Kurumların bir amatör spor dalına yapacağı yardım, gider olarak kayıtlara intikal ettirilebilir mi

 

25.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi Danışmanınız

SORU VE CEVAP

Vergi Danışmanınız

Veysi Seviğ - 25 Mart 2006  - Cumartesi - Dünya


SORU: Kurumların bir amatör spor dalına yapacağı yardım, gider olarak kayıtlara intikal ettirilebilir mi? Bu tür harcamaları giderleştirmek mümkün müdür?

YANIT: Kurumlar Vergisi Yasası'nın mükerrer 14'üncü maddesinin 1/e bendi hükmü uyarınca "Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasa ile Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yasa" kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için yüzde ellisi kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek üzere kurum kazancından indirim konusu yapılabilir. Ancak sponsorluk harcamalarının kurum kazancının yeterli olmaması nedeniyle tamamının indirim konusu yapılamaması halinde ertesi yıla devri mümkün değildir.

Sponsorluk harcamaları Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerinde (5) numaralı tabloda 57'nci satırda "Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler" arasında yer almaktadır. Dolayısıyla kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde de söz konusu harcamaların indirim konusu yapılabileceği alan ayrıca belirlenmiş bulunmaktadır.

SORU: Bir ticari kurum olarak gerek işyerlerimiz arasında yapılan taşımalarda ve gerekse müşterimize mal dağıtımında sevk irsaliyesinin kullanılması zorunlu bulunmaktadır.

Özellikle sevk irsaliyesinin düzenlenmesinde uyulması gereken koşullardan birisine uygun davranılmaması halinde Maliye hemen ceza kesmektedir. Biz bu durumda zaman zaman zorda kalmaktayız.

YANIT: Mevcut düzenlemeler çerçevesinde sevk irsaliyesinde;

Gönderilen malın nev'i ve miktarının,

Satıcının veya malı sevk edenin adı, soyadı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi hesap numarasının, (mükellefin diğer işyerine veya satılmak üzere bir alıcıya gönderdiği hallerde malın kime ve nereye gönderildiğinin)

Malın taşıyana teslim tarihi ve müteselsil irsaliye numarasının,

bulunması zorunludur.

Konuya ilişkin olarak 206 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği uyarınca sevk irsaliyelerinin en az üç örnek olarak düzenlenmesi zorunludur. Bu örneklerden en az iki tanesi emtiayı taşıyan taşıtta bulundurulacak, yoklama ve denetimlerde her iki nüsha birden ibraz edilecektir. Denetim elemanı bunlardan birine adını, soyadını ve unvanını yazıp, tarih belirterek mühürleyip imzalayacak ve ilgiliye iade edecek, diğer nüshayı ise alıkoyacaktır. Alıkonan bu örnek mükelleflerin tarh dosyalarına konulmak üzere ilgili vergi dairesine yollanacaktır.

En az üç örnek olarak düzenlenmeyen sevk irsaliyeleri hiç düzenlenmemiş sayılır. Sevk irsaliyesinin taşıtta bulundurulması ve istenildiğinde ibrazı zorunludur. Aksi takdirde Vergi Usul Yasası'nın 127'nci maddesi hükmü gereği olarak işlem yapılır, bu belgenin ibrazına kadar araç trafikten alıkonarak veya belli koşulların oluşması halinde belgesiz malların tasfiyesi gerekmektedir.

Aynı müessesenin (kurumun) muhtelif şube ve kısımlarından her biri ayrı ayrı irsaliye kullandığı takdirde bu irsaliyelere şube ve kısımlarına göre şube ve kısmın isimlerinin yazılması veya özel nitelikte bir işaretle sıra ayrımı yapılması zorunludur. İrsaliyeler, mürekkeple, makineyle veya kopya kurşun kalemle doldurulur. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde, her birine kaçıncı örnek olduğunun yazılması zorunlu görülmüştür.

Uygulamada bazen acele ile düzenlenmiş bulunan irsaliyelerde bazı eksikler bulunmaktadır. Bu takdirde yapılan denetimler sonucunda bu tür belgelere çokça rastlanılmaktadır.

Nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları, bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunmaması koşuluyla kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde sevk irsaliyesi düzenlenmez ve alınmaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 791

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurumların bir amatör spor dalına yapacağı yardım, gider olarak kayıtlara intikal ettirilebilir mi