Bilgisayar yazılım giderleri amortismana tabidir

 

29.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bilgisayar yazılım giderleri amortismana tabidir

BİZE GÖRE

Bilgisayar yazılım giderleri amortismana tabidir

Veysi Seviğ - 29 Mart 2006 Çarşamba - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın 313'üncü maddesi uyarınca "işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle" gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin amortismana tabi tutulması mümkündür.

Yasal düzenleme gereği olarak 01.01.2006 tarihinden itibaren 520 YTL'yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmadan doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu had topluca dikkate alınmaktadır.

İşletmelerin kullandıkları iş bilgisayarları için yaptırdıkları bilgisayar programlarının (sofware) iktisadi ve teknik ömrünün bir yıldan uzun sürmesi ve değerlerinin 2006 yılında 52O YTL'yi aşması halinde, bunların genel ilkeler çerçevesinde itfa edilmeleri, bir başka anlatımla amortismana tabi tutulmaları gerekir.

Bilgisayarları kullanabilmek için gerekli yazılımlar iki gruba ayrılarak değerlendirilmektedir. Şöyle ki;

İşletim sistemleri bilgisayarı kullanabilmek üzere bilgisayara yüklenilmiş olan yazılımdır. Bu programlar olmadan bilgisayarı kullanmak mümkün değildir. Örneğin MS-DOS ve Windows. Ancak bu tür sistemler bilgisayarın kendisiyle birlikte satılmakta, daha sonra yeni versiyonları üretildiğinde değiştirilebilmektedir. Bilgisayarın kullanılması için zorunlu olmayan bazı programlar da ilk iktisap sırasında bilgisayara yüklü olarak verilebilmektedir. Her iki durumda bilgisayarla birlikte satılan programlar, bilgisayarın satın alma bedeline dahil olması nedeniyle bilgisayarla birlikte amortismana tabi tutulmaktadır.

Ancak yeni versiyonu yüklenilen işletim sistemleri ise gayrimenkulün fonksiyonunu ve değerini artırıcı giderler niteliğinde kabul edilmektedir. Dolayısıyla; bu tür yüklenimler değer artışı olduğundan yapılan harcamaların maliyete eklenmesi gerekmektedir. Örneğin Windows 2000 yüklü olan bir bilgisayara daha sonra Windows XP veya daha ileri versiyonların yükletilmesi halinde, sonradan yükletilen programın bedeli bilgisayarın fonksiyonunu ve kıymetini artıran bir gider olarak maliyet bedeline eklenerek amortismana tabi tutulmaktadır.

Programlar ise işletmenin faaliyetlerine bağlı olarak, işlemlerde beklenen verim ve hızlılığı sağlamak amacıyla özel olarak yaptırılan veya yapılmış programların iktisabı halinde bu programlar da gayrimaddi hak olarak değerlendirilerek amortismana tabi tutulur.

Gelir Vergisi Yasası'nın 18'inci maddesinde de hükme bağlandığı üzere bilgisayar yazılımları da eser olarak kabul edilmiştir. Yasal düzenleme gereği uygulamada telif kazançları istisnası olarak kabul edilen "bilgisayar yazılımları" gayrimaddi hak niteliğindedir.

Bir başka açıdan Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nın 2'nci maddesinde bilgisayar programları ve program haline dönüşmesi koşuluyla tasarımları fikir ve sanat eseri olarak kabul edilmiştir.

Vergi Usul Yasası 345 sayılı Genel Tebliğ ile 01.01.2005 tarihinden itibaren kayıtların YTL olarak tutulabilmesi için bilgisayar yazılımıyla ilgili olarak yapılan harcamalarla yeni yazılım programları alınmasının zorunlu olduğu hallerde yükümlülerin YTL'ye dönüşüm nedeniyle yapmış oldukları yazılımla ilgili harcamalar için amortisman oranının 2004 ve 2005 takvim yıllarına ait kazançların belirlenmesi aşamasında yüzde 100 olarak dikkate alınması öngörülmüştür.

Bilgisayar programları iktisadi ömür ilkesine göre belirlenen Vergi Usul Kanunu uygulamasına yönelik olarak yayımlanan Vergi Usul Kanunu 333 sıra numaralı Genel Tebliği ekinde yer alan Amortisman Listesi'nin 4.4.1 "Bilgi Sistemleri" bölümünde "Bilgisiyar Yazılımları" başlığı altında değerlendirilmiş ve yüzde 33.3 oranında amortismana tabi tutulması öngörülmüştür. Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde bilgisiyar yazılımları bu nedenle amortismana tabi gayrimaddi hak olarak kabul edilmiştir.

Bu açıklamalar çerçevesinde bilgisayar yazılımlarının doğrudan giderleştirilmesi hukuken mümkün değildir. Ancak uygulamada çoğu kez bilgisayar yazılımları için yapılan harcamaların giderleştirildiği görülmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 8421

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bilgisayar yazılım giderleri amortismana tabidir