Vergi dairesine vermiş bulunduğumuz katma değer vergisi beyannamesi

 

15.10.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 15 Ekim 2005 Cumartesi - Dünya

SORU: Vergi dairesine vermiş bulunduğumuz katma değer vergisi beyannamesi üzerine şirket kaşesi basılmasına rağmen imza atılması unutulmuştur. Vergi dairesi bize iade etti ve beyanname verilmemiş gibi işlem yaptı.

Bize haber vermiş olsalardı, biz yetkili imza sahiplerini vergi dairesine götürüp gerekli imzaları tamamlatırdık.

Verilmiş beyannamenin hiç verilmemiş gibi işlem yapılması doğru mudur?

YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 30'uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci bendi hükmü gereği olarak vergi beyannamesinin kanuni süresi geçtiği halde verilmemiş olması hali resen takdiri gerektirmektedir.

Diğer yandan hukuki anlamda imza iradenin yazıya dökülmesinde, hukuk kişisinin iradesinin varlığını gösteren esasa etkili şekli unsur olduğundan, eksikliği hukuk nazarında yokluk nedenidir. Bu itibarla imzasız beyanname, hukuken var olmadığından, imzasız vergi beyannamesi resen takdiri gerektiren bir olay olarak kabul edilmelidir.

Ancak Vergi Daireleri İşlem Yönelgesi'nin "Beyannamelerin Alınması Sırasında Aranılacak Hususlar ve Yapılacak İşler" başlıklı bölümünde yer alan 37'nci maddesinde, beyanname ve eklerindeki imzanın tamam olup olmadığının aranılacağı belirtildikten sonra; aynı yönelgenin 46'ncı maddesinin 2'nci fıkrasının (c) bendinde de, beyannamedeki imza eksikliğinin giderilmesi için mükellefe alma haberli bir yazı ile süre verilerek, eksikliğin tamamlanmasının isteneceği, verilen süreye rağmen imza eksikliğinin giderilmemesi halinde beyanname verilmemiş sayılarak, beyanname vermeyen mükellefe ait işlemlerin yapılması öngörülmüştür.

Dolayısıyla imzasız verilen bir beyanname için mükellefe durumun bildirilerek kendisine 15 günlük bir süre verilmesi, bu süre içersinde imzasız verilmiş bulunan beyanname üzerinde imzaların tamamlanmaması halinde resen tarh işlemine başvurulması gerekmektedir.

SORU: Biz iki kardeş limited şirket halinde faaliyet gösterirken, yurtdışından aldığımız bir teklif üzerine geçtiğimiz yıl şirketin tasfiyesine karar vererek gerekli işlemlere başvurarak tasfiye gittik. Bu sırada tasfiye işlemlerini yürütmek üzere görevlendirdiğimiz iki arkadaşımız da gerekli çalışmalara başladı.

Bizim mesleğimiz gereği yurtdışında çalışmalarımıza başlamamız ve tasfiye işlemlerini yürüten arkadaşların da tasfiye memuru olarak kendi adreslerinde faaliyet göstermeleri nedeniyle işyerimizin fiilen faaliyet gösterdiği adreste kalması mümkün değildir.

Ancak faal olarak çalışırken birçok ihracatçıya hammadde ve yarı mamul mal teslimlerimiz olduğu için inceleme elemanları bizim işyeri adresimizde bizi bulamadıkları için, aynen işyerinde bulunmadığımız gerekçesi ile hakkımızda sahte fatura düzenlediğimiz konusunda rapor yazmışlar.

Bu raporlara istinaden bizden mal alan bütün kuruluşlar da katma değer vergisinden dolayı cezalı hale gelmişler.

Müşterilerimizin bizi uyarısı üzerine durumu öğrenmiş bulunuyoruz. Bizim tüm alışlarımız faturalı olduğu gibi, satışlarımız da faturalıdır.

Tasfiye memuru arkadaşlarımızın adresleri bellidir. Şirketin tüm defter ve belgeleri incelemeye hazır vaziyette muhafaza edilmektedir.

Buna rağmen bizim sahte fatura düzenleyicisi olduğumuz yönünde rapor yazılmıştır. Bu durumun düzeltilmesi mümkün müdür?

YANIT: Konuyu mali müşavirinizle görüşerek hakkınızda yazılmış bir rapor ve tarhiyat varsa, bu tarhiyata karşı dava açma süreniz bitmiş bulunuyorsa, önce düzeltme istemi ile başvuruda bulunmanız, bilahere durumu yargıya taşımanız mümkündür. Hakkınızda ceza davası varsa, savunmanızda durumu açıklamanız gerekir. Ayrıca konuyu Türkiye'de takip edebilecek bir meslek elemanına ve bir uzman hukukçu ile görüşmenizde yarar vardır.

Diğer yönden sizden mal alanlar hakkında yapılan işlemlere karşı da onları konuyla ilgili olarak aydınlatmanızda yarar vardır.

Konuyu bir başka açıdan şirketiniz tasfiye memurları ile de görüşerek çözüm aramanızda yarar vardır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1755

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi dairesine vermiş bulunduğumuz katma değer vergisi beyannamesi