İndirimli katma değer vergisi uygulamasının kapsamı

 

23.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İndirimli katma değer vergisi uygulamasının kapsamı

BİZE GÖRE

İndirimli katma değer vergisi uygulamasının kapsamı

Veysi Seviğ - 23 Mart 2006 Perşembe - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 28'inci maddesinde yer alan yetki uyarınca 06.03.2006 gün ve 2006/10138 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile aşağıda yazılı bulunan iç ve dış giyim eşyaları ile mensucattan ev tekstil ürünlerinin tesliminde 09.03.2006 tarihinden (bu tarih dahil) katma değer vergisinin yüzde 8 oranında uygulanması öngörülmüş bulunmaktadır. Şöyle ki;

Pamuk, keten, ipek, yün sentetik, vatka, keçe, dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul (imal edilmiş); örme veya örülmemiş giyim eşyası olarak paltolar, kabanlar, ceketler, pelerinler, anoraklar, elbiseler, gelinlikler, tulumlar, pantolonlar, gömlekler, buluzlar, iç çamaşırları, pijama ve gecelikler, bornozlar, tişörtler, kazaklar, spor kıyafetleri, çoraplar, koruyucu olanlar dahil her türlü eldivenler, eşarp, fular, kaşkol ve atkılar, yağmurluklar, mesleki kıyafetler, mendiller, koruyucu olanlar dahil her türlü şapka ve başlıklar (bunların taslakları, astarları, kılıfları, siperlikleri dahil) dizlikler, tozluklar, bacak koruycular, bellikler, kemerler, cüppe, rahip ve rahibe kıyafetleri ve benzerleri, kullanılmış giyim eşyalarından alınmakta olan katma değer vergisinin oranı 09.03.2006 tarihinden itibaren yüzde 8 olarak uygulanmaktadır.

İndirilmiş orana pamuk, keten, ipek, yün, sentetik, vatka, keçe, dantela, kordon ve işlemelerden mamul; elektrikli olanlar da dahil olmak üzere battaniyeler, uyku tulumu, yatak çarşafları, masa örtüleri, tuvalet ve mutfak bezleri, perdeler, yatak örtü ve koruyucuları, temizlik bezleri, yastıklar, minderler, puflar, paspaslar da aynı oranda katma değer vergisine tabi tutulacaktır. Bu uygulamaya çuval, torba ve benzerleri ile yataklar dahil değildir.

Diğer yandan söz konusu Bakanlar Kurulu kararı ile işlenmiş post, deri ve benzeri köseleler ile bunların taklitleri ve bunlardan mamul eşya, şapka, kemer, kravat, eldiven ve benzeri teslimlerde katma değer vergisi oranının yüzde 8 olarak uygulanması öngörülmüş olup, bu bağlamda "kürkler hariç olmak üzere, koyun, kuzu, keçi, oğlak, sığır, dana, at, domuz, sürüngen ve benzerlerinin işlenmiş post, deri ve köseleleri (ham olanlar hariç tutulacaktır) güderi, rugan ve ruganla kaplanmış deri ve köseleler, metalize deri ve köseleler, kromlu deri ve benzerleri, bunların taklitleri, post, deri, kösele ve taklitlerinin kırpıntı, döküntü, talaş, toz ve unları.

İşlenmiş post, deri, kösele ve taklitlerinden (kürkler hariç olmak üzere) mamul iç ve dış giyim eşyası (manto, palto, pardesü, ceket, mont, pantolon, etek vb.) şapka, kemer, kravat, eldiven (koruyucu eldiven dahil), mendil yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabidir.

Ayrıca "Her nevi maddeden mamul ayakkabı, terlik, çizme ve benzerleri" üzerindeki katma değer vergisi yükü de yüzde 8'e indirilmiş bulunmaktadır.

Buna göre spor, kayak vb. dahil her nevi maddeden yapılmış ayakkabılar, terlikler, botlar, çizmeler dahil olmak üzere katma değer vergisi yüzde 8'dir.

Katma değer vergisi oranlarına ilişkin 2002/4480 sayılı kararnamenin eki olan ve yüzde 8 oranında vergiye tabi mal ve hizmet teslimlerini içeren (II) sayılı listenin (B) bölümüne yapılan eklenti uyarınca "Her nevi maddeden mamul ayakkabı, terlik, çizme ve benzeri" hükmü ile spor, kayak ve benzeri dahil olmak üzere terlikler, botlar ve çizmelerin teslimi yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulacaktır.

Ayrıca yapılan yeni düzenleme ile "her nevi maddeden, bavullar, valizler, okul ve evrak çantaları, el çantaları, spor çantaları, erzak çantaları, sırt çantaları, portföyler"in teslimi yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi olacaktır. Ancak bu uygulama "cüzdan, gözlük kılıfları, dürbün muhafazası, fotograf makinesi muhafazası, müzik aletleri muhafazaları, silah ve tabanca, bıçak kılıfları, sigara ve tabaka kutuları muhafazaları ve benzeri muhafazalar" için geçerli olmayıp, bu tür ürünlerin teslimi yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi tutulacaktır.

Halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamalarının tesliminde de katma değer vergisi oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiş olup, bu kapsamda dokumaya elverişli maddelerden el ve makine halıları, duvar halıları, yer kaplamaları, kilim, sumak, karaman ve benzeri yer döşemeleri, karolar, bir sıvama veya kaplama maddesinin dokunmaya elverişli mesnet üzerine tatbiki suretiyle elde edilen yer kaplamalarının teslimi de yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabidir.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı katma değer vergisi uygulaması açısından teslimleri yüzde 8'e indirilen mallara yönelik olarak 39 sayılı "Katma Değer Vergisi Sirküleri" ile yönlendirici açıklamalar yapmış olup "II" sayılı listede yer almış bulunan malların kapsamını belirlemiş bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 785

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İndirimli katma değer vergisi uygulamasının kapsamı