Kuruma Destek Avukata Köstek Olan Prim

 

09.09.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kuruma Destek Avukata Köstek Olan Prim

Ekrem Sarısu - 09 Eylül 2007 Pazar - Posta

Kuruma Destek Avukata Köstek Olan Prim

Soru: 4 Eylül tarihli gazetede avukat okurunuza verdiğiniz cevapta emekli olduktan sonra avukatlık yaparsa yüzde 15 destek primi ödemesi gerektiğini belirtmişsiniz. Zaten tatbikatta yüzde 15 emekli avukatların maaşlarından resen kesilmektedir. Herhalde avukatlık yapan noterlerde de benzeri olmaktadır. Dikkat buyurursanız Hakim, Savcı, vs. bu kıstasın dışında tutmuş bulunuyorsunuz. Sorularım;

1- Avukatlardan yapılan bu yersiz uygulama hakkında görüşlerinizi almak istiyorum.

2- 1990 yılında SSK’dan emekli olan ve emekli olduktan sonra serbest çalışan 37 yıllık avukatım. Her yıl gelir vergisi KDV, Stopaj vb. vergiler vermekteyim. Ayrıca her ay emekli aylığımın yüzde 15 i destek primi olarak kesilmektedir. Bana hiçbir faydası olmayan Destek primi kurumun haksız mal edinmesidir. Serbest meslek faaliyetime son verip büromu kapattığımda, 1990 yılından beri ödediğim destek primlerini geri isteyebilir miyim? Yoksa Devletin bir kurumunun benden kanunla aldığı “haraç” olarak ömür boyu kurumda mı kalacak.

Av. Erdoğan Teomete-Ağrı

Cevap: 4 Eylül tarihli gazetede; avukat okurumuza verdiğimiz cevapta, emekli sandığından emekli olan avukatların ve noterlerin emeklilik dönemlerin de avukatlık yaparak serbest meslek faaliyetinde bulunmaları halinde, SSK ya her ay yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi ödemeleri gerektiğini belirtmiştik. Hakim, Savcı vb. görevde bulunanlarda emekli sandığı iştirakçisi olduğundan emekli olduklarında, serbest avukatlık faaliyetinde bulunmaları halinde, destek primi ödeyecekleri hiç kuşku yok(506 s.k.md.3). SSK dan emekli olup avukatlık yapanların destek primi emekli aylıklarından kesilirken, Hakim, Savcı gibi emekli sandığından emekli olduktan sonra avukatlık yapanların destek priminin aylıktan kesilmeyip SSK ya yatırılması sizi yanıltmış olabilir. Dolayıyla sorunuzdaki hakim ve savcıları destek primi uygulaması dışında tuttuğuma dair görüşünüze katılmam mümkün değil. Diğer sorularınıza gelince;

1- Sosyal Güvenlik Destek primi, iş kazası ve meslek hastalığı dışında ödeyene herhangi bir fayda sağlamıyor. Sosyal güvenliği sağlanmış bir emekliden, bu ad altında bir prim alınması bence, sosyal güvenliğin ruhuna aykırı ve adil olmayan bir uygulamadır.

2- Büronuzu kaparak, serbest meslek faaliyetinize son verdiğinizde, 1990 yılından beri ödediğiniz destek primlerini iade olarak almanız mümkün değil. Malesef ödediğiniz destek primi, sorunuzun son cümlesindeki tanıma uygun olarak kalacak. Ancak; avukat ve noterlerin dışında, 400, 500 YTL emekli aylığı aldığından, geçinemeyip zor şartlar altında çalışmak zorunda kalan, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin de Destek primi ödediği unutulmamalı.

SSK’lı Olunduğunda Tarım Bağ-Kuru Sona Erer


Soru: Yedi yıllık SSK’lı iken, Tarım BAĞ-Kur’una başladım. 6 yıl yatırdım. Bizden SSK ile Bağ-Kur birleşti diye doküman istediler. Günler toplanınca beni 12. basamak yaptılar ve 3.800 YTL borç çıktı. Bu borca itiraz hakkım var mı? Ve şuan yine SSK’ya geçtim. Bağ-Kur karnelerini teslim etmeli miyim? Dondurma işlemini nasıl yapabilirim?

Müslüm YURT / Mersin

Cevap: Diğer sosyal güvenlik kanunlarına tabi bir işte çalıştıktan sonra, Tarım Bağ-Kuru kapsamında sigortalı olanların prim ödeyecekleri basamakları, diğer sosyal güvenlik kanunu kapsamında geçirilen süre dikkate alınarak belirleniyor. Tarım Bağ-Kuruna geçtiğinizde, SSK’lı olarak çalıştığınızı bildirmediğinizden 1. basamaktan prim ödediğiniz, daha sonra SSK’lı çalıştığınızın ortaya çıkması üzerine de, geriye yönelik basamak düzeltmesi yapılarak fark prim tahakkuk ettirildiği anlaşılıyor. Primi ödemekten başka çare yok. Maalesef Yasa bu şekilde.

Diğer sosyal güvenlik kuruşları kapsamına tabi bir işte çalışan tarım Bağ-Kurlularının sigortalılıkları, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren sona erer. SSK’lı çalışmaya başladığınız tarihten itibaren Tarım Bağ-Kurunuz sona erer. Ancak, 3 ay içinde çalışmaya başladığınızı Bağ-Kura bildirip sigortanızı kapatmanız gerekiyor.

Kıdem Tazminatından Damga Vergisinden Başka Kesinti Yapılmaz

Soru: Sayın hocam kıdem tazminatından ne türde yasal kesintiler var? Sigorta primi kesilebiliyor mu?

Feridun Çelik

Cevap: Kıdem tazminatından binde 6 oranında Damga Vergisi kesintisi yapılır. Damga vergisi haricinde vergi kesilmediği gibi, sigorta primi de kesilmez.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1355

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kuruma Destek Avukata Köstek Olan Prim