Gelir vergisi beyanname verme süresi yeniden uzatıldı

 

27.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gelir vergisi beyanname verme süresi yeniden uzatıldı

BİZE GÖRE

Gelir vergisi beyanname verme süresi yeniden uzatıldı

Veysi Seviğ - 27 Mart 2006 Pazartesi - Dünya


Vergi hukukunda "vergilendirme ile ilgili görevlerin yükümlüler tarafından öngörülmüş süreler içinde yerine getirilmesi esastır." Örneğin beyanname verme, ödeme ve benzeri görevlerin yerine getirilme süresi ilgili vergi yasalarında belirtilir.

Vergi Usul Yasası'nın 14'üncü maddesi uyarınca da "Vergi muamelelerinde süreler vergi kanunları ile belli edilir." Ancak yükümlülerin vergi ödevlerini zamanında yerine getirmelerine engel olabilecek nitelikte ancak yasalarında sayılması mümkün olmayan hukuki durumlar nedeniyle idareye süre verne hakkı tanınmıştır.

Önceden belirlenmesi ve tanınması mümkün olmayan haller için idareye verilen "mühlet verme" yetkisi Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesi ile hükme bağlanmış bulunmaktadır. Kısaca "zor durum" olarak adlandırılan bu müessese verilecek süreyi yasal sürenin bir katı ile sınırlamaktadır.

Gerçekte uygulamada idare zor durum halinin bulunup bulunmadığına tamamen kendisi karar vermektedir.

Başlangıçta idare bu yetkisini belli alanlarda, çok sınırlı olarak kullanırken son zamanlarda tam aksine sıkçana kullanmaya başlamıştır.

Mühlet verme konusunda aşağıdaki hususların dikkate alınması yasal düzenleme gereği zorunlu olmaktadır.

. Süre isteyenin mutlaka yazılı bir istemde bulunması gerekmektedir. Bu istemin süre bitmeden önce ve bizzat ödevi yerine getirmesi söz konusu olan yükümlü veya yükümlüler tarafından yapılması zorunludur. Topluca yapılan veya başkaları adına yapılan başvurular üzerine süre verilmez. (Özyer M. Ali, "Açıklama ve Örnekleri ile Vergi Usul Kanunu", Sf: 74)

Geçmişte, Bankalar Birliği tarafından yapılan ek süre istemi Gelirler Genel Müdürlüğü'nün 05.03.1998 gün ve 8030 sayılı yazısı ile reddedilmiştir.

. Ancak; 5228 sayılı yasa ile Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesinde yapılan değişiklik sonrasında Maliye Bakanlığı'na herhangi bir başvuruya bağlı kalınmaksızın mühlet verme yetkisi tanınmıştır.

Bu yetkinin kullanımında kanımızca "vergi muamelelerine müteallik ödevleri süresi içinde yerinde getiremeyecek olanların" varlığı zorunlu olmaktadır.

. Mühlet verilebilmesi için vergisel ödevlerin zamanında yerine getirilmesini engelleyen mazeretin varlığı esastır. Bu mazeretin açık ve kabul edilebilir olması gerekir.

. Süre verilmesi halinde verginin alınması tehlikeye girmemelidir.

. Yasal süreler uzatıma konu edilebilir.

Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesinde yer alan mühlet vermeye neden olabilecek olayları değerlendirmek ve bu bağlamda mühlet verme konusunda karar verme yetkisi Maliye Bakanlığı'na aittir.

Maliye Bakanlığı bu yetkisini son olarak 2005 yılına ait gelir vergisi beyannamelerinin verilmesine yönelik olarak kullanmış bulunmaktadır.

"Bilindiği üzere 08.03.2006 tarihli ve 48 numaralı Gelir Vergisi Sirküleri ile 2005 takvim yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi 24 Mart 2006 Cuma günü akşamına kadar uzatılmış, bilahere 23.03.2006 gün ve 49 numaralı Gelir Vergisi Sirküleri ile de yükümlülerin 29~ Mart 2006 Çarşamba günü akşamına kadar 2005 yılına ait gelir vergisi beyannamelerini verilebileceği açıklanmıştır.

Bu yönlendirme ile 15 Mart 2006 tarihi mesai saati bitimine kadar verilmesi öngörülmüş bulunan 2005 yılma ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi iki defa uzatılmış veyahut da Maliye Bakanlığı'nca uzatılmasına karar verilmiştir.

Beyanname verme süresinin ödeme süresini etkilememesi nedeniyle ilgili vergi dairelerince 2005 yılı beyanları üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilecek gelir vergisinin birinci taksidi 31 Mart 2005 tarihi mesai saati sonuna kadar ödenmiş olacaktır.

Beyanname verme süresinin 24 Mart tarihinden itibaren 29 Mart mesai saati bitimine kadar uzatılmasına neden olan olay; uygulamada bilinmemektedir. Ancak bu uzatma Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesi uyarınca yapılmış bulunmaktadır.

Beyanname verme sürelerinin herhangi bir nedene dayanmadan uzatılmış olması bazı yükümlüleri ister istemez bundan böyle, gelecek döneml~erde de benzer uygulamaların olabileceği düşüncesine ve arayışına neden olmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2010

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gelir vergisi beyanname verme süresi yeniden uzatıldı