Kendi İsteğiyle Ayrılan Tazminat Alamaz

 

07.09.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kendi İsteğiyle Ayrılan Tazminat Alamaz

Ekrem Sarısu - 07 Eylül 2007 Cuma - Posta

Kendi İsteğiyle Ayrılan Tazminat Alamaz

Soru: 1979-1981 yılları arasında petrol ofisi bölge müdürlüğünde çalıştım. İşimden kendi isteğimle ayrıldım. 2005 yılına kadar (özelleşene kadar) Seydişehir alüminyum tesislerinde SSK’lı olarak çalıştım. Özelleştirilmeden sonra alıcı firma özelleştirme idaresinden seydişehirdeki çalıştığım kadar kıdem ve ihbar tazminatı ödedi. Petrol ofisi böle müdürlüğündeki kıdem tazminatımı alamadım. Çünkü orası da önceden özelleşmişti. Kıdem tazminatımı nasıl ve nereden alabilirim? SSK’dan emekliyim. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

Cevap: Petrol Ofisinde emekli Sandığı iştirakçisi olarak çalmışsanız işinizden ayrıldıktan sonra, SSK lı olduğunuzdan, emekli sandığından emekli ikramiyesi alamazsınız. Petrol ofisinde SSK’lı olarak çalışmışsanız, işinizden kendi isteğinizle ayrıldığınızdan kıdem tazminatı almanız mümkün değil. Sonuç olarak 1979-1981 dönemi için, ikramiye veya tazminat almanız mümkün değil.

4 Ay Prim Gerekiyor

Soru: Babamın doğum tarihi 20.05.1959, Bağ-Kur işe başlama tarihi 06.07.1985’dir. SSK dan 294 günü var. 600 gün olan askerlik süresini borçlanarak ödedi. Hizmet süresi 22 yıl 2 ay acaba ne zaman emekli olur? Yardımcı olabilir misiniz?

Davut Sifir

Cevap: Babanız Bağ-Kurdan emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi ve 47 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 4 ay 10 gün daha prim ödeyerek prim ödemesini 25 tam yıla çıkartacağı Şubat-2008 ayı içinde emekli olabilir.

Mallülen Emekli Olmak İçin Yüzde 66.66 Rapor Gerek

Soru: 21.11.1971 doğumluyum ve 21.11.1989 tarihinde Bağ-Kura girdim. 21.07.1993 tarihinde trafik kazası geçirdim sağ diz ampute geçirdim. Bundan %50 raporum var. 1994’te emekli olmak için Bağ-Kura müracaat ettim. Ama Bağ-Kur emekliliğimi kabul etmedi. 2006 da aftan yaralandım. Yeniden müracaat ettim. Bu sefer hem diyabet hem de tansiyondan rapor aldım. Gönderdim yine emekliliğimi kabul etmediler. Benim emekli olmam için ne yapmam gerekiyor? Beni aydınlatırsanız sevinirim.

Bayram Karaca-Balıkesir

Cevap: Bağ-Kurdan malulen emekli olabilmek için, 5 tam yıl prim ödemesi ve çalışma gücünün en az 2/3 ünün(yüzde 66.66) kaybedilmiş olması gerekiyor. Muhtemelen özür dereceniz yüzde 66.66’nın altında kaldığından emekli olamıyorsunuz. Şayet; tam teşekkülü hastaneden çalışma gücünüzün 2/3 ünü kaybettiğinize dair sağlık kurulu raporu alabiliyorsanız, İş mahkemesine dava açarak, yargı yoluyla mallülen emekli olmanız mümkün.

Zorunlu Sigorta Kapsamında Olan İsteğe Bağlıya Prim Ödeyemez

Soru: 1)Ben 1986 yılından sigorta başlangıcı ve 1090 gün prim ödemişliğim var. 2005 yılından bugüne kadar basit usulde vergiye tabi küçük esnafım. Fakat Bağ-Kur’a hiç bildirmedim. Vergiye tabi olduğum için otomatik olarak Bağ-Kur’lu sayılıyor muyum? Yani Bağ-Kur’a borçlu muyum? Değilse, vergi mükellefi olduğum halde isteğe bağlı SSK’lı olabilir miyim?

2) Eşim SSK’lı çalışan olduğu halde basit vergiye tabi esnaf olabilir mi?


Aysun Eyüpoğlu-İstanbul

Cevap: 1) Basit usulde vergiye tabi olarak kendi nam ve hesabına çalışanlar zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamındadırlar. Ancak; vergi mükellefiyet tarihinden itibaren üç ay içinde sigortalılık tescilinizi bizzat yaptırmanız gerekiyordu. Bağ-Kura kayıt olduğunuzda 2005 yılından itibaren prim borcu çıkartılacaktır. Zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olduğunuzdan SSK ya isteğe bağlı prim ödeyemezsiniz.

2) Eşinizin SSK olarak çalışırken, kendi nam ve hesabına serbest çalışmasında herhangi bir sakınca yok. Basit usul şartlarını taşıyorsa kazancı basit usulde gelir vergisine tabi tutulur.

Emekli Olan Prim İadesi Alamaz

Soru: Prim borcum olduğu için 25 yıl prim ödemem olduğu halde Bağ-Kurdan emekli olamadım. Ziraat Bankasından borç para alarak, 32 yıl 6 ay prim yatırarak Bağ-Kur 12. basamaktan emekli oldum. 540 YTL aylık alıyorum. 32 yıl 6 ay ile 25 yıl arasındaki 7 yıl 6 ay fazla yatırdığım prim farkını geri alabilir miyim?

Nebi Önal-Alanya

Cevap: Emekli olmak için aranan asgari şartları yerine getirdikten sonra, sigortalı istediği zaman emekli olabilir. Yasa şartları yerine getiren sigortalının ne zaman emekli olacağına karışmaz. Emekli olacağı zamanı sigortalının kendisi belirler. Sizde o veya bu nedenlerden dolayı, 32 yıl 6 ay prim ödedikten sonra emekliliğinizi talep etmişsiniz. Oysa; 25 yıl prim ödediğinizde de emekli olabilirdiniz(yaş şartını da yerine getirmek şartıyla). Bu tamamen sizin keyfiyetinize kalmış bir husus. Emekli olduktan sonra geriye dönerek ödediğiniz primlerin 25 yıldan fazlasını geri almanız gibi bir durum söz konusu olamaz. Prim borçlarını ödeyemediğinden bir türlü emekli olamayan, çok sayıda mağdur Bağ-Kurlu biliyorum. Bunların çoğu o dönemde sizin aldığınız banka kredisini alma şansını yakalayamadılar. Ziraat bankasından borç alarak da olsa emekli olmuşsunuz. İade prim peşinde koşarak üzülmek yerine, şanslı olduğunuzu düşünerek sevinmelisiniz

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1663

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kendi İsteğiyle Ayrılan Tazminat Alamaz