Emeklinin Gelir Getirmeyen İşyeri Emlak Vergisi Ödemesini Gerektirmez

 

07.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emeklinin Gelir Getirmeyen İşyeri Emlak Vergisi Ödemesini Gerektirmez

Ekrem Sarısu - 06 Mayıs 2007 Pazar - Posta

Emeklinin Gelir Getirmeyen İşyeri Emlak Vergisi Ödemesini Gerektirmez


Soru: Ben SSK emeklisiyim. Sosyal yapı kooperatifinden 85 m2’lik bir daire aldım. Tapu 1995 yılında üzerime geçti.

Apartmanımızda 41 daire mevcut olup, ayrıca yönetim odası olarak kullanılan dükkan ve 1 kapıcı dairesi mevcuttur. Söz konusu dükkandan hiçbir gelir elde edilmeyip sadece yönetim toplandı odası olarak kullanılmaktadır. Kadıköy Belediyesi apartmandaki emeklilere yönetim odasını ikinci bir hisseli (1/41) yeriniz var diyerek 1998 yılından geçerli olmak üzere emeklilerin mufiyetini kaldırıp biz emeklilere emlak vergisi tahakkuk ettirmiştir. Bu durumda geriye dönük olarak adıma tahakkul ettirilen 935 YTL tutarındaki vergiyi ödemek gerekir mi?

Selahattin Yılmaz / İstanbul

Cevap: Türkiye sınırları içinde, brüt alanı 200 m2’yi aşmayan tek meskene sahip olan, geliri sadece sosyal güvenlik kurumlarından aldığı emekli aylığından ibaret bulunan kişiler, “sıfır” oranlı emlak vergisi kapsamında emlak vergisi ödemiyor.

Tek meskenin dışında, hisselide olsa ikinci bir meskene sahip olan emekliler “sıfır” oranlı emlak vergisinden yararlanamıyor ve emlak vergisi ödüyor.

Ancak; emeklinin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olması “sıfır” oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmasına engel teşkil etmez.

Apartmanda yönetim odası olarak kullanıldığından dolayı gelir getirmeyen, 1/41 oranında hisse ile sahip olduğunuz işyerinden dolayı, tek meskeniniz için emlak vergisi ödememeniz gerekmiyor. Belediye bir dilekçe vererek 21.12.2003 tarihli Resmi Gazete’de Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği’nce, gelir getirmeyen işyerinizden dolayı, “sıfır” oranlı emlak vergisi uygulaması dışında tutulamayacağınızı belirterek, söz konusu tebliğ gereğince, emlak vergisi ödemememiz gerektiğini belirterek, istenen verginin terkinini isteyin.

İki Aylığı da Alabilirsiniz

Soru: 1950 doğumluyum. 13 yıldır isteğe bağlı olarak Bağ-Kur’a prim ödüyorum. Eşimi kaybettim. Eşimden dolayı Emekli Sandığı’ndan dul aylığı bağlandı. Yeni çıkan Sosyal Güvenlik Yasası ile benim durunum ne olur? Bağ-Kur’a primlerimi ödemeye devam edeyim mi? Emekliliği hak ettiğimde eşimden aldığım dul aylığı kesilir mi?

Sultan Baydağ / Ankara

Cevap: İsteğe bağlı prim ödemenize devam edin. Yeni Yasa’nın uygulaması ikinci kez olmak üzere 2008’e erteleneceği ilgili Bakan tarafından açıklandı. Önümüzdeki genel seçimler, seçimden sonra yeni hükümet kurulacak olması, Yasa’nın uygulamaya konup, konmayacağı hususunda tereddütlere yol açıyor. Ayrıca yeni Yasa’dan çekinmenize gerek yok. Yasa yürürlüğe girse de eşinizden dolayı dul aylığı almaya devam edersiniz. Emekliliğinizi hak ettiğinizde hem kendi aylığınızı, hemde eşinizden dolayı almakta olduğunuz dul aylığını almaya devam edersiniz.

Çalışan Emekli Destek Primi Ödemek Zorunda

Soru: 14 Temmuz 2002 yılında Tekel şarap fabrikasından emekli oldum. 1993 yılından bugüne kadar kuruyemiş dükkanı işletiyorum. Ocak ayının sonlarına doğru Bağ-Kur’dan sosyal güvenlik destek primini ödemediğimle ilgili bir yazı geldi. Size gönderdiğim bu yazıyla ilgili beni aydınlatırsanız sevinirim.

Hikmet Sezer / Tekirdağ

Cevap: Bağ-Kur’un gönderdiği yazıda da kapsamlı olarak belirtildiği gibi; emekli olduktan sonra, ticari faaliyette bulunanlar Bağ-Kur’a sosyal güvenlik destek primi ödemek zorundalar. Sizinde faaliyetinizden dolayı Bağ-Kur’a sosyal güvenlik destek primi ödemeniz gerekiyordu. Bu zorunluluğu yerine getirmediğinizden, Bağ-Kur re’se tescilinizi yaparak, 02.08.2003 tarihinden 31.01.2007 tarihine kadar toplam 3.332,31 YTL sosyal güvenlik destek primi tahakkuk ettirmiş olup, sözü geçen yazı ile bu prim borcunun ödenmesini istemektedir. Bağ-Kur’un yaptığı işlem maalesef doğru. Bağ-Kur gelir tablosunun 12. gelir basamağının % 10’u kadar her ay sosyal güvenlik destek primini Bağ-Kur’a ödemeniz gerekiyor. Ödemeniz gereken destek priminin aylık tutarı 66,10 YTL’dir (2007 yılı için belirlenen tutar).

Başlangıçta Önceki Yaş Düzeltmesi Geçerlidir

Soru: 18.08.1961 doğumluyum. Aralık 1984 tarihinde sigorta başlangıcım var. Almanya’ya gitmek için 1978-1979 tarihinde yaş tahsisi yapıldı. Almanya’ya gidemeyince askere gittim. Nüfusta doğum tarihim 18.08.1963 olarak kayıtlı (gerçek tarih 1961). Askerden önce sigortam yoktu. Askerden geldikten sonra sigortalı olarak çalışmaya başladım. Askerlik borçlanmamı yapmam beni nasıl etkiler? Ne zaman emekli olabilirim?

İsa Erol / İstanbul

Cevap: SSK işlemlerinde, ilk defa sigortalı olunduğu tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. İlk defa sigortalı olunduğu tarihten sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Sizin yaş düzeltmeniz, ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yapıldığından, SSK işlemlerinde düzeltilmiş doğum tarihiniz olan 18.08.1963 tarihi dikkate alınacaktır.

Askerlik borçlanması, sigorta başlangıcınızı askerlik süreniz kadar (20 ay kabul edilmiştir) geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 5225 gün prim ödemiş olmak şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 18.08.2011 tarihinde emekli olursunuz.

Prim Tamam Süre Eksik

Soru: 01.03.1961 doğumluyum. 1982-1983 yılları arasında askerliğimi yaptım (18 ay). Askerden sonra 06.04.1987 yılında sigortalı olarak işe başladım. Toplam 6870 gün primim var. Askerlik borçlanmamı yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

Mustafa Özülkü / Trabzon

Cevap: Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor.

Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz bile, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 01.10.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2020

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emeklinin Gelir Getirmeyen İşyeri Emlak Vergisi Ödemesini Gerektirmez