Prim borcunu bir kısmını ödeyip sigortalılığınızı durdurabilirsiniz

 

22.09.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Prim borcunu bir kısmını ödeyip sigortalılığınızı durdurabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 22 Eylül 2007 Cumartesi - Posta

900 Gün Varsa Aylık Bağlanır Mahkemeyle Uğraşmayın

Soru: 1993 yılı Ocak ayında babamı kaybettik. SSK ya başvurmamıza rağmen yeterli primi çıkmadığı için dul-yetim aylığı bağlatamadık. SSK babamın ödediği primleri almamızı önerdi. Yaptığımız araştırmamızda, babamın çalıştığı işyerinin, SSK ya girişini bildirdiği, ancak; prim ödenmediğini tespit edip, işvereni mahkemeye verdik. 8 aylık SSK prim ödemesi ve askerlik borçlandırmasıyla beraber 1.800 gün üzerinden aylık bağlatacaktık. 2006 yılı sonlarında çıkan 900 gün üzerinden emekli olma hakkından yararlanmak istiyoruz. Lakin maaş 1800 güne göre farklı olacak. İlk mahkeme henüz sonuçlanmadı. Mahkemenin sonuçlanmasından sonra, emeklilik günü 1800 gün olarak değişir mi?

ikinci bir sorum, 1993 yılında bize verilecek ölüm ödeneğini ve SSK primlerini almadık. İlk mahkemenin sonuçlanmasından sonra, 1993 yılından bu güne kadar bize ödenmemiş olan SSK maaşlarını alabilmek için bir mahkeme açabilir miyiz? ve neticesi ne olur?

Elif Kılıç

Cevap: Babanızın askerlik borçlanmasıyla birlikte prim ödemesi 900 günü buluyorsa mahkemeyi beklemeden, SSK ya baş vurarak hak sahiplerine(annenize ve siz ve kardeşlerinize) dul yetim aylığı bağlatın. Taban aylık uygulaması nedeniyle 900 günle bağlanacak aylıkla, 1800 günle bağlanacak aylık arasında fark yoktur. Ayrıca mahkemenin ne zaman ve nasıl sonuçlanacağı belli olmaz. 900 günle aylık bağlattıktan sonra mahkemeyi kazansanız da, almakta olduğunuz aylık tutarı değişmez.

İkinci sorunuza gelince, mahkemeyi kazansanız bile, 1993 yılından beri aylık bağlanması gibi bir durum söz konusu olamaz. Dul yetim aylığı talep üstüne bağlanır.1993 de aylık talep ettiğiniz tarihte babanızın prim ödemesi yeterli olmadığından, talebiniz reddedilerek aylık bağlanmamış. Daha sonra mahkeme yoluyla aylık bağlamaya yeterli sayıda gün kazandığınızı varsaydığımız da, tekrar aylık bağlama talebinde bulunacaksınız ve talep tarihinizi takip eden aybaşından itibaren aylığınız bağlanacak. Ortada 1993 den beri aylık bağlanacak bir durum yok.

Eşin aylığı evlenmediği sürece kesilmez


Soru: Babamın vefatından dolayı annem babamdan kalan bir emekli maaşı alıyor.

Eğer annem sigortalı çalışmaya başlarsa maaşı kesilir mi? acaba ne gibi bir durum söz konusu olabilir. Acil cevap beliyorum, yardım ederseniz sevinirim...

Serbay

Cevap: Eşlerin almakta olduğu dul aylığı ancak evlenmesi halinde kesilir. Anneniz sigortalı olarak çalışmaya başlarsa dul aylığı kesilmez. Çalışırken de babanızdan dolayı dul aylığı almaya devam eder.

Prim borcunu bir kısmını ödeyip sigortalılığınızı durdurabilirsiniz


Soru: Nişanlım Devlet Memuru olarak Ardahan da görev yapmakta. Benimde İstanbul da işyerim var. Nişanlımın tayinini İstanbul’a yapmak için nikah yaptık. Fakat eş tayini yapabilmek için, benim Bağ-Kur primlerimi iki yıl eksiksiz yatırmam gerekiyormuş. Bağ-Kur’a 18.000.- YTL prim borcum bulunmakta. Son çıkan afta yapılanmıştım, ama verilen evrakı kaybettiğimden, ödemek için Bağ-Kur’a gittiğimde borcumun yapılandırılmadığını söylediler. Bu borcumu iki yıl geriye dönük ödeme imkanım var mı? İşin özü eşimin tayinini yaptırabilmem için ne yapmam gerekiyor? bu konuda beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Levent Doğru

Cevap: Yapılandırmaya ilişkin taksitlerden bir yıl içinde 3 tanesi veya cari yıl primlerinin 3 ayı ödenmediğinde yapılandırma bozuluyor. Sorunuzdan taksit ödemediğinizden yapılandırmadan yararlanamadığınız, borcun tamamını da ödeme durumunuzun olmadığı anlaşılıyor.

5 yıldan fazla süredir prim borcu olan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumunca yayımlanan 2007/47 sayılı Genelgeye göre, sigortalılıklarını durdurarak prim borcundan kurtulabiliyor. Prim borcunun bir kısmı ödendikten sonrada, sigortalılık durdurulabiliyor. Nişanlınız tayini için gerekli olan süreye ilişkin prim borcunuzu ödeyip, kalan borcunuz için sigortalılığınız durdurulmasını isteyebilirsiniz. Prim borcunu ödeyecek duruma geldiğinizde, sigortalılığınız durdurulduğu tarihteki en son basamağınızın ödemeyi yaptığınız tarihteki değerleri üstünden hesaplanan prim tutarını ödeyerek, sürelerini kazanabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 889

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Prim borcunu bir kısmını ödeyip sigortalılığınızı durdurabilirsiniz