Kurum kazançlarının beyanı

 

03.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kurum kazançlarının beyanı

BİZE GÖRE

Kurum kazançlarının beyanı

Veysi Seviğ - 03 Nisan 2006 Pazartesi - Dünya


Kurumlar vergisi, sermaye şirketlerinin, kooperatiflerin, iktisadi kamu müesseselerinin, dernek, sendika, cemaat ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin, iş ortaklıklarının kazançları üzerinden alınmaktadır. Bu bağlamda söz konusu vergi yabancı ülkede kurulup Türkiye'de şube ve acente açan şirketlerin, döner sermayeli işletmelerin, kazançları üzerinden de alınmaktadır.

2005 yılında elde edilen kurum kazançları için beyanname verme süresi, eğer Maliye Bakanlığı'nca süre uzatımı yapılmaz ise 15 Nisan akşamına kadardır. Ancak 15 Nisan tarihi resmi tatil günü olduğundan bu süre 17 Nisan 2006 Pazartesi günü akşamı sona erecektir.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 13'üncü maddesi gereği olarak kurumlar vergisi bir hesap dönemi içinde elde edilen safi kurum kazancı üzerinden hesaplanmaktadır. Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır. (Vergi Usul Yasası Madde: 174)

Ancak yasal düzenleme gereği olarak takvim yılı dönemi faaliyet ve muamelelerinin (işlemlerinin) mahiyetine uygun bulunmayanlar için, bunların başvurusu üzerine Maliye Bakanlığı tarafından 12'şer aylık özel hesap dönemleri belli edilebilir.

Bu nedenle Kurumlar Vergisi Yasası'nın 21'inci maddesinde de beyanname verme süresi hesap döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ayın onbeşinci günü akşamı olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Gerçekte istisnai haller dışında kurumlar vergisi, yükümlünün veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunmaktadır. (Kurumlar Vergisi Yasası Madde; 20) Dolayısıyla beyanname ilgili bulunduğu hesap döneminin sonuçlarını içerir.

Yasal düzenleme gereği olarak her mükellef (yükümlü) vergiye tabi kazancının tamamı için bir beyanname verir. Ancak kooperatiflerin gelirlerinin Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesine göre tevkifata tabi tutulan gayrimenkul kira gelirlerinden ibaret bulunması halinde bu kira gelirleri için beyanname verilmemektedir.

Yükümlülerin şubeleri, ajansları, alım ve satım büro ve mağazaları, imalathaneleri veya kendilerine bağlı sair işyeri için, bunların müstakil muhasebeleri ve ayrılmış sermayeleri olsa dahi ayrı beyanname verilmemektedir.

"Kurumlar vergisinden muaf kurumlar" söz konusu yasanın 7'nci maddesinde, "Vergi istisna kazançlar" ise 8'inci maddesinde sayılmak suretiyle belirlenmiş olup, vergiden istisna kazançlar kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde indirim konusu yapılmaktadır.

Kurumlar vergisine tabi miktar ticari bilanço k‰rından yararlanılarak tespit edilmekte olup, ticari bilanço k‰rına yapılacak ilaveler, zarar olsa dahi indirilecek istisna ve muafiyetler ile kazancın bulunması halinde indirim konusu yapılacak, indirim ve istisnalar beyanname üzerinde gösterilmiş olup söz konusu indirim ve istisnalar ilgili satıra yazılmak suretiyle kurum kazancından düşülmektedir.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 13'üncü maddesinde dar yükümlü kurumların kazançlarının tesbiti ile ilgili özel bir belirleme yapılmış bulunmaktadır. Bu belirlemeye göre;

. Dar yükümlü kurumların Türkiye'de kazancı, ticari kazanç veya zirai kazanç veyahut da her ikisinden ibaret ise; safi kurum kazancı Gelir Vergisi Yasası'nın ticari kazanç hakkındaki hükümlerine ve Kurumlar Vergisi Yasası'nın kurum kazancının tespitine ilişkin hükümlerine göre; tam yükümlü kurumların safi kurum kazancı gibi tespit edilmektedir.

. Dar yükümlü kurumun Türkiye'de elde etmiş olduğu kazanç ve iratlar; ücretlerden, serbest meslek kazançlarından, gayrimenkul sermaye iratlarından, menkul sermaye iratlarından, diğer kazanç ve iratlarından veya bunların birkaçından veya hepsinden ibaret ise, safi kurum kazancı, Gelir Vergisi Yasası'nın her bir kazanç ve irat hakkındaki hükümlerine göre tespit edilir.

. Dar yükümlü kurum kazancı, ticari ve zirai kazanç ile birlikte, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, ücret, serbest meslek kazancı ve diğer kazanç ve iratlardan ibaret ise; safi kurum kazancı Gelir Vergisi Yasası'nın ticari kazanç hakkındaki hükümlerine ve Kurumlar Vergisi Yasası'nın safi kurum kazancının tespitine ilişkin hükümlerine göre hesaplanmaktadır.

Kurum kazançlarının tespiti ve beyanı bu bağlamda özellik arzeden bir konudur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1075

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurum kazançlarının beyanı