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın... yüzde 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir." (Vergi Usul Yasası Madde: 353/1)

Fatura bir başka açıdan "...malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içersinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." (Vergi Usul Yasası Madde: 231/5)

Zaman içersinde fatura menkul malın kime ait olduğunu gösteren ve daha doğrusu kanıtlıyan belge haline gelmiştir. Bu nedenle özellikle icra hukuku uygulamalarında fatura malın kime ait olduğunu kanıtlayan yegane belge türü olarak kabul edilmiştir.

Gerçekten fatura menkul malın kime ait olduğunu gösterir. Bu bağlamda bir işyerinde bulunan malların faturasız olması halinde iki hukuki sonuç ortaya çıkmaktadır. Şöyle ki;

. Söz konusu mallar faturasız olduğu için bünyesinde bu tür malları bulunduran ticari işletme kayıtdışı işlem yapmaktadır. Bu tür işletmelerde vergi inceleme elemanları tarafından "lüzum görüldüğü takdirde...işletmeye dahil iktisadi kıymetlerin fiili envanterinin" yapılmasına gidilebilir.

. Bu mallar iş yerine ve işin sahibine ait değildir. Bu takdirde yasal düzenleme gereği olarak "emanet mahiyetindeki değerlerin dahi" kayıtlarda gösterilmesi gerekir. (Vergi Usul Yasası Madde: 171/5)

Diğer yandan "...gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet ve miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan fatura" yanıltıcı fatura, "gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen faturalar" ise sahte fatura olarak kabul edilmekte bu faturaları düzenleyenler ve kullananlar hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum edilmektedir. (Vergi Usul Yasası Madde: 359)

Fatura vergi hukuku açısından Türk Ticaret Yasası'nda yer alan tanımladan çok farklı bir biçimde değerlendirilmiş ve bu bağlamda Vergi Usul Yasası içersinde değişik hükümler içersinde yer almıştır.

Başlangıçta da belirttiğimiz gibi fatura menkul malın kime ait olduğunu gösteren ve kanıtlayan ticari bir vesikadır.

Bir başka açıdan mal kimin üzerine faturalı ise ona aittir. Bir ticari işletmede veya kişide bulunan faturasız mal üzerinde hak iddia etmek mümkün olduğu gibi, bu tür malları muhafaza eden veya ticarethanesinde bulunduran kişiler hakkında değişik şekillerde suç duyurusunda bulunmak mümkündür.

Bir kişi nezdinde bulunan faturasız bir malın başkasına ait olduğunu iddia etmek mümkün olduğu gibi o kişi hakkında hırsızlık suçu nedeniyle işlem yapılabilir.

Uygulamada ülkemizde satın alınan bir malın belgelendirilmesini sağlayan fatura konusunda yeterince bilinçlenme sağlanamamıştır. Bu nedenle uzun süre kullanılması ve muhafazası söz konusu olabilecek menkul mal ediniminde dahi fatura alma ve kullanma alışkanlığı oluşmamıştır.

Günümüzde; ortaya çıkan uyuşmazlıkların genellikle faturasız mal bulunduran kişi aleyhine sonuçlandığı gözlenmektedir. Buna rağmen konuya yeteri kadar ilgi gösterilmemesi düşündürücüdür.

Son zamanlarda değişik şekillerde pazarlanan çalıntı malların çoğu kez bu malları nezdinde bulunduranlar aleyhine hukuki uyuşmazlıklara neden olduğu gözlenmekte olup, bu tür uyuşmazlıklar giderek yaygınlaşmaktadır.

Gerçeği yansıtmayan fatura almak ve kullanmak ise vergi hukuku açısından vergi ziyaına neden olup olmamasına bakılmaksızın başlıbaşına bir suç olarak kabul edilmiş ve hürriyeti bağlayıcı ceza ile müeyyidelendirilmiştir.

Kanımızca bu bağlamda gerek Türk Ticaret Yasası'nda ve gerekse Ceza Hukuku açısından faturanın menkul malı kanıtlayıcı özelliği dikkate alınarak yeni düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 3463

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hukuki açıdan fatura ve özellikleri