Çakışan Günlerin Primlerini Geri Alabilirsiniz

 

10.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çakışan Günlerin Primlerini Geri Alabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 10 Ağustos 2007 Cuma - Posta

Vergi İndirim Hakkı Alıp 3600 Günle Emekli Olabilirsiniz

Soru: 1959 doğumluyum. 1977 sigorta başlangıcım.2825 gün prim ödemem var. 2000 yılında baypas ameliyatı olduğumdan dolayı yüzde 41 özürlü raporum var. 20 ay askerlik yaptım. Askerliğimi borçlanmam halinde emekli olmam mümkün mü?

Özdemir Kocadil-Antalya

Cevap: 06.08.2003 tarihi itibariyle 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış özürlüler, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme şartlarıyla, yaş şartı aranmadan emekli olabiliyor. Vergi indirim hakkı alıp, askerliğinizi borçlanıp, 175 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne çıkartacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ara vermeden prim öderseniz Şubat-2008 ayında emekli olursunuz.

Çakışan Günlerin Primlerini Geri Alabilirsiniz

Soru: Özel bir şirketten emekli olduktan sonra oğlumla ortak limited şirket kurdum. Şirketin tescilinden sonra oğlumu Bağ-Kur’a kayıt ettirerek bugüne kadar prim ödedik. Ancak; oğlumun yedek subay olarak askerlik yaptığı, Ağustos-2006 Temmuz 2007 arasında hem Bağ-Kur’a hem de Emekli Sandığına prim ödendi. Askerlik süresince iki sosyal güvenlik kurumuna prim ödemesinin bir fayda veya zararı olur mu? Bu husus hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

Şükrü ŞENTÜRK-Adana

Cevap: Oğlunuzun askerlik nedeniyle emekli sandığı iştirakçisi olduğu tarih itibariyle, Bağ-Kur sigortalılığını durdurup, prim ödememeniz gerekiyordu. Askerlik süresince Bağ-Kur’a yersiz prim ödemişsiniz. İki ayrı sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmesinin oğlunuza bir yararı olmadığı gibi bir zararı da olmaz. Yazılı olarak Bağ-Kura başvurup, emekli sandığı iştirakçisi iken yanlışlıkla yersiz ödediğiniz Bağ-Kur primlerinin iadesini talep edin. Yersiz ödenen primleri faizsiz olarak geri alıp, primlerin zayi olmasını önleyebilirsiniz.

Anneniz babasından dolayı yetim aylığı alabilir

Soru:Annem babamın ölümü nedeniyle 1993 yılından buyana SSK’ dan dul maaşı ve babası yani dedemden de Bağ-Kur maaşı alıyordu. Bağ-Kur ilgili kanunun 2000 yılında değiştiğini söyleyip annemin 1993 ìle 2000 arası maaşlarını geri istemektedir. Yeni yasa ile, 2008 de Bağ-Kur’dan alabilecek mi? geri ödeme maksimum kaç taksitte olabilir.

Burcu Kaya / Antalya

Cevap: Bağ-Kur; sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan ve bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan dul kız çocuklarına, ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Anneniz, SSK dan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almıyorsa, eşinden dolayı dul aylığı alması Bağ-Kur’dan yetim aylığı almasına mani değil. Başka bir ifadeyle anneniz SSK dan eşinden dolayı dul aylığı, babasından dolayı da Bağ-Kurdan da yetim aylığı alabilir. Bağ-Kur’a yazılı olarak başvurup aylığınızın tekrar bağlanması ve takip edilen borcun kaldırılmasını talep edin. Borç kaldırılıp, aylığınız tekrar bağlanmazsa, iş mahkemesine dava açın.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1107

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çakışan Günlerin Primlerini Geri Alabilirsiniz