Babanız 25 Yıl Prim 47 Yaş Şartına Tabi

 

04.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Babanız 25 Yıl Prim 47 Yaş Şartına Tabi

Ekrem Sarısu - 04 Ağustos 2007 Cumartesi - Posta

Prim Borcu Olan Bağ-Kur’lu Sağlık Yardımından Yararlanamaz

Soru: Bağ-Kur sigortalılığım 25 yıl 3 ay 11 gün. Bu süre zarfın da; borcumdan dolayı sağlık hizmetinden hiç faydalanamadım. Şu an faiziyle birlikte sağlık pirim borcum 17.000 YTL civarında. Almadığım bir hizmete niçin faiziyle birlikte sağlık pirimi ödemem gerekiyor anlamış değilim. Bana mantıklı gelmiyor. Sizce bu durum adil bir uygulamamıdır? Yeni SGK uygulamasında, borç olsa bile Bağ-Kurlu sağlık hizmetlerinden faydalanabileceği belirtilmektedir. Demek ki, benden almadığım bir hizmet için faiziyle pirim borcu istemelerinin yanlış uygulama olduğunu yeni fark etmişler. Bu konu hakkında ne yapabileceğim hakkında bir yol göstermenizi arz ederim.

Adnan A.

Cevap: Bağ-Kura prim borcu olanlar sağlık yardımlarından yararlanmıyor. Maalesef yasa bu şekilde. 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun Ek 12. madde hükmüne göre, sigortalının sağlık yardımından yararlanabilmesi için, sağlık ve sigorta prim borcu bulunmaması gerekiyor. Yasa hükümlerinin adil olup olmadığı her zaman tartışılabilir. Ancak; primlerini toplayamayan sosyal güvenlik kurumunun hizmet veremeyeceği de su götürmez bir gerçek. Bu açıdan Primlerin günün de ödenmesi çok önemli. Ayrıca, sosyal güvenlikte ödenen primle alınan hizmetin karşılaştırılması yanlış. Çünkü; sonuçta bunun adı sigorta. 25 yıl prim ödeyip sağlık yardımından yararlanmayan biri, 26. yılda bir kerede ödediği primin 50 katı hatta 100 katı tutarında sağlık yardımı alabilir. 30 sene prim ödeyen bir sigortalı sigortalılık dönemin de hiç sağlık yardımı almayabilirde.

Ayrıca uygulaması 2008 e ertelenen, yeni sosyal güvenlik yasasının prim borcu olan Bağ-Kur sigortalısının, sağlık yardımı almasına imkan sağlaması gibi bir durum söz konusu değil. Prim borcu olan Bağ-Kurlu yeni yasa yürürlüğe girdiğinde de sağlık yardımından yararlanamayacak(5510 sayılı Kanun Md.67)

Babanız 25 Yıl Prim 47 Yaş Şartına Tabi

Soru: Babamın emekliliği ile ilgili bir sorum olacaktı. Babam 09.11.1962 doğumlu ve Bağ-Kur giriş tarihi 30.11.1984. 20 ay askerlik yapmış. Askerliği borçlanıp ödersek, emekliliği ne zaman gerçekleşir açıklayabilir misiniz? Bu şartlarda kaç yaşında emekliliği görebilir?

Feride KÖKSAL/Eskişehir

Cevap: Babanız askerliğini sigorta başlangıcından önce yapışsa, 25 tam yıl prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olarak, 25 tam yıl prim ödemiş olmak şartıyla 47 yaşını dolduracağı 09.11.2009 tarihinde, askerliğini sigorta başlangıcından sonra yapmışsa 25 yıl prim ödemek şartıyla, 48 yaşını dolduracağı 30.11.2010 tarihinde emekli olabilir.

Kıdem ve İhbar Tazminatı İle İzin Ücreti Almanız Gerekiyor

Soru: 01.10.2002 tarihinde başladığım iş yerinde 31.07.2007 tarihinde gerekçe gösterilmeden çıkarıldım. Maaşım 750 YTL ancak sigortamı asgari ücretten yatırmışlar ve hiç izin kullanmadım (bayramlar dahil) acaba hangi haklarımı alabilirim?

Mustafa GENÇ

Cevap: Çalıştığınız her yıl için bir aylık ücretiniz tutarında Kıdem tazminatı (750 YTL ücretinize göre, işvereninizin Yaklaşık olarak 3.625 YTL), 3 yıldan fazla hizmetiniz olduğundan 8 haftalık ücretiniz kadarda ihbar tazminatı, kullanmadığınız izin sürenize tekabül eden ücretinizin tutarında izin ücreti hakkınız var. İşverenden talep edin ödememesi halinde, İş mahkemesine dava açarak haklarınızı mahkeme yoluyla alabilirsiniz.

Tazminatınızı Alıp İşinizden Ayrıldıktan Sonra Çalışabilirsiniz

Soru: 20.04.1964 doğumluyum. 1979 yılından bu yana sigortalı olarak çalışıyorum.
Askerlik süresini hesaba katmadığım halde, emekli olmak için prim ödeme süresi, sigortalılık süresi bakımından bir eksiğim kalmadı. SSK’dan 20.04.2008 de emekli olabileceğim söylendi. Çalıştığım şirket başka bir şirkete devroldu. Ancak yeni şirket kendi personeli ile bize farklı muamele uyguluyor ve ayrılmamız için bizlere baskı yapılıyor. Bu baskılar nedeniyle iş değiştirmek niyetindeyim. Ancak 10 seneye yakın emeğimi bırakmak da istemiyorum. İstifa edersem hiç bir hakkımın ödenmeyeceğini, baskılara dayanamayarak istifa ederek giden diğer arkadaşlarımdan dolayı biliyorum SSK’dan emekli olur diye bir belge alıp, Bu belge ile halen çalıştığım firmadan tazminatımı alıp işten ayrılıp ardından SSK’ya tekrar gidip işlemi iptal ettirerek, başka bir yerde çalışma imkanım var mı?

H.A.

Cevap: Sorunuzdan, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi olduğunuz ve süre ve prim ödeme şartlarını yerine getirdiğiniz anlaşılıyor. Süre ve prim şartını yerine getirdiğiniz ve emekli olmak için 45 yaşının dolmasını beklediğinizden, SSK’dan belirttiğiniz gibi bir yazı alıp işyerinize ibraz ederek, kıdem tazminatınızı alıp işinizden ayrılabilirsiniz. Çalışmak istiyorsanız, SSK’dan aldığınız belgeyi iptal ettirmenize gerek yok. İstediğiniz işyerinde hatta ayrıldığınız işyerinde bile, tekrar çalışmaya başlayabilirsiniz.

Başlangıç yaşlılık sigortasına prim yatan tarihtir

Soru: Ben şunu öğrenmek istiyorum: meslek lisesinde staja başlarken bizlere verilen SSK numaraları işe başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor mu? Ben SSK internet sayfasında işe başlangıç tarihim olarak bu staj başlangıç tarihimi görüyorum. Emeklilik hesabı bu başlangıca göre mi yapılıyor?

Ömer Faruk YILMAZ

Cevap: Stajyerlik ve çıraklık dönemin de, kişileri ekmeli eden, uzun vadeli sigorta kolları olan malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim yatmadığı için emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Ancak stajyerlik ve çıraklık döneminde alınan sigorta kartı ve numarası emekli olunana kadar kullanılıyor. Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihi, yaşlılık sigortasına ilk defa prim yatan tarihtir. Ancak stajyerlik döneminizde yaşlılık sigortasına prim yatırılmışsa başlangıç sayılır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1009

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Babanız 25 Yıl Prim 47 Yaş Şartına Tabi