Süt İzni Çocuk Emzirmek İçindir

 

17.09.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Süt İzni Çocuk Emzirmek İçindir

Ekrem Sarısu - 17 Eylül 2007 Pazartesi - Posta

Evlenmediğiniz Sürece Üç Aylık Almaya Devam Edersiniz

Soru:1953 doğumluyum karı koca yıllarca çalıştık. Benim üzerime olan bir dükkandan dolayı ben Bağ-Kurlu, eşim isteğe bağlı sigortalı olarak en zor günlerde bile primlerimizi aksatmadan ödedik. 5 yıl önce emekliye ayrıldık. Eşim 2005 de vefat etti. Eşimden maaş almaya başladım. Ancak aylık çok azaldı tabi. Babam DDY’dan emekliyken vefat etmişti. Bir akrabam babamdan da bana maaş bağlattırdı. Dükkanımız hala açık ve yine benim üzerime. Yeni kanunla bu maaşlarımın hangisini ne zamana kadar alacağım. Yıllarca prim ödedik. Eşim 3 yıl emekli aylığı alabildi ve birde babamdan aldığımın geri ödemesi falan var mı?

Fatma YILDIZ

Cevap: Yeni yasa üçüncü kez ertelenmezse 2008 de yürürlüğe girecek. Ancak; yasa değiştirilmezde mevcut haliyle çıkarsa, kazanılmış hakları koruyor. Sizin gibi yasa yürürlüğe girdiği tarihte aylık alanlar, bugünkü yasa hükümlerine göre aylık almaya devam edecekler.

Yetim aylığının bağlanmasından, babanızın Emekli Sandığı’na tabi olduğu anlaşılıyor. SSK’lı veya Bağ-Kurlu olsa yetim aylığı bağlanmazdı. Kendi emekli aylığınızı ömür boyu alacaksınız. Evlenmediğiniz sürece, eşinizden dolayı Bağ-Kur’dan dul aylığı, babanızdan dolayı da Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı almaya devam edersiniz.

İki Aylık Alamaz, Yüksek Olanı Tercih Edebilir

Soru: Annem, babamın vefatı dolayısı ile emekli sandığından maaş almaktadır. Annemin babası da emekli sandığından emekli iken vefat etmiş olup; annem babasından dolayı da emekli sandığından maaş alabilir mi?

Emrah Çelik

Cevap: Dedeniz Emekli Sandığı değil de, SSK’lı veya Bağ-Kurlu olsaydı anneniz dedenizden dolayı yetim aylığı alabilirdi. Anneniz babanızdan dolayı emekli sandığından dul aylığı alırken, dedenizden dolayı da sandıktan yetim aylığı alamaz. Ancak; annenizin yüksek tutarda olan aylığı tercih etme hakkı olduğundan, tutar itibariyle hangi aylık yüksekse onu alabilir. Örneğin; dedenizden dolayı bağlanacak aylığın tutarı 600 YTL, babanızdan dolayı bağlanacak aylığın tutarı 500 YTL ise, yazılı olarak Emekli Sandığına başvurup, babanızdan dolayı bağlanan aylığı kestirerek, dedenizden dolayı yetim aylığı bağlatır.

Süt İzni Çocuk Emzirmek İçindir

Soru: 20’ ye yakın serbest muhasebeci mali müşavire sordum. Ama tatmin edici bir cevap alamadım. Hocam sizden isteğim süt izni hakkında bilgi. Günde bir buçuk saat, yılda 53 güne denk geliyor. Biliyorsunuz İstanbul trafiğinde bu çok zor. İşçi bunu toplu olarak kullanılabilir mi? kullanabilirse yasal dayanağı nedir?

Murat / İstanbul

Cevap: Süt izni (emzirme izni), 4857 sayılı İş Kanununun 74. maddesi ile getirilmiş olup, yine bu yasanın 88. maddesi hükmünce çıkartılmış olan “Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmenlik” ile de uygulama esasları düzenlenmiştir. Kadın işçilerin çocuklarını emzirmelerine imkan sağlamak için getirilen düzenlemeye göre; kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni veriliyor. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağına işçinin kendisi belirliyor.

İznin bir yıllık olarak 52 veya 53 gün olarak toplu kullanılması yasanın amacına aykırıdır. Çünkü; izin yıllık olarak topluca kullanıldığında, anne çocuğunu emzirmez, sadece tatil yapmış olur. Oysa yasa, annenin tatil yapmasını değil, çocuğunu emzirmesini istiyor. Sonuç olarak, süt izni yıllık olarak bir defada kullanılamaz. İstanbul gibi büyük kentlerde iznin, mesai başlama saatinden veya mesai bitim saatinden önce kullanılması uygundur. Ayrıca; 100 ve daha fazla sayıda kadın işçi çalıştıran işverenler işyerlerinde emzirme odaları oluşturmak zorunda olduğundan, emzirme odasına bırakılan çocuk gün içinde toplam 1,5 saati aşmamak üzere, istediği kadar emzirilebilir. Bu usuller dışında emzirme izninin pratikte kullanım şansı yoktur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 7546

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Süt İzni Çocuk Emzirmek İçindir