Bağ-Kur Prim Borcundan Kurtulma İmkanı Geldi

 

05.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bağ-Kur Prim Borcundan Kurtulma İmkanı Geldi

Ekrem Sarısu - 05 Ağustos 2007 Pazar - Posta

Bağ-Kur Prim Borcundan Kurtulma İmkanı Geldi

Soru: 1927 doğumlu olan babam 2003'te vefat etti. SSK'dan 560 günlük sigortalığı çıktı. Askerlik borçlanması yapıldığında 1942 doğumlu anneme ölüm aylığı bağlatabilecektik, ancak daha sonradan yani 1993'te zorunlu çiftçi Bağ-Kuruna muhtar tarafından kaydı yapılmış. Hiç pirim de ödenmemiş. Bu kaydı olunca SSK emekli etmiyor Bağ-Kur’un iptal olduğuna dair yazı istiyor ya da Bağ-Kur’dan emekli edin diyor. Bağ-Kurda yaşlılık maşı aldığından emekli de etmiyor. Ayrıca SSK’dan emekli olması daha avantajlı oluyor, pirim ödememiz gerekmiyor. 3350 sayılı yasaya göre dilekçe yazdık iptal etmediler, öldükten sonra iptal olmaz diyorlar. Ancak; varisi olan annem de yaşlı, ödeyecek gücümüz de yok. Durumumuz iyi değil. Gazeteden yazınızı okudum. Ne olur bu konuda bir yol gösterin. Dava açsak, annem primleri ödeyemez, yaşlı desek, kazanır mıyız? Birde yazınızda 5458 sayılı Yasa’dan bahsetmişsiniz bu yasa bizi kurtarır mı?

Adnan Çetin

Cevap: Bağ-Kur da sizin gibi pek çok mağdur var. Bağ-Kur’un yıllardan beri sigortalılarına benzer zorluklar çıkarttığını bilmeyen yoktur. Hele bazı uygulamaları var ki, sosyal güvenliğin amacına bile ters. Sizin gibi bir başka sosyal güvenlik kurumundan emeklilik hakkını kazanmış, hatta emekli olmuş, çok kişinin emekliliğine mani olduğunu veya emekliliğinin iptalinin iptal edildiği olayları biliyoruz. Ancak, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu tür yanlış uygulamaların önüne geçmek iççin alkışlanacak çalışmalar yapıyor. SGK’nın sizin gibi pek çok mağduru rahatlatacak bu tür çalışmalarından biri de, sorunuzda bahsettiğiniz 5458 sayılı yasa ile ilgili olarak yayımladığı 2007/47 sayılı Genelge ile yaptığı düzenleme. Bu Genelgeye göre, Bağ-Kur’a yazılı olarak başvurarak, genelge hükümlerince 5458 sayılı Yasa’nın Ek 19. maddesi hükmünün uygulanarak, babanızın Bağ-Kur sigortalılığının durdurulmasını talep edin. Talebiniz üzerine, babanızın hiç prim ödemesi bulunmadığından tescil tarihi itibariyle, Bağ-Kur sigortalılığı durdurulacağından, SSK da 5 yıl sigortalılık süresi, 900 gün prim ödemesi varsa annenize ölüm aylığı bağlatabileceksiniz.

Kıdem ve İhbar Tazminatı İle İzin Ücreti Almanız Gerekiyor

Soru: 01.10.2002 tarihinde başladığım iş yerinde 31.07.2007 tarihinde gerekçe gösterilmeden çıkarıldım. Maaşım 750 YTL ancak sigortamı asgari ücretten yatırmışlar ve hiç izin kullanmadım (bayramlar dahil) acaba hangi haklarımı alabilirim?

Mustafa GENÇ

Cevap: Çalıştığınız her yıl için bir aylık ücretiniz tutarında Kıdem tazminatı (750 YTL ücretinize göre, işvereninizin Yaklaşık olarak 3.625 YTL), 3 yıldan fazla hizmetiniz olduğundan 8 haftalık ücretiniz kadarda ihbar tazminatı, kullanmadığınız izin sürenize tekabül eden ücretinizin tutarında izin ücreti hakkınız var. İşverenden talep edin ödememesi halinde, İş mahkemesine dava açarak haklarınızı mahkeme yoluyla alabilirsiniz.

Prim Yatmamış Günleri Kazanma Yolu Yok

Soru: 1969 doğumluyum ve 1994 ün 11. ayında SSK’lı olarak işe başladım. Şu ana kadar geçen sürede toplam 3517 gün prim ödemem var. Bazı nedenlerden ötürü önemli sayıda işşiz geçirdiğim günlerde doğal olarak prim ödemesi olmadı ve gün kaybına uğramaktayım. Bu kayıp günlerin telafisi için geçmişe yönelik herhangi bir prim (veya tazminat vs...) ile bir gün ve prim telafisi mümkün müdür? Acaba benim durumumda emeklilik hangi şartlarda söz konusu olabilecektir?

Göksen MEREY

Cevap: Filen çalıştığınız halde, işveren çalışmalarınızı SSK ya bildirilmemiş ise, bu durumu somut delillerle kanıtlayabiliyorsanız, İş mahkemesine Hizmet tespit davası açarak, bildirilmeyen çalışmalarınıza ilişkin günlerinizi kazanabilirsiniz. Bunun dışında, geçmişte primi ödenmeyen günlerinizi borçlanma vb. yollarla kazanma imkanınız yok. Sigorta başlangıcınız 23 Kasım 1994’de öncesi bir tarihse, prim ödemenizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte, başlangıcınız 23 Kasım’dan sonraki bir tarihse; prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Kazanma Şansınız Mahkemeye Sunacağınız Delillere Bağlı

Soru: 1997 senesi ticari taksi de işe başladım. İşten çıkartıldıktan sonra 10 senedir sigortasız çalıştırıldığımı öğrendim. Bu 10 senelik tazminatımı nasıl kazanırım. Kazanma şansım var mı?

Kemal AKATAŞ / İstanbul

Cevap: Kıdem tazminatınızı, ihbar tazminatınız için ayrı sigortasız çalıştığınız günler kazanmak için de ayrı olmak üzere (hizmet tespit davası) İş mahkemesine iki dava açabilirsiniz. Ancak davayı kazanıp kazanamayacağınız, mahkemeye sunacağınız delillere bağlı. 10 yıl sigortasız çalıştırıldığınızı ve haksız yere işten tazminat ödenmeden çıkartıldığınızı mahkeme ibraz edeceğiniz somut delillerle ve şahitlerle ispat etmeniz halinde, mahkemeyi kazanabilirsiniz. Sizin adınıza düzenlenmiş kaza raporları, trafik ceza makbuzları, imzanızla düzenlediğiniz fiş ve faturalar, akaryakıtı fiş veya makbuzla alıyorsanız imzaladığınız fiş ve makbuzlar, varsa şoförler odasındaki kayıtlar(o takside çalıştığınıza dair) park makbuz ve fişleri (taksiyle ilgili olup adınıza düzenlenmiş) vb. evrakları belge olarak, çalıştığınız duraktaki araç sahipleri ve şoförleri, akaryakıt aldığınız istasyondaki çalışanları, taksinin sürekli müşterilerini vb. kişileri şahit olarak gösterebilirsiniz.

Mahkemeyi Kazanın İşveren Olmasa da Olur

Soru: 01.01.1959 doğumluyum. SSK’ya giriş tarihim 15.04.1986’dır. Bu tarihte sigorta kartıma sahip oldum. Ayrıca müfettişler tarafından hazırlanan 45 gündür burada çalışıyor diye verilen tutanağı imzaladım. Fakat SSK’da günüm görünmüyor. İşyeri kapanmış, adam vefat etmiş. Bu durumda ne yapmam gerekir?

Kemal Yurtseven / İstanbul

Cevap: Sorunuzdan girişinizin yapıldığı, ancak; çalışmalarınızın SSK’ya işveren tarafından bildirilmediği anlaşılıyor. Ortada o işyerinde çalıştığınıza dair müfettiş raporu da olduğuna göre, İş Mahkemesi’ne hizmet tespit davası açıp günlerinizi kazanabilirsiniz. Mahkemeden lehinize karar çıktığında, ortada işveren olmasa da, bildirge ve bordroların kurumda hazırlanması ve hesaplanan primlerin tarafınızdan ödenerek günleri kazanmanızda mümkün.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2194

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur Prim Borcundan Kurtulma İmkanı Geldi