Fiş ve Faturaları Saklamakta Yarar Var

 

22.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Fiş ve Faturaları Saklamakta Yarar Var

Ekrem Sarısu - 22 Mart 2007 Perşembe - Posta

Ücretlilere Vergi iadesi uygulamasını kaldıran ve yerine “Asgari Geçim İndirimi” adlı yeni bir uygulama getiren; 5588 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Cumhurbaşkanınca veto edildi(Tütün ve alkollü içkiler piyasasının düzenlemesiyle ilgili 28 nci maddesi yönünden ). Veto nedeniyle, ücretlilere vergi iade uygulaması yürürlükten kaldırılamadı. Bugün itibariyle yürürlükte olan veri iade uygulaması, bir müddet daha yürürlükte kalacağı benziyor. Çünkü; veto edilen yasanın uygulamaya konabilmesi için; önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, sonra Genel Kurulda tekrar görüşülmesi ve onaylanması, daha sonrada Cumhurbaşkanınca incelenerek imzalanması ve Resmi Gazetede yayımlanması gerekiyor. Bu işlemlerin tamamlanması ve yasanın uygulanmaya konması en iyi ihtimalle Nisan ayı ortalarını bulur.

Ancak, Yasa yürürlüğe konsa da iptal riski var. Çünkü; 10,6 milyon ücretliyi ilgilendiren, vergi iadesi (teknik tabiriyle vergi indirimi) uygulamasının, Nisan ayı içinde geriye yönelik olarak, 01.01.2007 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılması, yasa için ciddi bir iptal nedeni. Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapılması halinde, Yasa büyük bir ihtimalle iptal edilir. Çünkü, yasaların, özelliklede vergi yasalarının geriye yönelik uygulamaya konamayacağı, uluslararası kabul gören genel bir hukuk kuralı.

Veto edilen yasanın bu sene çıkartılamama ihtimalini de göz ardı etmemek gerek. Çünkü; önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi, Meclis’in tatil dönemi ve genel seçim gibi nedenlerle Yasa’nın çıkartılma zorluğu ortada. Az da olsa çıkartılamama ihtimali var.

Gerek, Yasa’nın çıkarılamaması, gerekse iptal ihtimaline karşılık toplanan fiş ve faturaların hiç değilse bir müddet saklanmasında yarar var. Çünkü; Burası Türkiye. Belli olmaz, bu senede 10,6 milyon ücretliye vergi iadesi yapılabilir. Hem bu, daha da hukuki bir uygulama olur. Çünkü, 01.01.2007 tarihi itibariyle kaldırılmaya çalışılan vergi iadesi yerine, 01.01.2008 tarihinden itibaren asgari geçim indirimi getirilmesinin adilliği ve hukukiliği tartışmaya açıktır. Çoğu ücretli yasanın çıkacağı, yani vergi iadesinin kaldırılacağı tarihe kadar biriktirdiği fiş ve faturaların vergi iadesini ister ve yargıya taşırsa , seçim öncesi milyonlarca ihtilaf dosyası ortaya çıkar. Aman dikkat…

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 904

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Fiş ve Faturaları Saklamakta Yarar Var