Mahkemeyi Kazanın İşveren Olmasa da Olur

 

08.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mahkemeyi Kazanın İşveren Olmasa da Olur

Ekrem Sarısu - 08 Ağustos 2007 Çarşamba - Posta

Mahkemeyi Kazanın İşveren Olmasa da Olur

Soru: 01.01.1959 doğumluyum. SSK’ya giriş tarihim 15.04.1986’dır. Bu tarihte sigorta kartıma sahip oldum. Ayrıca müfettişler tarafından hazırlanan 45 gündür burada çalışıyor diye verilen tutanağı imzaladım. Fakat SSK’da günüm görünmüyor. İşyeri kapanmış, adam vefat etmiş. Bu durumda ne yapmam gerekir?

Kemal Yurtseven / İstanbul

Cevap: Sorunuzdan girişinizin yapıldığı, ancak; çalışmalarınızın SSK’ya işveren tarafından bildirilmediği anlaşılıyor. Ortada o işyerinde çalıştığınıza dair müfettiş raporu da olduğuna göre, İş Mahkemesi’ne hizmet tespit davası açıp günlerinizi kazanabilirsiniz. Mahkemeden lehinize karar çıktığında, ortada işveren olmasa da, bildirge ve bordroların kurumda hazırlanması ve hesaplanan primlerin tarafınızdan ödenerek günleri kazanmanızda mümkün.

En Az 3600 Gün Prim Gerekiyor

Soru: Eşimin 6 aylık bir sigortası var, ben de devlet memuruyum. Eşimin sigortasını yatırabilir miyiz? İsteğe bağlı sigorta hâlâ var mı? Bir de eşim 01.04.1969 doğumlu. Bu çalıştığı bir kamu kurumuymuş, kalan sigortayı ne kadar süreyle ve hangi miktarla yatırırız? Herhangi bir işyerinde sigortalı olarak gösterilmesi gerekir mi?

Onur

Cevap: İsteğe Bağlı Sigortaya prim ödemek için en az 1080 gün prim ödemesi gerekiyor. Eşinizin 1080 gün prim ödemesi olmadığından isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemez. Eşiniz bir işyerinde çalışarak sigortasını devam ettirebilir. Eşinizin sigorta başlangıç tarihini belirtmemişsiniz. Kamu kuruluşunda çalıştığına göre, sigorta başlangıç tarihini 18 yaş olarak(01.04.1984) varsayarsak, emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Yani eşiniz 4820 gün daha prim ödeyerek prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Ayrıca eşiniz prim ödemesini 3600 güne çıkartmak şartıyla 58 yaşını dolduracağı tarihte, kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilir.

Evlenen Bayan Kıdem Tazminatını Alarak İşinden Ayrılabilir

Soru: Şubat 1987 yılından beri aynı işverenle çalışıyorum. 40 yaşında bir bayanım. SSK prim gün sayımı doldurmuş bulunmaktayım. Emekli olabilmek için yaşımı bekliyorum. Bu durumda tazminatımı alabilmek hakkım var mı ve işten istifa durumunda, istifadan sonra ne kadar süre çalışmak zorundayım?

E.K.

Cevap: Emeklilik için aranan üç şart olan süre, prim ödeme ve yaş şartlarından, süre ve prim ödeme şartını yerine getirenler kıdem tazminatını alarak işyerlerinden ayrılabilirler.

Emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. 5150 gün prim ödemeniz varsa, 20 yıllık süreyi de doldurup emekli olmak için 43 yaşınızın dolmasını beklediğinizden, kıdem tazminatınızı alarak işyerinizden ayrılabilirsiniz. Bunun SSK ya başvurup, emeklilik için yaş dışında diğer şartları yerine getirdiğinize dair bir yazı alıp, işyerinize ibraz etmeniz yeterli. Bu şekilde işinizden ayrıldığınızda hiçbir şarta tabi olmadan, ayrıldığınız işyeri de dahil olmak üzere, istediğiniz işyerinde tekrar çalışmaya başlayabilirsiniz.

Evlendiğiniz tarihten itibaren bir yıl içinde de kıdem tazminatınızın tamamını alarak işinizden ayrılabilirsiniz. İstediğiniz zamanda tekrar çalışmaya başlayabilirsiniz. Herhangi bir şart yok.

SSK’dan Daha Erken Emekli Olabilirsiniz

Soru: 20.03.1965 doğumluyum 01.07.1986 sigortaya başlangıcım var 550 gün sigortam var 21.08.1996 Bağ-Kura başladım bugüne kadar eksiksiz yatırdım askerliği yatırmadım yatırmamda yarar var mı ne zaman emekli olurum

Rıdvan

Cevap: Prim ödemelerinizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla askerliğinizi borçlanırsanız 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte, borçlanmazsanız 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz. Ancak Sigortadan emekli olmanız daha avantajlı..SSK’ lı olarak devam etmeniz halinde, askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden önce yapmışsanız borçlanmanız şartıyla 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarıyla, askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden sonra yapmışsanız, 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 prim ödeme ve 49 yaş şartlarıyla emekli olabilirsiniz.

Emekli Sandığı Öder SSK Ödemez

Soru: İki yıl önce evlendim. Ancak evlendiğimde sigortalı olarak çalışıyor olduğum için babamdan SSK yetim aylığı alamıyordum. Halen SSK’dan sigortalı olarak çalışıyorum. Bu şartlarda evlilik yardımı almam mümkün mü?

Elif Yalçın

Cevap: Babanızın hangi sosyal güvenlik kurumuna tabi olduğunu belirtmemişiniz. Şayet babanız SSK ya tabiyse, sigortalı olarak çalıştığınızdan yetim aylığı almıyorsunuzdur. Yetim aylığı almayan kız çocuğu evlenmesi halinde evlenme yardımı alamaz. Ancak babanız Emekli Sandığına tabiyse, SSK lı olarak çalışsanız da yetim aylığı alacağınızdan, evlenmeniz halinde, Emekli Sandığından 12 aylık tutarında evlenme yardımı alabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 726

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mahkemeyi Kazanın İşveren Olmasa da Olur