Vergi indirimi-vergi iadesi farklılığı

 

28.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi indirimi-vergi iadesi farklılığı

BİZE GÖRE

Vergi indirimi-vergi iadesi farklılığı

Veysi Seviğ - 28 Mart 2006 Salı - Dünya


Ülkemizde 01.01.1984 tarihinden beri yürürlükte bulunan 2978 sayılı "Vergi İadesi Kanunu" 5454 sayılı "TC Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'dan aylık veya gelir almakta olanlara ek ödeme yapılması ile Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'dan aylık veya gelir almakta olanlara ödenen gelir ve aylıklarda 2006 yılında yapılacak artışlar ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında"ki kanunun 10'uncu maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. (15.02.2006 gün ve 26081 sayılı Resmi Gazete)

Vergi İadesi Kanunu'nun yürürlükten kaldırılma tarihi 01.01.2006'dır.

5454 sayılı kanunun birinci maddesi hükmü uyarınca; TC Emekli Sandığı Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur tarafından;

. Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu,

. Soysal Sigortalar Kanunu ile Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu,

. İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun,

. Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Silgortalar Kurum Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu,

. 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsessiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,

. Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,

. Yurtdışında Görveli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,

. Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara ve Bunların Ailelerine Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,

. Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun,

. Terörle Mücadele Kanunu,

Hükümlerine göre aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile özel kanunları uyarınca vatani hizmet tertibinden aylık bağlanmış bulunanlara, harp malullüğü zammı ve tazminatlar dahil aylık ve gelir olarak her ödenecek tutarlara ek ödeme yapılması ve bu ödemelerin 2006 yılı Ocak ayından geçerli olarak hak sahiplerinin hesaplarına intikal ettirilmesi öngörülmüştür.

Söz konusu düzenleme gereği yapılacak ek ödemenin bir aylık tutarı, her bir aylık veya geliri; 400 YTL ve daha az olanlar için aylık veya gelirlerinin yüzde 5'i, aylık veya gelirleri 400 YTL'den fazla olanlar için yüzde 4'dür. Bu makduhadler devlet memuru aylık katsayısında meydana gelecek artış oranında artırılmak suretiyle uygulanacaktır.

Sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenen ikramiye, toptan ödeme ve diğer ödemelerin hesabında ek ödeme dikkate alınmayacaktır. Bir başka anlatımla bu tür ödemeler üzerinden hak sahibine ayrıca ek ödeme yapılmayacaktır.

Ancak; durum değişikliği nedeniyle aylık ve gelir miktarı da değişecek olanlar ile birikmiş gelir veya aylık hakkı bulunanların bu haklarının 01.01.2006 tarihinden sonraki dönemlere ait kısımları hakkında da aynı şekilde ödeme yapılacaktır.

Diğer yandan ek ödeme tutarları, yaşlılık veya malullük aylığı üzerinden sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılması gereken hallerde, sosyal güvenlik destek primi kesintisine esas aylığın hesabına dahil edilmeyecektir.

Bu uygulamadan Sosyal Sigortalar Kanunu'nun geçici 20'nci maddesine göre kurulmuş sandıklardan aylık veya gelir bağlanmış olanlara da yukarıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde aynı tutarlara bağlı olanlara göre ek ödeme yapılacaktır.

Konuya ilişkin duraksamaları gidermeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmış bulunmaktadır.

"Vergi İadesi Kanunu"nun yürürlükten kaldırılması konusu uygulamada bazı tartışmalara neden olmuştur. Ancak söz konusu kanun kendisine özgü hükümleri ve uygulaması ile hem bu konuda görevlendirilmiş kamu bankalarını ve hem de bu haktan yararlananları zaman zaman zora sokmuş, özellikle vergi iade zarflarının (bildirimlerinin) görevli banka şubelerine verilişi sırasında ortaya çıkan sıkıntılar çoğu kez üzücü bazı görüntülerin de gerçekleşmesine neden olmuştur.

Ayrıca daha çok ileri yaşlardaki kişilerle sakat ve çalışamaz durumda olanların katlanmak zorunda kaldıkları sıkıntılar kamu vicdanını da yaralar hale gelmiştir.

Ücretlilere yapılan iadelerin Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 121'inci maddesi kapsamına alınması ile birlikte, söz konusu uygulamada ücretlilerle "Vergi İadesi Kanunu" kapsamında iade hakkından yararlananlar açısından ortaya çıkan farklılık zaman zaman uygulamada tartışma konusu olmuştur.

Ücretliler vergi iadesinden değil, özel nitelikte bir düzenleme ile vergi indiriminden yararlanmaktadırlar. Bu uygulama Vergi İadesi Kanunu'ndan yararlananlardan farklı bir biçimde olmuştur.

Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 121'inci maddesi uyarınca vergi indiriminden yararlandırılması öngörülen harcama konuları sınırlıdır.

Sadece beş konuda yapılan harcamalar ücretliler tarafından bildirim konusu yapılması koşulu ile vergi indiriminden yararlandırılmaktadır. Bu indirim "Ücretlinin ertesi yılda ödeyeceği gelir vergisinden mahsup" edilmekte veyahut da işveren tarafından hak sahibine nakden ödenmektedir.

Vergi indiriminden yararlandırılması öngörülen miktarın tespitinde kanunen esas alınan ölçü veya miktar indirimden yararlandırılan ücretlileri zaman zaman zan altında bırakmaktadır.

Özel sektörde çalışanların eline geçen net ücret miktarı yıllık matrah toplamından daha az olmasına karşılık, vergi indiriminden yararlandırılması öngörülen yıllık tutar kanunla yıllık vergi matrahı toplamı olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Bu durum veyahut da kanuni tavan miktar ister istemez ücretlileri uygulamada belge arayışına itmekte ve çoğu kez gerçeği yansıtmayan belgeler aracılığı ile kanuni haktan tam olarak yararlanılmaya çalışılmaktadır.

Zaman zaman yapılan denetimlerde ortaya çıkan tespitler bazı ücret geliri elde eden ve vergi indiriminden yararlananları zor duruma düşürmekte daha açıkçası zan altında bırakmaktadır.

Ayrıca vergi indirimi ile ilgili bildirimlerin kısa sürede değerlendirilerek hak sahiplerine indirim uygulanmasına yönelik kanuni düzenleme uygulamada özellikle konuya ilişkin sorumluluk üstlenenleri tedirgin etmektedir. Konuya ilişkin olarak hiç değilse yapılacak yeni bir düzenleme ile ücretlilerin vergi indiriminden yararlandırılacak miktarın ele geçen net ücret miktarı ile sınırlandırılmasında yarar olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 778

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi indirimi-vergi iadesi farklılığı