Daha önce özel iletişim vergisinin gider yazılamayacağı söylendi

 

29.10.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 29 Ekim 2005 Cumartesi - Dünya


SORU: Daha önce özel iletişim vergisinin gider yazılamayacağı söylendi. Sonra gazetelerden öğrendiğimiz kadarıyla özel iletişim vergisinin artık gider olarak kayıtlara intikal ettirilebileceği duyuruldu. Ancak biz buna pek sıcak bakmadık. Özel iletişim vergisinin gider yazılması konusunda verilen muktezadan biz de yararlanabilir miyiz?

YANIT: Gider Vergileri Yasası'nın 39'uncu maddesinin son fıkrası hükmü gereği olarak söz konusu vergi "... katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez."

Diğer yandan söz konusu yasa maddesinin birinci fıkrasında; telekomünikasyon kurumuyla görev ve imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu kurumlar ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon hizmeti sunan ve işleten veya telekomünikasyon altyapısı kurup işleten ve telekomünikasyon hizmeti veren işletmecilerin yasa maddesinde belirtilen hizmetlerinin özel iletişim vergisine tabi olduğu, bu kişilerin özel iletişim vergisinin mükellefi olduğu, verginin matrahının katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği ve katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyeceği ve düzenlenecek faturalarda özel iletişim vergisinin ayrıca gösterileceği hususu hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Telekomünikasyon kurumuyla görev ve imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan ve özel iletişim vergisinin mükkellefi olan işletmelerin fatura üzerinde gösterip tahsil ettikleri ve beyan ederek ödedikleri özel iletişim vergileri ile bu hizmetlerle ilgili olarak kendi adlarına düzenlenen faturalarda yer alan özel iletişim vergilerini, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında matrahtan indirim konusu yapabilme olanağı yoktur.

Ayrıca özel iletişim vergisinin mükellefi olmayan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri adlarına düzenlenen faturalarda yer alan özel iletişim vergisini yasada yer alan "Bu vergi... gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez" hükmü gereğince vergi matrahlarının tespitinde gider olarak dikkate alamayacakları gibi, hesaplanan gelir ve kurumlar vergisinden mahsup edemeyeceklerdir.

Maliye Bakanlığı son olarak kurumlar vergisi 19 numaralı sirküleri ile bu bağlamda özel iletişim vergisinin giderleştirilemeyeceğini duyurmuş bulunmaktadır.

SORU: Kaç yıldır kayıtdışı ekonomiden yakınıyoruz. Kayıtdışılığın sorgulanabilmesi için servet mukayesesi veya nereden buldun kanununun çıkarılması gerekir. Herkes bir yıl içinde elde ettiği geliri kadar harcama ve artı servet edinebilme olanağına sahiptir. Ülkemizde neden servet sorgulaması yapılmaz? Kayıtdışı denildiği vakit mahalle bakkalının fişsiz yaptığı satış dikkatleri çeker.

Alınan rüşvetler, kaçakçılıktan sağlanan gelirler hep gizli kalıyor.

YANIT: Kayıtdışılık ile mücadelede seçilecek yöntemler siyasi tercih konusudur. Bu nedenle kayıtdışılıkla etkin bir biçimde mücadele edebilmek için teoride "net artış" yöntemi olarak bilinen ve anılan bir uygulama ile bir kişinin bir takvim yılı içerisinde elde ettiği vergilendirilmiş gelirleri ile o yıl yapmış olduğu harcamalar ve edindiği varlıklar toplamı karşılaştırılmak suretiyle ortaya çıkan farklılık değerlendirilir. Kural olarak bir kişinin bir yıl içerisinde elde ettiği gelirler ile yaptığı harcamalar ve edindiği varlıklar toplamı eşit olmalıdır. Eğer gelirine göre yapmış olduğu harcamalar ve edindiği servet toplamı fazla ise bu takdirde aradaki farkı borçlanmak suretiyle karşılamış olabilir. Bu aşamada eğer söz konusu kişinin borçlarında bir artış yok ise bu takdirde söz konusu fazlalığın vergisi ödenmemiş kazançtan kaynaklanığı sonucuna varılabilir.

Ancak ülkemizde ne yazık ki böyle bir yöntemle kişilerin mal varlıklarında ortaya çıkan artışı sorgulayabilme olanağı mümkün değildir.

NOT: 'Cumhuriyet' Türk milletinin dünya üzerinde varlığını tanımlayan bir oluşumu ifade etmektedir. Cumhuriyeti bize emanet edenlere minnet hislerimizi sunar, uğruna canlarını feda edenlere, kurucularına başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tanrıdan rahmet dilerim.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 935

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Daha önce özel iletişim vergisinin gider yazılamayacağı söylendi