Fiş ve Faturaları Saklamanız Yararınıza

 

28.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Fiş ve Faturaları Saklamanız Yararınıza

Ekrem Sarısu - 28 Mart 2007 Çarşamba - Posta

Fiş ve Faturaları Saklamanız Yararınıza

Soru: Ücretlilerin topladıkları fiş ve fatura karşılığı vergi iadesinin kaldırıldığı açıklanmıştı. Ancak, son günlerde basında yer alan haberler üstüne kafamız iyice karıştı. Sizin de bir yazınızda bahsettiğiniz gibi; vergi iadesi henüz kaldırılmamış. Ancak, yasa Resmi Gazete’de yayımlandığında kalkacakmış. Yasanın edileceği de söyleniyor. Durumu tam anlamış değiliz. Vergi iadesi kalkacak mı? Fiş, fatura biriktirelim mi? Kalkarsa biriktirdiğimiz fiş ve faturalar ne olacak?

Serpil UĞUR / İstanbul

Cevap: Vergi indirim (vergi iadesi) uygulaması bugün için halen yürürlükte. Tütün ve alkol piyasasıyla ilgili bir madde yönünden Cumhurbaşkanınla veto edilen vergi iadesini kaldıran yasa, TBMM’deki işlemleri tamamlanınca, Cumhurbaşkanınca imzalandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanmasını müteakip yürürlüğe girecek. Ancak, muhtemelen Nisan ayında yürürlüğe girecek yasayla, geriye dönük olarak 01.01.2007 tarihi itibariyle vergi iadesinin kaldırılması, Anayasaya uygun bulunmuyor. Ana Muhalefet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, yasayı iptal için Anayasa Mahkemesine götüreceklerini açıkladı. Konunun uzmanı Anayasa Hukukçuları Yasanın iptal edileceği görüşündeler. Bize göre, fiş ve faturalanızı saklamanız yararınıza.

Sağlık Hizmeti Alamazsınız

Soru: 08.01.1969 doğumluyum. Mayıs 1985 yılında işe girdim. Toplam 6200 günüm var. Soruma verdiğiniz cevapta prim şartını yerine getirdiğinden prim ödemesem de emekli olabileceğimi belirtmiştiniz. Peki sigorta yatmazsa ailem sağlık hizmetinden yararlanabilir mi? 22 senedir çalışıyorum. 25 seneyi fiilen doldursam bana bir yararı olur mu?

Mustafa TAŞÇI / İstanbul

Cevap: Emeklilik için aranan prim şartını yerine getirip, getirmedikleri, okurlarımızın en çok merak ettikleri konu. Okurlarımız haklı. Gerçektende, prim şartını yerine getirmek zor. Çalışmak ve prim ödemek gibi maliyeti var. Diğer şartlar daha kolay. Prim şartı yerine getirildikten sonra, yaş ve süre şartı, çalışılmadan ve herhangi bir maliyete katlanmadan zaman içinde kendiliğinden yerine geliyor. Bu açıdan okurlarımızı rahatlatmak için, prim şartını yerine getirenlere, bundan sonra prim ödemeseler de yaşını veya sürelerini doldurduğunda emekli olacaklarını belirtiyoruz. Size de aynı cevabı vermişiz. Ancak, geriye doğru bir yıl içinde 120 gün prim ödemeniz olmazsa eş ve çocuklarınız, 90 gün prim ödemeniz olmazsa siz sağlık hizmeti alamazsınız. Ne kadar çok prim öderseniz emekli aylığınız açısından o kadar iyi olur.

Tecil ve Taksitlendirme Faizi Aylık Ödenir

Soru: Borçlarım toplamı 3 eşit taksite bağlandı. Taksitlerin son ödeme tarihi gelmeden yine faiz uygulandı. Taksite son ödeme tarihi gelmeden faiz uygulanır mı?

Ahmet Aslan / İzmir

Cevap: Borcununuz prim mi? Vergi mi? Olduğunu belirtmemişsiniz. Ancak, gerek prim borçları, gerekse vergi borçları taksitlendirildiği zaman, gecikme zammı yerine, tecil ve taksitlendirme faizi işletilir. Tecil ve taksitlendirme faizi her ay taksit tutarıyla birlikte tahsil edilir. Tecil ve taksitlendirme faizinin, son taksitle birlikte tahsili gibi bir uygulama yoktur.

Damga Vergisi de Zamanaşımına Uğrar

Soru: Damga vergisinde zaman aşımı süresi kaç yıldır? Binde 7,5 oranında damga vergisine tabi olan sözleşmeler için damga vergisi ödenmezse zaman aşımına uğrar mı?

Sedat B. ARSLAN / İstanbul

Cevap: Damga vergisi, Vergi Usul Kanununda yer alan genel zamanaşımı hükümlerine tabi olup, vergi alacağının doğduğu tarihi izleyen takvim yılı başından itibaren, 5 yıl içinde tarh ve tahakkuk ettirilmeyen damga vergisi zamanaşımına uğrar. Ancak, damga vergisinde diğer vergilerden farklı bir durum söz konusudur. Damga vergisi zamanaşımına uğramış olan evrakın hükmünden, zamanaşımı süresi dolduktan sonra yeniden yararlanılması halinde damga vergisi alacağı yeniden doğar. Örneğin; damga vergisi ödenmediğinden zamanaşımına uğrayan bir sözleşmenin, düzenleme tarihinden itibaren 7 yıl sonra bir alacak davası için mahkemeye ibraz edilmesi halinde, davaya konu edilen alacak tutarı için damga vergisi alacağı yeniden doğar.

48 Yaşınızı Doldurduğunuzda Emeklisiniz

Soru: 10.01.1969 doğumluyum. Nisan 1984’te SSK başlangıcım var. 1989’da askerliğimi yaptım. 1991’de askerden geldim ve askerliğimi ödedim. 1985’de SSK’yı bıraktım. 5440 günümü doldurdum. Ne zaman emekli olabilirim?

Ali Rıza KİRİŞ / Burdur

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi; 17 yıldan fazla 18,5 yıldan az süredir sigortalı olanlar; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarıyla emekli olabiliyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız, 10.01.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1173

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Fiş ve Faturaları Saklamanız Yararınıza