Bir inşaat şirketinin muhasebe bölümünü yönetmekteyim.

 

01.10.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 01 Ekim 2005 Cumartesi - Dünya

SORU: Bir inşaat şirketinin muhasebe bölümünü yönetmekteyim. Şu anda özellikle vadeli satışlar yoğun talep yaratmaktadır. Şirketimiz daha çok vadeli satış yapmayı tercih etmekte olup, genellikle de 48-60 ay vadeli satışlar yapılabilmektedir. Beş ayrı bölgede halen satışta bulunan gayrimenkullerimiz ile dört ayrı yerde şantiye halinde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.
Vadeli satışlar için almış olduğumuz senetleri dönem sonu itibariyle reeskonta tabi tutup tutamayacağımız konusunda tereddüte düştük.

Bizim satışlarımızın bir bölümü topraktan olmaktadır. Bu satış biçiminde bağımsız bölümler 12 ile 24 ay arasında yapılabilmektedir. Sorun, bu tür senetlerle ilgilidir.


YANIT: Vadeli satışlarda genellikle satıcı ile müşteri arasında ödeme koşullarını ve inşaat sektöründe ise satışa konu olan bağımsız bölümün (taşınmazın) teslim tarihini ve diğer bazı özel koşulları belirleyen bir sözleşme yapılmaktadır.

Bir anlamda da ödemeli satış biçimi olarak kabul edilen bu tür satışlarda, söz konusu işin yani daha açıkçası inşaatın hak sahibi üzerine tescili ile satış gerçekleşmiş olmaktadır.

Bu durumda henüz tamamlanmamış bir inşaat için aktife alınan senetlere reeskont uygulanması halinde söz konusu reeskontların kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı'nın benzer konuda vermiş olduğu özelgeye göre de kampanyalı satışlarda sözleşmenin yapıldığı tarih ile mal teslimi arasında geçen sürede alacak senetleri ile tahsil edilen bedeller ve vadeleri sonraki döneme isabet senetler gerçekte sipariş avansı mahiyetindedir. Çünkü mal veya hizmet teslimi ile satışa ilişkin belge düzenlenmesinin ileri bir tarihte gerçekleştiği bu tür satış işlemlerinde mal ya da hizmet satışının fiili olarak gerçekleşmemesi nedeniyle satıştan doğan alacağın tahakkuk esası gereğince aktif değerlere hasılat olarak kaydı mümkün değildir. Bu nedenle sözleşmenin yapıldığı tarih ile satışa ilişkin belgenin düzenlendiği tarih arasında tahsil edilen veya senede bağlanan alacak tutarları, işletmenin satış amacıyla gelecekte yapacağı mal ve hizmet teslimleri ile ilgili avans mahiyetindedir.

Satışın kesinleşmesinden, daha açıkçası inşaat işlerinde tapu işleminin tamamlanmasından sonra söz konusu gayrimenkul alıcının malı sayılacağından, bu tarihten sonraki tarihlere rastlayan vadeleri içeren senetlerin reeskont bedelleri hukuken giderleştirilebilecektir.

Gerçekte inşaat işlerinde söz konusu bağımsız bölümün inşaat işi yapanın stoklarından alıcının tasarrufuna geçebilmesi için tapuda alıcı adına tescil edilmesi gerekmektedir.

SORU: Bazı yerlerde hüviyet ibrazı istenmekte, yine bazı yerler kamu çalışanlarına verilen imzalı mühürlü hüviyetleri kabul etmemekte, bunun yerine nüfus kağıdı, ehliyet veya pasaport talep edilmektedir. Resmi mühürlü kimlik belgesinin kabul edilmemesinin sebebi nedir?

YANIT: Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu (I) sıra numaralı genel tebliği gereği olarak "kimlik tespiti gerçek kişiler için; nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport, yabancı uyruklu gerçek kişiler için; kendi ülke pasaportu veya yabancılar için ikamet tezkeresi ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler için; tescile dair belge ve imza sirküleri, vakıflar için; Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde tutulan sicile, dernekler için; il emniyet müdürlüklerinde tutulan dernekler kütüğündeki kayda ilişkin belgeler, tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde ise idare etmeye yetkili olunduğuna ilişkin karar yanında işlemi yapan gerçek kişinin kimliği veya bunların noterce onaylanmış suretlerinin ibrazı sonrası okunabilir fotokopisinin alınması veya işlemle ilgili evrakın arkasına kimlikte yer alan bilgilerin kaydı suretiyle yapılır.

Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere resmi açıdan üç kimlik geçerli olmaktadır. Bunlar nüfus cüzdanı, sürücü belgesi (ehliyet) ve pasaporttur.

Dolayısıyla bazı yerler bu üç kimlik belgesine göre hüviyet tespiti yapmaktadırlar.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 820

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bir inşaat şirketinin muhasebe bölümünü yönetmekteyim.