"Elektronik Ticaretin Hukuku ve Vergilendirilmesi"

 

30.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

"Elektronik Ticaretin Hukuku ve Vergilendirilmesi"

BİZE GÖRE

"Elektronik Ticaretin Hukuku ve Vergilendirilmesi"

Veysi Seviğ - 30 Mart 2006 Perşembe - Dünya


Dünya üzerinde kısa sayılabilecek bir süreç içersinde iletişim elektronik ortama taşınmış, özellikle ticari ilişkilerde elektronik ortamdan yararlanılması nedeniyle gelişmenin bu yönü hukuki açıdan da önem kazanmaya başlamıştır.

Elektronik ticaret ağı dünya üzerinde giderek genişlemektedir. Bir başka anlatımla dünya üzerinde hemen hemen her ülkede elektronik ortamdan yararlanma ve özellikle ticari yaşamda faydalanma istemi ön plana çıkmaktadır.

Elektronik ticaretin tanımı üzerinde tam bir görüş birliğine varılmamış olmasına karşın kısaca "ticari işlemlerin ya da bunlara ait herhangi bir aşamanın, iki ya da daha çok taraf arasında elektronik araç (telefon, faks, TV, cep telefonu vb.) ya da ağlar (EDI-ATM-EFT, internet) kullanılarak yapılması şeklinde de tanımlanabilir. (Alptürk, Ercan "Elektronik Ticaretin Hukuku ve Vergilendirilmesi" Gelirler Kontrölörleri Derneği "Aralık, 2005 Sf: 6)

Elektronik ticaretin yaygınlaşması nedeniyle bu oluşumun hukuku ve vergilendirilmesi de önem kazanmaya başlamıştır. Bu bağlamda söz konusu oluşumun öncüsü konumundakiler bu hakkın kullanımını belli bir organizasyon çerçevesinde değerlendirerek uluslar üstü bir gelir kaynağı haline dönüştürmeyi de düşünmektedirler.

Türkiye elektronik ortamda iş yapma ve bu ortamın sağladığı kolaylıklardan yararlanma konusunda hızlı gelişim gösteren ülkelerden birisidir.

Gelirler Başkontrölörü Ercan Alptürk uzun ve özverili bir çalışma ile "Elektronik Ticaretin Hukuku ve Vergilendirilmesi" konusunu incelemiş ve bu çalışmasını 658 sayfadan oluşan bir kitap haline dönüştürmüş bulunmaktadır.

Söz konusu çalışma onyedi bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;

. Yeni ekonomi,

. İnternet ve etkileri,

. Elektronik ticaret araçları, elektronik ticarette ödeme sistemleri,

. Elektronik ticaret ve etkileşim türleri,

. Elektronik ticaretin hukuksal altyapısı ve sorunlar,

. Dijital haklar,

. Bilişim suçları,

. Elektronik ticarette uyuşmazlıklar ve çözüm yolları,

. Elektronik imza ve dijital sertifikalar,

. Elektronik belge, defter, kayıt, işlem, sözleşme,

. Türkiye'de elektronik ticaret ile ilgili kurumlar, kurullar, vakıflar ve dernekler,

. Elektronik ticaretin vergi boyutu,

. Elektronik ticaret ile ilgili uluslararası örgütler, kuruluşlar ve ülkeler,

. Elektronik ticaret sektörleri,

. Barkod ve barkod uygulamaları,

. Küçük ve orta büyüklükte işletmeler (KOBİ) ve elektronik ticaret,

. Öneriler ve sonuçlar,

başlıklarını taşımaktadır.

Çalışmanın sonuna ayrıca kısaltmalar ile geniş bir kaynakça eklenmiş olup söz konusu ekler konu üzerinde çalışanlar için yol gösterici ve yapılacak çalışmaları kolaylaştırıcı niteliktedir.

Bilindiği üzere ülkemizde de özellikle vergi hukuku açısından e-beyanname hem yükümlülerin ve hem de idarenin yükünü hafifletmiştir. Ancak internet üzerinden yapılan işlemlere intibak ve uygulamanın özelliklerini tam olarak öğrenmek, kolaylıklarından yararlanmak zaman isteyen bir özellik arzetmektedir.

Sayın Ercan Alptürk, mesleki birikimini bu konu üzerinde yoğunlaştırarak uygulamada var olan önemli bir boşluğu da doldurmuş bulunmaktadır.

"Elektronik Ticaretin Hukuku ve Vergilendirilmesi" başlıklı çalışmayı edinmek isteyenler, Gelirler Kontrölörleri Derneği'nin "Sağlık 2 Sokak No: 65/7 Yenişehir/Ankara" adresine bizzat başvurabilecekleri gibi (0312) 431 88 33 veya 435 56 40 nolu telefonla, İstanbul'da (0212) 325 77 13-270 20 59 İzmir'de ise (0232) 445 16 97 nolu telefonla istemde bulunabilirler. Ayrıca www.gkd.org.tr. veya dernek@gkd.org.tr sitelerinden de istemde bulunmak mümkündür.

Sayın Alptürk yabancı dil bilgisini de kullanarak konuya ilişkin edinilebilecek internet sitelerinin adreslerine de çalışmasında yer vermiş bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 813

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"Elektronik Ticaretin Hukuku ve Vergilendirilmesi"