KDV İndiriminde Doğru ve Yanlışlar

 

03.06.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

KDV İndiriminde Doğru ve Yanlışlar

Ekrem Sarısu - 03 Haziran 2007 Pazar - Posta

KDV İndiriminde Doğru ve Yanlışlar

Soru: Gıda maddelerinin KDV’sinin indirildiğini yetkililer açıkladı. Birkaç günden beride gazetelerde yer alıyor. Fiyatın içinde olduğu için KDV oranı indirilince, fiyatlarında düşmesi gerekmiyor mu? Alışveriş yaptığım marketten eti, sütü, peyniri, sebze ve meyveyi aynı fiyattan alıyorum. Fiyatlar neden inmiyor?

Mürvet Büyükarslan/İstanbul

Cevap: Haklısınız KDV indirilince fiyatlarında düşmesi gerekir. Ancak, basında yer aldığı ve sizin gibi pek çok kişinin de beklediği gibi, tüm gıda maddelerinin KDV’sinin indirilmesi ve buna bağlı olarak fiyatların düşmesi gibi bir durum söz konusu değil. Esasında Gıda da KDV indiriminden ziyade, bazı saçma oranların uyumlaştırılması açısından, ince ayardan söz etmek daha anlamlı. Tabiî ki ince ayar sırasında bazı gıda maddelerinin KDV oranın indirildiğine de hiç şüphe yok.

Uyumlaştırılan KDV oranları

Etin KDV’si değişmedi. Toptan satış % 1, Perakende satışı % 8 KDV’ye tabiydi. Bugünde aynı. Değişen ve indirilen et ürünlerinin KDV’si. Sucuk, pastırma salam, sosis, vb. et ürünlerinin KDV’si % 18’den % 8’e indirilerek, etin KDV’siyle uyumlu hale getirildi.

Sebze, meyve ve bunların turşu, konserve, salamura ve kurutulmuşunun KDV’si % 8’di, Bugünde % 8, değişen ve indirilen dondurulmuş sebze ve meyve ile meyve sularının KDV’si. % 18’den % 8’e indirilerek, tazesiyle uyumlu hale getirildi.

Şeker pancarından elde edilen kristal ve kesme şekerin KDV’si % 8’di, bugünde % 8, değişen ve indirilen şeker kamışından elde edilen şekerin KDV’si. % 18’den % 8’e indirilerek şeker pancarından elde edilen şekerle uyumlu hale getirildi.

1 Haziran 2006’dan itibaren indirilen KDV oranları

Ihlamur, kekik, adaçayı, kimyon, susam, anason, haşhaş tohumu, zerdali çekirdeği, kayısı çekirdeği vb. perakende satışındaki KDV oranı % 18’den % 8’e indirildi.

Her türlü çay, kahve, baharat, havyar, dondurma, yenilen buzlar, bisküvi, kek, gofret, hardal, mayonez, çorbalar, etsuları, sofra tuzu ve alkolsüz biranın KDV’si % 18’den % 8’e indirildi.

1 Ocak 2008’den itibaren indirilen KDV oranları

Meyveli, sade ve kolalı gazozlar, beyaz çikolata ve lokanta, kebapçı vd. yemek satan yerler ile pastane ve benzer yerlerde sunulan hizmetlerde KDV oranı 01.01.2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere % 18’den % 8’e indirildi.

KDV oranı değişmeyen gıda maddeleri

Peynir, et, süt, yoğurt, yumurta, sebze, meyve, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, ceviz, fındık, çam fıstığı, yer fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, kestane, leblebi vb. kuruyemiş, kuru fasulye, nohut, mercimek, mısır, arpa, buğday, vb. kuru baklaların KDV oranları değişmedi. Perakende satışları % 8 KDV’ye tabiydi. Bugünde aynı oranlarda KDV’ye tabi bulunmaktadır.

Sonuç olarak sorunuzdaki gıda maddelerinin KDV oranı indirilmediğinden marketiniz fiyatlarını düşürmemiş. Yukarıda KDV’si indirilen gıda maddelerinin fiyatların da değişiklik yoksa marketi fiyatları düşürmesi yönünde uyarın.

Emekli Özürlü Aylığı Alamaz

Soru: Babam 2001 yılında yüzde 45 raporla 4200 gün üzerinden emekli oldu. Babam 2022 sayılı Yasa’dan yararlanabilir mi? Ayrıca annemde ileri derecede miyop, rapor alabilir miyim? Annemin de 2022 sayılı Yasa’dan yararlanma hakkı var mı?

Ahmet Doğdu / Adana

Cevap: Babanız SSK emeklisi olduğu için, 2022 sayılı Yasa kapsamında özürlü aylığı alamaz. Aynı şekilde annenizde muhtaç ve kimsesiz olmadığından annenizde söz konusu yasa kapsamında özürlü aylığı alamaz.

Türkiye’de Tek Emeklilik Geçerli

Soru: Bağ-Kur’dan emekliyim. Almanya’da 12 yıl çalıştım. Bu çalışmış olduğum süreleri borçlanmam ve kalan süre eksiğini de ödemem koşuluyla ikinci bir emeklilik kazanabilir miyim?

Rıdvan Çetin / İstanbul

Cevap: Sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanların, yurt dışı sürelerini borçlanmaları mümkün değil. Yurt dışı çalışmalarının borçlanarak emekli olamazsınız. Ayrıca ülkemizde sosyal güvenlikte teklik ilkesi geçerli olduğundan, birden fazla sosyal güvenlik kurumundan emekli olmak mümkün değil.

İlk Sigortalı Olunduğunda Özürlü Olmamak Gerekiyor

Soru: 29 Nisan 1976 doğumluyum. 10 Eylül 1997’de sigortalı olarak işe başladım. İki kulağımda da yaklaşık % 70 işitme kaybı var. İşe ilk girişimde işitme cihazıyla çalışabilir şeklinde sağlık raporu verilmişti. Vergi indirimi için başvurmadım. Benim malulen emekli olma şansım var mı? Varsa ne yapmalıyım?

N. Abacı / İzmir

Cevap: İlk defa sigortalı olunduğu tarihte özürlü olanlar, malulen emekli olamıyor. Sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihte rahatsızlığınız mevcut olduğundan malulen emekli olamazsınız. Ancak, vergi indirim hakkı alabilirseniz özürlülere tanınan haktan yararlanarak, emekli olmak için; 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 4080 güne çıkartmanız şartıyla, 18 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 10.09.2015 tarihinde, yaş şartı aranmadan emekli olursunuz.

Yetim Aylığı Eşe Kalmaz

Soru: Babam 1998’de vefat etti. Babamın hiçbir sosyal güvencesi yoktu ve sakattı. 1986 yılında % 60 sakat rapor alarak ölmüş babasının maaşını ona bağlattık. Babam öldükten sonra bu maaşı anneme bağlatmak istedik fakat kabul edilmedi. Babamın 400 gün sigortalılığı ve 6 ay askerliği var. Babamın sakat olmasından dolayı bu günlerle anneme maaş bağlanması mümkün mü?

Ahmet Şenses / Malatya

Cevap: Babanıza sağlık durumu nedeniyle dedenizden yetim aylığı bağlanmış. Yetim aylığı kişinin şahsına münhasır olup, kişinin ölümü halinde hak sahiplerine intikal etmez. Dolayısıyla babanızın aylığını annenize bağlatamazsınız.

Annenize dul aylığı bağlanabilmesi için, babanızın 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi olması gerekiyor. Babanızın askerlik borçlanmasıyla birlikte 900 gün prim ödemesi bulunmadığından, annenize dul aylığı bağlanmaz. Babanızın özürlü olması bu konuda bir ayrıcalık sağlamıyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3606

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KDV İndiriminde Doğru ve Yanlışlar